Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeyi bölgedeki “ateş çukurundan” uzak tutmanın öncelikleri olduğunu söyledi. Gazze’de yaşananlara ve İsrail’in politikalarına tepki gösteren Erdoğan, “Bu can bu tende olduğu müddetçe mazlumların yanında duracak, zulme rıza göstermeyeceğiz, baskılar karşısında sinmeyecek ve susmayacağız” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye hava sahasında imha edilen füzeler üzerinden İran’ı defalarca uyardıklarını, NATO ve kendi güvenlik tedbirleriyle sahada hazır olduklarını vurguladı. Yılmaz ayrıca arz sorunu yaşanmayacağını söyledi ve “Maliyetin getirdiği sorunları yaşayacağız” dedi.
Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Johann David Wadephul ile Ankara’da bir araya gelindi. Dışişleri Bakanı Fidan, “Hiç kimse bir hayalin içine girmesin. Yanlış bir adım atılmasına izin vermemiz mümkün değil. Savaşın gidişatına ve sonrasına dair her tür senaryoya hazırlıklı durumdayız” açıklamasında bulundu.
İran’dan İncirlik Hava Üssü’ne doğru ateşlendiği belirtilen üçüncü bir füzenin NATO tarafından Akdeniz üzerinde imha edildiği açıklandı.
MSB’den yapılan açıklamada, “Ülkemizin topraklarına ve hava sahasına yönelen her türlü tehdide karşı gerekli tüm tedbirler kararlılıkla alınmaktadır” denildi.
Güvenlik kaynakları tarafından İran tarafından fırlatılan ve Türkiye hava sahasında imha edilen balistik füzeye ilişkin bilgilendirme yapıldı. Türkiye'nin savaşın bir tarafı olmadığının vurgulandığı açıklamada, “Türkiye'nin ihtiyatlı tavrı sınırsız tolerans anlamına gelmemelidir” denildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Hürmüz Boğazı’nda 15 Türk sahipli gemi var. Bütün personeliyle irtibat halindeyiz. Sadece orada olma mağduriyetleri var, onun haricinde ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında bir sıkıntı yok” dedi.
Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’a yönelik başlattığı ve yaklaşık bir milyon sivilin yerinden edilmesine neden olan saldırılara yazılı açıklamayla sert tepki gösterdi. Açıklamada, askeri operasyonların uluslararası insani hukukun ağır ihlali olduğu ve Orta Doğu’daki insani krizi derinleştirdiği vurgulandı. Türkiye, Lübnan halkı ve devletiyle tam dayanışma içinde olduğunu ve ülkenin toprak bütünlüğünü desteklediğini duyurdu.
MEDYA
Fox News:
Mücteba Hamaney’in hayatta olduğunu düşündüğünü belirten Trump, “Bence hasar görmüş durumda ama muhtemelen bir şekilde hayatta” dedi.
Rûdaw (Erbil):
İran ve Rojhilat’ta devam eden protestoları takip etmek isteyen uluslararası ve yerel medya kuruluşları, Tahran yönetiminin gazetecilere izin vermemesi üzerine Van-İran sınırına akın etti.
İsrail basını:
Türkiye’nin “Çelik Kubbe” sistemi geliştirmesinin yalnızca ulusal güvenliği güçlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda bölgedeki stratejik etkisini de artırdığı değerlendirildi.
Fars Haber Ajansı:
ABD’nin İran’ın Hark Adası’na saldırdığı, 15’ten fazla patlama sesi duyulduğu ancak petrol altyapısının zarar görmediği iddia edildi.
NATO
NATO’dan Türkiye açıklaması: “Müttefiklerimizi korumaya hazırız.”
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Lübnan halkına hitaben “Bu savaşı onlar seçmedi; içine sürüklendiler” ifadelerini kullandı. Guterres, BM’nin ve kendisinin Lübnan’ın ve bölgenin hak ettiği barışçıl gelecek için tüm çabayı göstereceğini söyledi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, BM Kadının Statüsü Komisyonu’nun 70’inci Oturumu kapsamında İsveçli, Moldovalı ve Gambiyalı bakanlar ile BM Kadın Birimi temsilcisiyle ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
ABD
Trump, “Bugün bu deli pisliklerin başına neler geleceğini izleyin” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, “Putin’in İran’a yardım ettiğini düşünüyorum. Dron savunması için Ukrayna’ya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Irak’ın batısında bir KC-135 Stratotanker tipi yakıt ikmal uçağının düştüğünü ve dört kişinin öldüğünü doğruladı. İlk belirlemelere göre uçağın düşme nedeninin düşman ateşi veya dost ateşi olmadığı belirtildi. Olayda iki uçak yer alırken; uçaklardan biri Irak’ın batısında düştü, diğeri ise güvenli şekilde iniş yaptı. İniş yapan uçağın tipi henüz açıklanmadı.
ABD Enerji Bakanı Chris Wright, ABD donanmasının henüz Hürmüz Boğazı’ndan geçiş yapacak petrol tankerlerine eşlik etmeye hazır olmadığını söyledi.
ABD, İran’ın en büyük petrol terminali konumundaki Hark Adası’nı bombaladı. ABD Başkanı Trump, adada askeri hedeflerin tamamen yok edildiğini iddia etti.
İNGİLTERE
İngiltere, ABD’nin askeri uçaklarının İngiliz üslerini kullanmasına izin vermesinin ardından önceki gün B-1 ve dün de B-52 bombardıman uçaklarının Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait Fairford Üssü’ne ulaştığını açıkladı.
FRANSA
Genelkurmay Başkanlığı, Perşembe günü Erbil’de düzenlenen dron saldırısında altı Fransız askerinin yaralandığını açıkladı.
YUNANİSTAN
Yunanistan Savunma İnovasyon Merkezi (ELKAK), “2025 Ufuk Programı” kapsamında SİHA, dolanan mühimmat ve Kentavros anti-İHA sistemlerine yönelik Ar-Ge sözleşmelerinin imzalandığını duyurdu.
İRAN
İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen “Dünya Kudüs Günü” yürüyüşü sırasında İsrail saldırısı sonucu meydana gelen patlamada bir kişi hayatını kaybetti.
İran ordusu, İsrail’in iç istihbarat teşkilatı Şin Bet’e ait karargâhın insansız hava araçlarıyla vurulduğunu duyurdu.
İSRAİL
İsrail’de bir yetkili, “Ben bir sigorta acentesi olsaydım, Mücteba Hamaney ve Naim Kasım için hayat sigortası poliçesi düzenlemezdim” ifadelerini kullandı.
İsrail’in ABD ile İran’a yönelik başlattığı saldırılar nedeniyle alınan kısıtlamalar sonucu işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’da cuma namazı yalnızca vakıf yetkilileri tarafından kılındı.
İsrail’in Demir Kubbe sistemi, İran’ın hipersonik füzelerine karşı zorlandı. Sistemin başarı oranının yüzde 90’dan yüzde 65’e düştüğü ve mühimmat sıkıntısı yaşadığı iddia edildi.
SUUDİ ARABİSTAN
Suudi Arabistan hava sahasına giren 28 insansız hava aracının vurulduğu açıklandı.
YEMEN
Yemen’deki Husiler, ABD-İsrail saldırılarına karşı İran’ın yanında olduklarını ve tüm gelişmelere hazırlıklı olduklarını açıkladı.
SİYASİ PARTİLER
İspanya Başbakanı ve Sosyalist Enternasyonal Başkanı Pedro Sanchez’in başkanlığında gerçekleşen çevrim içi toplantıda CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Partim istisnasız tüm ciddi kamuoyu araştırmalarında yerel seçimlerden beri birinci parti. Ancak çok ağır bir saldırı ve tehdit altındayız. Bu baskı rejimi altında hem hayatta kalmaya hem demokrasiyi ayakta tutmaya çalışıyoruz” dedi.
ADLİ GELİŞMELER
Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla İzmir’in yıllardır kangren hâline gelen İnciraltı planlamasında yeni bir adım atıldı. Bölgenin turizm bölgesi statüsü kaldırıldı ve tercihli karma planlamanın önü açıldı.
Ekrem İmamoğlu’nun diploma dosyasıyla ilgili Avrupa’da inceleme süreci başlatıldı. ABD merkezli AACSB’nin ardından kalite güvence kurumu AQAS da üniversite hakkında inceleme başlattı.
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ile birlikte beş kişinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında cuma sabahı gözaltına alındığı açıklandı.
Muğla’da iki torunu tarafından yakılarak öldürülen çiftten birinin altın dişlerinin satılması için kuyumcuya götürüldüğü ortaya çıktı. Yatağan ilçesinde 5 Mart’ta çıkan yangında hayatını kaybeden Asım ve Nazire Kasap çiftinin altınlarının Ankara’da bir kuyumcuya 1 milyon 300 bin TL’ye satıldığı tespit edildi.
Eskişehir merkezli 18 ilde düzenlenen yasa dışı bahis ve dolandırıcılık operasyonunda 71 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin 8,7 trilyon lira gelir elde ettiği, bunun 1,2 trilyon liralık kısmını kurdukları sekiz şirket üzerinden gerçekleştirdikleri belirlendi.
ACI KAYIP
Milletimizin başı sağ olsun.
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı 79 yaşında hayatını kaybetti. Ortaylı, 8 Şubat’ta ameliyat olduğunu duyurmuştu. Gazeteci Fatih Altaylı 11 Mart’ta Ortaylı’nın ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele ettiğini yazmıştı. Ailesi ise 5 Mart’ta hastaneye kaldırıldığını ve 8 Mart’ta entübe edildiğini açıklamıştı.
DEĞİŞİK KONULAR
“Gençleri koruma” amacıyla hazırlanan düzenlemeyle 22.00-06.00 saatleri arasındaki alkol satış yasağının denetimi mülki amirlere devrediliyor ve iş yeri vitrinlerindeki alkol görselleri kaldırılıyor.
TBMM’ye sunulan yeni yasa teklifiyle alkollü içki firmalarının festival ve konser gibi etkinliklere sponsor olması, marka ve logo kullanması ile reklam yapması yasaklanıyor.
İstihdamı Koruma Destek Programı’nda büyük işletmeler için 250 çalışan sınırı kaldırıldı. Firmalar istihdamı korumaları hâlinde çalışan başına aylık 3 bin 500 TL destek alabilecek. Sektör temsilcileri kararı olumlu karşılarken, desteğin yaygın kullanılabilmesi için istihdam kriterlerinde esneklik talep ediyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun “İstatistiklerle Yaşlılar 2025” verilerine göre Türkiye’de yaşlı nüfus artmaya devam ediyor. Türkiye, en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ülkeler sıralamasında 194 ülke arasında 75’inci sırada yer aldı.