Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şube Başkanı Metin Çınar, zihinsel engelli ve otizmli bireylerin eğitim ve rehabilitasyon hizmeti aldığı merkezlerde 27 yaşından sonra bakım ve eğitimin sona erdirilmesini öngören düzenlemeye sert tepki gösterdi. Çınar, söz konusu düzenlemenin anayasal eşitlik ilkesine, insan haklarına ve sosyal devlet anlayışına açıkça aykırı olduğunu belirterek, kanunlaşmadan derhal geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

77Ec4B98 20B4 4966 80Ad C42E5Bf0Cfa1

“Engellilik 27 Yaşında mı Bitiyor?”

Çınar yaptığı basın açıklamasında şu soruları yöneltti: “Engellilik 27 yaşında mı bitiyor?

Otizm ve zihinsel engel bir yaş sınırıyla mı ortadan kalkıyor? Devlet, bakım sorumluluğunu ailelerin sırtına yükleyip elini mi yıkıyor?” Bu düzenlemenin; ömür boyu desteğe ihtiyaç duyan bireyleri bir gecede sistem dışına ittiğini, aileleri çaresizlik, yoksulluk ve tükenmişliğe mahkûm ettiğini, engelli bireyleri görünmez ve sahipsiz hale getirdiğini ifade etti.

3F36B99C 0Eb0 40E2 B9Fb D383Cc815C5B

Mars'ta su varlığı keşfedildi
Mars'ta su varlığı keşfedildi
İçeriği Görüntüle

“Bu Bir Reform Değil, Hak Gaspıdır”

Çınar açıklamasında, “Bu bir düzenleme değil, sosyal cinayettir. Bu bir tasarruf değil, hak gaspıdır. Bu bir reform değil, engellileri toplumdan silme girişimidir” ifadelerini kullandı.

Devletin görevinin engelli yurttaşlarını yaşı doldu diye sistem dışına itmek olmadığını vurgulayan Çınar, yaşam boyu eğitim ve bakım hakkının güvence altına alınmasının sosyal devlet olmanın asgari şartı olduğunu söyledi. “Engelli bireyler rakamsal bir yük değildir. Aileler görmezden gelinecek bir ayrıntı değildir. Haklar bütçe kalemi değildir” diyen Çınar, söz konusu yasanın derhal geri çekilmesi çağrısında bulundu.

“Sessiz Kalmayacağız”

Açıklamasını sert ifadelerle sürdüren Çınar, 27 yaş sınırının kaldırılması ve yaşam boyu rehabilitasyon ile eğitim hakkının anayasal güvence altına alınması gerektiğini belirterek, “Sessiz kalmayacağız. Boyun eğmeyeceğiz. Engelli bireyleri sistem dışına atan bu anlayışla mücadelemiz sürecektir” dedi.

Muhabir: İnci Ongun