İnsanlar feryat ediyor, yoksuluz diye.
Nasıl mutlu olunur? Bir yanda savaş, öbür yanda virüs ve hayatı zehir eden enflasyon. O zaman nasıl mutlu olunur? Türk Lirası’ndaki değer kaybı yoksulluğun boyutlarını artırıyor. Türkiye, yüzde 64.47'lik gıda enflasyonuyla bu alanda dünyada dördüncü sıraya yükseldi. İğneden ipliğe her kalemde artan fiyatlar, çarşıda pazarda yüzde 120’yi bulan enflasyonla emekli adeta eve kapandı. Bugün Türkiye’deki emeklilerin 8 milyonu açlık sınırı ve bunun altında, geri kalanı da yoksulluk sınırının altındaki şartlarda yaşamaya çalışıyor.
***
Enflasyonda ise Arjantin'i geçerek dünyada sekizinci sıraya yükseldik. Birleşmiş Milletler'in 149 ülke arasında yaptığı değerlendirmeyle geçen yıl 93’üncü olan Türkiye ise 104’üncü sıraya geriledi.
Enflasyon Araştırma Grubu şubat ayına ilişkin enflasyon raporunu yayımladı. Kur şoku ve Rusya-Ukrayna arasındaki savaş enflasyonda belirleyici oldu. Buna göre Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi yüzde 5.44 arttı. TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 123.80 olarak gerçekleşti. TÜİK’in 2022 Şubat ayına ilişkin açıkladığı yıllık yüzde 54.44’lük enflasyonuna karşılık, dar gelirlilerin enflasyonunun yüzde 95’i aştığını duyurdu. Örneğin artık yoksulluk insanları artık farklı yöntemler bulmaya itiyor. Google de ‘böbreğimi satmak istiyorum’ ifadesini aratanların oranı son bir yıl içinde tam yüzde 400 arttı. Ya intiharlara ne demeli! Son yıllarda ekonomik sorunlar yüzünden artan intihar olayları, pandemi döneminde daha da sık görülmeye başlandı. Binlerce işyerinin pandemi nedeni ile faaliyetlerini durdurdu.
***
Profesör Yalçın Karatepe, MB faizlerde bir değişikliğe gitmediğini belirtti: “Karar sonrası yayınlanan açıklamadan bir günah keçisi buldukları anlaşılıyor. Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; sıcak çatışma ortamının yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri diyerek yaşadığımız yüksek enflasyonda ekonomi yönetiminin bir dahli olmadığını sorumluluğu Rusya Ukrayna savaşına yıkarak ifade etmişler. Oysa en son açıklanan ve TÜİK tarafından yıllık yüzde 54.4 olan TÜFE’ye ilişkin veriler derlenirken ortada bir savaş bile yoktu. Biz gerçekleri biliyoruz. Gerçek şu ki bugün karşı karşıya kaldığımız ekonomik sorunların sebebi mevcut iktidardır.”
Ne yapmalı? Faiz artırmakla enflasyon düşmez ve dış borç almaya devam ettikçe enflasyondan kaçamazsınız eriyor.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.