GÜNCEL BİLGİLER

TÜRKİYE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “KAAN sadece bir savaş uçağı değil. KAAN, Türkiye’nin mühendislik kabiliyetinin, bağımsız savunma iradesinin sembolüdür. KAAN ile ilgili övgü dolu birçok geri dönüş aldık. Dünyada bu alanda daha fazla söz sahibi oldukça bu tür iş birliklerimiz de kesinlikle artacaktır. Kaldı ki Suudi Arabistan ile bu konuda ortak yatırım söz konusu. Her an bu ortak yatırımı da gerçekleştirebiliriz.” dedi.

Başkan Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’u Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde kabul etti.

Millî Savunma Bakanlığı, Yunanistan’ın yeniden Ege Denizi’nde karasularını 12 mile çıkarma söylemlerine ilişkin Türkiye’nin tutumunun net olduğunu vurguladı.
Yunanistan’ın bu tür yaklaşımlarının uluslararası hukuka aykırı ve kabul edilemez olduğu belirtildi.
Bildiride şöyle denildi:
“Bu açıklamalar ülkemiz açısından hiçbir hukuki sonuç doğurmamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri, Mavi Vatan anlayışı doğrultusunda ülkemizin deniz yetki alanlarında her türlü hak ve menfaatini korumaya yönelik görevini azim ve kararlılıkla sürdürmektedir.”

Başkan Erdoğan, Mısır ziyaretinde Abdulfettah es-Sisi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Toprak bütünlüğü korunmuş, siyasi birliği sağlanmış bir Suriye’nin en büyük kazananı tüm bölgemiz olacaktır. Biz, Suriye’deki büyük dönüşümün destekçisiyiz.” dedi.

TSK’nin operasyon, arama-tarama faaliyetleri kapsamında 5 PKK’lı teröristin daha teslim olduğu açıklandı.

TSK, harekât bölgelerinde mayın ve el yapımı patlayıcı ile mağara, sığınak ve barınak tespit ve imha çalışmalarının sürdürüldüğünü açıkladı. Münbiç’te 2 km tünel ile birlikte Suriye Harekât Alanları’nda imha edilen tünel uzunluğunun Tel Rıfat’ta 302 km ve Münbiç’te 453 km olmak üzere toplamda 755 km’ye ulaştığı belirtildi.

İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin Altıncı Toplantısı’na katılmak üzere 11 Şubat’ta Türkiye’ye resmî bir ziyaret gerçekleştireceğini bildirdi.

Deprem bölgesinde gerek mevcut yerlerin gerekse yeni yerleşim yerlerinin yollarının yapımı konusunda diğer bakanlıklarla da irtibat halinde olduklarını vurgulayan Uraloğlu, şunları söyledi:
“Yaklaşık 293 kilometrelik deprem konutlarının yollarını da biz, Bakanlık ve Karayolları Genel Müdürlüğü olarak yaptık. Toplamda bölgeye yaklaşık 80 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirdik. Şu anda baktığımızda günlük hayatın olağan akışında bir ulaşım probleminin olmadığını söyleyebilirim.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, deprem bölgesine yaklaşık 293 km’lik yol yapıldığını bildirdi. Yolların Bakanlık ve Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirterek, “Toplamda bölgeye yaklaşık 80 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirdik. Şu anda baktığımızda günlük hayatın olağan akışında bir ulaşım probleminin olmadığını söyleyebilirim.” dedi.

ABD

Trump’ın son açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“İran’a bombardıman uçaklarımızı gösterdik”

“ABD’ye inancı ben getirdim”

“Cennete gitmem gerek”

“Dünyadaki petrolün yüzde 68’i bizde”

“Avrupa kendisini imha ediyor. Tanınacak halde değiller.”

“Rusya safsatası çıkardılar”

“İran’da da Venezuela’da da gücümüzü gösterdik.”

“İran müzakere istiyor, bizim onları vurmamızı istemiyor.”

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance:
İran’da nihai söz Dini Lider’dedir. Cumhurbaşkanının rolü sınırlıdır.
ABD’nin temasları çoğunlukla Dışişleri Bakanı üzerinden yürüyor; ülkeyi fiilen yöneten kişiyle doğrudan görüşülemiyor.
Bu durum, İran’la diplomasiyi son derece zor ve sorunlu hâle getiriyor.

ABD-İran arasındaki planlanan diplomatik temaslara ilişkin açıklamalar art arda geldi. İran, müzakerelerin cuma günü Umman’da yapılacağını duyurdu. Amerikan basını, önce iptal edildiği öne sürülen müzakerelere Ortadoğulu liderlerin Beyaz Saray’a baskısı sayesinde yeniden devam edileceğini iddia etti.

Trump, müzakerelerin nerede yapılacağı konusunda ortaya çıkan belirsizliğe ilişkin soruları yanıtlarken, “Onun (Hamaney’in) çok endişelenmesi gerek. Evet, endişelenmesi gerek. Bildiğiniz gibi onlar bizimle müzakere ediyorlar.” dedi.

Trump’ın emriyle hareket eden ICE polisleri tarafından iki kişinin sokak ortasında öldürülmesinin ardından çıkan protestolara çok sert müdahalelerde bulunulmasına dair konuşan Trump, “Belki biraz daha yumuşak bir yaklaşım içinde olabilirdik ama yine de sert olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

ABD’li milyarder Elon Musk, uzay ve havacılık şirketi SpaceX’in yapay zekâ ve sosyal medya girişimi xAI’yı bünyesine katmasının ardından 800 milyar dolarlık servete sahip ilk kişi oldu.

🇹🇷 KIBRIS

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi’nde “erken seçim” konulu görüşmeler, fikir alışverişinden çok bir meydan kavgasına sahne oldu. İktidar ve muhalefet milletvekilleri arasındaki sözlü tartışma, kısa sürede hakaretlere ve ardından yumruklu kavgaya dönüştü.

YUNANİSTAN

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye ile ilgili ezber bozan açıklamalar yaptı. Hakan Fidan’ın sözlerini “olumlu ve cesur bir adım” olarak niteleyen Miçotakis, Ankara ile doğrudan temas vurgusu yaparken Ege ve Doğu Akdeniz’deki asıl gerilimi de açıkça itiraf etti.

Delphi Ekonomi Forumu’nda konuşan Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, ABD’nin Türkiye ve İsrail arasında tercih yapmasını istedi.
“Amerikalılardan geleceğin resmini yapmalarını isteyelim… Ne istiyorsunuz? İsrail bakışı mı, Türk bakışı mı çıkarlarınıza uygun? Kendi çıkarlarınıza uygun davranın.” şeklinde konuştu.

Yunanistan’ın, Türk-Yunan kara hududu (Meriç), Ege ve Doğu Akdeniz’de “Aşil Kalkanı” adıyla 3,5 milyar avroluk 5 ayrı tipte füze sistemi konuşlandırma projesi çerçevesinde İsrail ile müzakerelerine hız verdiği bildiriliyor.

İRAN

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Basra Körfezi’nde yakıt kaçakçılığı yaptığı öne sürülen 2 tankere operasyon düzenlediğini bildirdi. Farisi Adası açıklarında gerçekleştirilen baskında 1 milyon litreden fazla kaçak akaryakıt ele geçirilirken, teknelerde bulunan 15 yabancı mürettebat da gözaltına alındı.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD ile müzakerelerin bugün saat 10.00’da Umman’ın başkenti Maskat’ta gerçekleşeceğini ifade etti. Bir Beyaz Saray yetkilisi de görüşmenin cuma günü Maskat’ta yapılacağını doğruladı.

SURİYE

HTŞ’li Suriye Arap Ordusu’nun Şengal bölgesine açılan Irak sınırını kontrol etmeye başlaması, bölgedeki askerî güçler arasında hareketliliğe neden oldu.
Şengal’deki Ezidilerin oluşturduğu Savunma Birlikleri, sınır hattındaki bu yeni gelişme nedeniyle teyakkuz hâline geçti.
Suriye’de yaşanan değişimler ve Şam yönetimine bağlı ordunun sınıra yerleşmesi, hem Şengal halkı hem de güvenlik güçleri arasında kaygıya yol açtı.

İSRAİL

İsrail’de iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü David Zini’nin kardeşinin Gazze Şeridi’ne sigara kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla gözaltında tutulduğu duyuruldu.

RUSYA

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın bazı Avrupalı liderlerle kamuoyuna duyurulmayan temaslar yürüttüğünü, ancak bu görüşmelerde muhatapların Ukrayna’daki çözüm sürecine ilişkin yeni hiçbir öneri sunmadığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, stratejik nükleer silahların sınırlandırılmasını öngören “Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması (New START)”nın süresinin sona ereceğini ve tarafların artık yükümlülüklere bağlı olmayacağını belirtti. Açıklamada, Rusya’nın sona erecek New START’ı uzatma girişiminin ABD tarafından karşılık bulmadığı öne sürüldü.

ÇİN

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, yuanın küresel rezerv para statüsüne yükseltilmesini Çin’in stratejik hedefi olarak ilan etti. Dolar merkezli küresel finans mimarisinin sorgulandığı bir dönemde gelen bu çıkış, uluslararası para sisteminde güç dengelerinin değişebileceğine işaret ediyor.

ADLİ GELİŞMELER

Trafikte kural tanımayan sürücülere cezalar daha da katlanıyor. TBMM’de süren görüşmelerde 6 madde daha kabul edildi. Meclis’te kabul edilen yeni maddelere göre kış lastiği ve özel yük taşımacılığına yeni kurallar gelecek. Aynı zamanda motosikletle tek teker, drift ve akrobatik hareketler yapanlara, yaya yolunu işgal eden bisiklet ve skuter sürücülerine, trafikte izinsiz yarış yapanlara ağır cezalar uygulanacak.

“Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü” davasının 7. gününde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da aralarında olduğu 9 tutuklu isim hakkında tahliye kararı verildi. Mahkeme Başkanı, “Belki bugün tahliye olacak olanlar yarın tahliye olacak. Bu gidişle yarın bile bitmeyecek. Sizin vicdanınıza bırakıyorum. Süre kısıtlaması getirmiyorum.” dedi.

Adalet Bakanlığı ve AK Parti tarafından hazırlandığı iddia edilen yeni yargı düzenlemesi taslağına göre süresiz nafaka dönemi kapanıyor. Evlilik süresine bağlı olarak kulis bilgilerine göre sınırların getirilmesi de söz konusu. Düzenlemenin 2026 Mart ayı sonrası TBMM gündemine gelmesi öngörülüyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Türkiye’de hukuk eğitimi tarihinde belki de en kapsamlı kalite reformu yapılmıştır.” dedi.

İzmir’in Buca Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Ruhsat ve Denetim Müdürü’nün de bulunduğu toplam 28 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Eş zamanlı baskınlarda 25 şüpheli gözaltına alındı.

Ekrem İmamoğlu, Necati Özkan, Merdan Yanardağ ve Hüseyin Gün hakkında “siyasal casusluk” suçlamasıyla iddianame hazırlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, dört isim için 5 yıldan 20 yıla kadar hapis istedi.

İstanbul’da zehirlenerek yaşamını yitiren aileyle ilgili soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede 6 şüpheli hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçundan 3 yıldan 22,5 yıla kadar hapis istendi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Mersin, Çanakkale ve Isparta’da uyuşturucu madde satıcılarına yönelik düzenlenen operasyonlarda 123 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca “futbolda bahis” ve “şike” iddialarına ilişkin 5’i tutuklu 52 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Şüphelilerin cezalandırılmaları istenirken ayrıca spor müsabakalarını seyirden men edilmeleri de talep edildi.

Sarp Gümrük Kapısı’ndan sahte belgelerle yurda sokulan 65 lüks araca el konuldu, 22 şüpheli gözaltına alındı. Sahte emeklilik belgeleriyle yurda sokulan 600 milyon lira değerindeki araçlarla ilgili aralarında 18 kamu görevlisinin de bulunduğu 22 şüpheli hakkında işlem yapıldı.

Samsun’un İlkadım ilçesinde düzenlenen operasyonda 591 şişe gümrük kaçağı parfüm ele geçirildi, 1 kişi gözaltına alındı.

Borsa İstanbul (BIST) pay piyasasındaki bazı işlemlerde sosyal medya aracılığıyla “bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı” yapıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen operasyonda 22 zanlı gözaltına alındı.

İstanbul’da düzenlenen operasyonda, çevrim içi iletişim uygulamalarından çocuklara yönelik cinsel istismar içerikleri satın aldıkları ve dijital ortamda depoladıkları iddiasıyla 49 şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul Beyoğlu Karaköy İskelesi’nde su yüzeyinde bir kadın cesedi bulundu. Ekiplerce denizden çıkarılan cesedin bir kadına ait olduğu, üzerinden kimlik çıkmadığı belirlendi. Ceset, otopsi işlemleri için Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.

Çorum’da 76 yaşındaki komşusunu öldürüp cesedini 6 parçaya bölerek dere yatağına, başını ise cesetten 2 kilometre uzağa atan kişi ile ağabeyi, babası ve komşusu adliyeye sevk edildi.

DEĞİŞİK KONULAR

Balıkesir’in Erdek ilçesindeki Kapıdağ Yarımadası’nda kamp yaparken erkek arkadaşıyla yaşadığı tartışmanın ardından aracıyla bölgeden ayrılan 34 yaşındaki kadının, 8 gün sonra Yukarıyapıcı Göleti’nde aracının içinde cansız bedeni bulundu. Otopsi raporunun ardından cenaze Bandırma’da, 2 yaşındayken kaybettiği polis memuru babasının mezarının yanına defnedildi.

İzmir’in Torbalı ilçesinde sağanak yağış nedeniyle suyla dolan alt geçitte mahsur kalan aracın sürücüsü hayatını kaybetti. Sürücünün cansız bedeni İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

EKONOMİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’ye yönelik doğrudan yabancı yatırımların hızının arttığını ve bunun ekonomi programına artan güveni gösterdiğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ocak ayında tüketici enflasyonunun ana eğiliminin dönemsel olarak yükseldiğini bildirdi.

Bankacılık sektörü 2025 yılında rekor düzeyde gelir elde etti. Net faiz gelirleri yüzde 74,9 artışla 1,7 trilyon lirayı aşarken, vatandaşın artan kredi ve kart kullanımı bankaların kazançlarını artırdı. Ekonomik koşulların zorlayıcı olduğu 2025 yılında bankacılık sektörü toplam gelirlerinde tarihi bir artış kaydetti.

SANAYİ

Türkiye, savunma sanayiinde dışa bağımlılığı bitiren hamlelerini 2026 yılı yol haritasıyla taçlandırıyor. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün’ün açıkladığı vizyona göre insansız savaş uçağı KIZILELMA’nın ilk teslimatları gerçekleştirilecek, millî muharip uçak KAAN seri üretime geçecek ve TCG Anadolu’nun üç katı büyüklüğündeki yerli uçak gemisi MUGEM için üretim süreci hızlanacak.

Roketsan Genel Müdürü ve Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Murat İkinci, Türkiye’nin Somali’de kuracağı uzay üssü sayesinde yakın zamanda uydularını uzaya fırlatabileceğini söyledi. Şimşek adı verilen projenin planlandığı şekilde ilerlediğini belirten İkinci, ticari ve askerî uyduların yerli imkânlarla yörüngeye yerleştirilmesinin birkaç yıl içinde mümkün olacağını ifade etti.

DEPREM

TBMM, 6 Şubat depremleri özel gündemiyle toplandı. Gruplar adına konuşmalar yapıldı.

İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Afet Haberleşme Entegrasyon Sistemi (AFHES), İstanbul Valisi Davut Gül’ün katılımıyla tanıtıldı. Afet öncesi, afet anı ve afet sonrası süreçleri kapsayan sistemle İstanbul genelinde kesintisiz, güvenli ve çok kurumlu haberleşme altyapısı devreye alındı.

YANGIN

Sakarya’da Hendek Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda yangın çıktı. Dumandan etkilenen 11 hükümlü tedbir amaçlı hastaneye sevk edildi. Hükümlülerin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı.

KAZA OLAYLARI

Mersin’de bir ambulansın cip ile çarpışması sonucu meydana gelen kazada 5 kişi yaralandı. Kaza güvenlik kamerasına yansırken, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.