İzmir, daha iyi yaşam hedefiyle Avrupa’ya ulaşmak isteyen düzensiz göçmenlerin umut yolculuğuna çıktıkları önemli noktalar arasında. Yasa dışı geçiş için fırsat kollayan düzensiz göçmenlerin merkezi haline gelen Basmane semti, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra; başta Afganistan, Irak, Somali ve Suriye olmak üzere iç savaşların yaşandığı ülkelerden gelen insanların yoğun olarak bulunduğu yerlerin başında geliyor. Bu semtte yaşayan birçok mülteci ve sığınmacı, yasa dışı yollarla Avrupa’ya ulaşma hayali kuruyor. Yasa dışı geçiş için fırsat kollayan düzensiz göçmenlerin merkezi haline gelen Basmane semtinde, dükkan önlerinde ise can yelekleri satılıyor.

BİNLERCE SAHTE YELEK TOPLANDI
Bölgede yaşayan düzensiz göçmenlerin Avrupa’ya geçmek için çıktığı yolculukta kullandığı bu can yeleklerinin önemli kısmının standart dışı üretim olduğu, daha önce polis ve zabıtanın operasyonlarında ortaya çıkmıştı. “Can yeleği” adıyla satılan bu “merdiven altı üretim” ürünlerin, standart dışı üretimi ve malzemeleri nedeniyle kullananı su yüzeyinde tutmuyor.
UMUT YOLCULUĞU EGE'DE BİTİYOR
Semtte kiraladıkları evlerde ya da otellerde kalan yabancıların bu umut yolculuğu ise çoğu zaman Ege Denizi’nin derin sularında son buluyor. Mülteci ve sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı mahallelerdeki spot eşya dükkânları ve hırdavatçılarda en dikkat çeken ürünlerin başında can yelekleri ve can simitleri geliyor. Bu ürünlere yoğun ilgi olduğu, müşterilerin ise genellikle bölgede yaşayan mülteci ve sığınmacılar olduğu belirtiliyor.

ÜRETEN DE KULLANAN DA MÜLTECİ
Bu süreçte dikkat çeken bir başka gerçek ise üretim aşamasında ortaya çıkıyor. Daha iyi bir yaşam umuduyla denize açılmaya hazırlanan mülteciler, ölüm riski çok yüksek olan bu yolculuk öncesinde yanlarına merdiven altında üretilen kalitesiz can yeleklerini alıyor. Bu yelekleri üretenlerin ise çoğu zaman günlük ihtiyaçlarını karşılamak için kayıt dışı çalışan düzensiz göçmenlere yaptırılıyor. Standart can yelekleri kaldırma kuvvetine göre üretilir. 50 newtonluk yelekler yüzdürme yardımcısıdır ve genellikle su sporlarında kullanılır. 100 newtonluk yelekler ise gerçek can yeleğidir. Kişi baygın olsa bile başını suyun üzerinde tutarak yaklaşık 12 saat boyunca su yutmasını engeller. Orijinal can yeleklerinin etiketinde; belge numarası, beden bilgisi, kaldırma kuvveti (newton değeri) ve hangi sularda kullanılabileceği gibi bilgiler dört farklı dilde yer alır. Buna karşılık, merdiven altı üretilen sahte can yelekleri güvenli değildir. Bu ürünler genellikle düşük kaliteli kumaş ve süngerle doldurulur. Suyu emdikleri için kişiyi yüzdürmek yerine aşağı çeker ve boğulma riskini artırır. Hatta bazıları küçük bir çocuğu bile su üstünde tutamaz.

BASMANE'DE CAN PAZARI SÜRÜYOR
Özellikle kış aylarında geçişlerin azalmasıyla birlikte can yeleği ve can simidi satışlarında düşüş yaşansa da bu satışlar tamamen sona ermiyor. Basmane semtinde hâlâ “can pazarı” manzaraları görmek mümkün.
GÖÇMEN TAŞIYAN BOT BATTI: 18 ÖLÜ
Bodrum açıklarında yasa dışı yollardan Yunanistan’a geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin bulunduğu lastik bot battı. Olayda 21 kişi kurtarıldı, 18 kişinin ise cansız bedenine ulaşıldı.
Sahil Güvenlik Komutanlığından yapılan açıklamaya göre, ağır hava ve deniz şartlarında Yunan adalarına doğru ilerleyen içerisinde düzensiz göçmenlerin bulunduğu lastik bot devrildi. Bölgeye Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı bir gemi, 3 bot ve 1 helikopter sevk edildi. Ekipler, denizdeki 21 düzensiz göçmeni kurtardı, 18 düzensiz göçmenin ise cansız bedenine ulaşıldı. Olayda kayıp durumunun belirlenmesine yönelik çalışmalara ve arama kurtarma faaliyetlerine devam edildiği bildirildi.






