Geçen hafta kardeşim Salim Kadıbeşegil’in Yakın kitabevinde son kitabı (Yaşamda ya iz ya is bırakacaksınız)’ın imza günü vardı. Kitaplarını imzalamadan önce yaptığı mükemmel sunuş konuşmasında, insanın yaşamına “dokunmanın” ne denli önemli olduğunu, bununla sadece bireysel olarak değil toplumsal bazda ve evrensel boyutta ne gibi olumlu sonuçlar verdiğini yerli ,yabancı bazı örnekler vererek somut bir biçimde ortaya koydu.

Küçük bir çocuğun öğretmeninin Afrika da yaşayanların nasıl susuzluk çektiği susuzluğu konusundan esinlenerek suyun kıymetini bilmesi, o yaşında harçlıklarında verdiği paralarla Afrika ülkelerinde su kuyusu açma giriminin nasıl bir toplumsal boyut kazanarak bu ülkelerde 700 kuyu açacak bir düzeye ulaşması “İZ” bırakmanın ne anlama geldiğini göstermesi bakımından çok anlamlıydı. Keza Paul Newman, Robert Redford gibi ünlü artistlerin oyunculuklarının yanı sıra, birinin salata sosu, diğerinin Hollywood dışında özgür bir film platformu kurarak elde ettikleri milyonlarca dolarlık gelirleri sivil toplum örgütleri aracılığı ile toplum yararına kullanılmasını sağlamaları dikkat çekici örneklerdi.
Nelson Mandela, Victor Ananias (Buğday Hareketi), Nazire Dedeman (Oğlu Umut’un Kürt Ahmet’in oğlu tarafından öldürülen silahsızlanmaya karşı vakıf kuran kişi), İsmail Hakkı Tonguç (Köy Enstitüleri Kurucusu), Akbelen ve İkiz Köy halkı, İdil Biret, Yılmaz Büyükerşen, Türkan Saylan, Mahatma Gandi, Martin Luther King, İlber Ortaylı, Cumartesi Anneleri, Vali Recep Yazıcıoğlu, Neşet Ertaş gibi 75 kişilik listede yer alanların yaptıkları ve uygulamaları ile milyonlarca kişinin yaşamlarını nasıl etkiledikleri kitabın “ÖZÜNÜ” oluşturuyor.
Aldıkları kararlarla toplumu etkileyen siyasetçilerde var. Örneğin sırtında bira fıçısı taşıyarak işçiliğe başlayan Halil Tunç önce Türk İş Başkanı daha sonra Tabii Senatör olarak işçi hakları kavgası veren kişidir. Turan Güneş, Adnan Menderes’i ilk uyaran ,uyarıları dikkate alınmayınca 1957 de DP den istifa ederek Hürriyet Partisini kuran, Bülent Ecevit’in CHP genel sekreteri olmasını sağlayan, 1974 de ABD’nin koydurttuğu Afyon ekimi yasağının Ecevit hükümeti tarafından kaldırtarak Amerika’ya ilk bayrak açan politikacıdır. Bülent Ecevit, 1963 te grev ve lokavt yasasını çıkartarak milyonlarca işçinin ücret ve sosyal haklarını almasını sağlamasının yanı sıra demokrasinin gelişmesine de önemli katkı yapmış ,hazırlattığı toprak reformu tasarısı ve Köy- Kent projeleri ile radikal bir toplumsal dönüşüm projelerini ise hayata geçirme fırsatı bulamamıştır.
Adnan Kahveci vergi iadesi uygulaması ile milyonlarca kişinin cebine “dokunmuş” ve halkı vergi “ müfettişi” gibi kullanarak yönetim giderlerini
azaltmıştır.
Che Gueveranın hayran olduğu, Küba, Şili, Pakistan, Japonya, Avusturalya’da heykelleri dikilen büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk’ün devrim ve ilkelerinin özellikle Türkiye de “İZ” bırakanları etkilediği gözle görünür gerçeğini kitapta buluyorsunuz .
Dersler çıkartılması gereken muhteşem bir “ Baş ucu “ kitabı olmuş kutluyorum.

“İS” bırakanlar mı? Onları zaten biliyorsunuz. Ayak izlerine basmamaya dikkat edin….