Aile hekimleri neden iş bırakıyor, yeni yönetmelik neden eleştiriliyor ? Neden , çalışma ve özlük haklarını düzenleyen yeni yönetmeliğe itiraz ediliyor. Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği, hekimlerin ve meslek örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen 1 Kasım'da yürürlüğe girdi.

Kamudaki sağlık çalışanları arasında en düşük ücreti ASM'lerde çalışanların aldığını vurgulayan TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Doktor Emrah Kırıml: “İş bırakma eylemine katılımın ülke genelinde çok yüksek. Böyle giderse yenidoğan bebek ölümleri gibi oluruz."

Yeni yönetmelikle ayrıca hekimler için günlük hedef muayene sayısı 75 olarak belirlendi. Hekimler ne diyor.   Yani ne kadar çok hasta bakarsak, o kadar kazanacağımızı söylüyorlar. Bu, hastalara çok az vakit ayırmak demek. ASM'lerin tüm idari ve finansal sorumlulukları bizim omuzumda.

Onlar hem kendilerine kayıtlı yaklaşık 3  bin hastaya bakarken hem de çalıştığı sağlık merkezinin finansal giderlerini, tıpkı bir işletme gibi yönetmek durumunda. Bir ASM’de genellikle birden fazla hekim görev yapıyor ve merkezin masraflarını ortak karşılıyor.

Peki dünyadaki uygulama nasıl ?

Sağlık hizmetleri bakımından ilk sırada Norveç gelirken, bu ülkeyi Hollanda ve Avustralya izliyor. İngiltere, listede şu anda 4’cü sıraya düştü. ABD sağlık sistemi ise  11ili  kapsayan liste yapıldığından bu yana sürekli son sırada geliyor.

Norveç ve İsviçre'de hastaların kendi ceplerinden yapılan harcamaların üst sınırına ve Almanya'nın 2013'te doktor randevu ücretlerini kaldırdı.

Raporda, genel olarak en iyi performans gösteren ülkelerin hastalara sağlık hizmeti maliyetlerini düşüren ülkeler olduğu vurgulandı.

Son olarak, en iyi performans gösteren ülkelerin çocuk bakımı, ulaşım, toplum güvenliği, daha iyi barınma ve iyileştirilmiş işçi yardımları gibi sosyal hizmetlere yatırım yaptığı saptamasında bulunulan raporda, bu faktörlerin daha sağlıklı bir nüfusa ve sağlık hizmetlerinde daha az önlenebilir taleplere yol açtığı belirtildi.

Cumhuriyet Halk Partisi Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doktor Zeliha Aksaz Şahbaz, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlığı özelleştiren, ticarileştiren sağlık politikalarının uygulamaya konulduğunu söyledi.

Artık vatandaşın sağlık hizmeti alma hakkını ortadan kaldıran, adeta sağlığa erişimi engelleyen, özel hastanelerle ‘Paran kadar sağlık, paran yoksa ölüm’ dayatılan bir sağlık sistemi oluşturulmuştur.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.