Dün Kadın Hakları günüydü.

Geçen hafta kadına şiddeti ele almıştık. Bu günde kadın hakları anlattım.

1930 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, en önemli Atatürk devrimlerinden birisidir.

Daha sonra önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olm, ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te yasa değişikliği ile tanındı.

Kadınların belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı 3 Nisan 1930’da Belediye Kanunu'nun kabul edildi.

1930 yılındaki Belediye seçimlerinde Artvin ili Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya beldesinde belediye başkanı seçilen Sadiye Hanım, "Türkiye'nin İlk Kadın Belde Belediye Başkanı" oldu. 3 Eylül 1950 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Mersin Belediye Meclisine seçilen Müfide İlhan, ilk kadın il belediye başkanı oldu.

Aydın'ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde (bugünkü Karpuzlu ilçesi) Gül  Ersin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın muhtarı oldu.

1934 yılında her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi. 17 kadın milletvekili TBMM’ye girdi.

Kadın hakları ile ilgili kadın dernekleri açıklamalar yaptı; “6284’ün uygulamasına, boşanma, nafaka ve velayet davalarında yaşanan sorunlara dair birinci elden, kadınlarla dayanışma kurarak bilgi edinen kadın örgütlerine aktif katılımcı olarak yer verilmemesi çok büyük bir eksikliktir. Boşanmanın, nafakanın, velayetin şiddetle ve kadın emeğiyle bağlantısı kurulmalıdır.’’

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.