Evde kedi beslemek harika bir deneyimdir. Bir kediyle yaşadığınızda her gün bol bol endorfin salgılayarak gülümseten anılar biriktirirsiniz.

Bu arada bazı basit ama hayati önlemleri baştan almazsanız, korku/aksiyon türü bir filmin içine düşebilirsiniz. Benden uyarması!

Bu önlemlerden biri ve bence başlıcası metal sinekliklerdir.

*

Apartmanların 2. ve daha üst katlarında oturan kedi sahiplerinin en büyük korkularından biri, kedilerinin açık pencereden aşağı düşmesi tehlikesidir.

Kedi beslemeyenler bilmeyebilir ama bu durum sanılanın çok ötesinde bir sıklıkla yaşanıyor. Hatta çoğu kedi sahibinin bu tip bir hikayesi vardır desem, abartmış olmam.

Kediler gerek meraklı karakterleri, gerek kuşlara olan sonsuz tutkuları, gerekse kızışma döneminde doğanın çağrısına kayıtsız kalamayan hormonlarıyla sağlam bir sineklik olmayan pencerelerden sürekli olarak aşağı atlama/düşme eğilimindedir.

Uzun yıllar önce, henüz ben deneyimsiz, toy, bilgisiz bir hayvansever iken kedimin 4. kattan aşağı düşmesiyle “kedi-pencere-sineklik” üçgeni ile tanışmıştım.

Kedim düşüşü yaralı olarak atlattı ve bu olayın ardından uzun bir ömrü oldu ama her kedi bu kadar şanslı olmuyor maalesef.

O yüzden kedi sahiplenir sahiplenmez ilk yapmanız gereken şeylerden biri pencerelerinize metal sineklik takmak olmalı. Ama bazen metal sineklik de yetmeyebiliyor.

*

Geçtiğimiz gün sosyal medyada bir kedi sahibi paylaşmış; kedisi kuşlara bakarken aniden metal sinekliğin üzerine atlamış ve sineklik bir anda pıt diye açılıvermiş. Şans eseri kedi binanın girişindeki marketin tentesine yumuşak iniş yapmış da başına bir iş gelmeden olayı atlatmış. Ama ya tente olmasaydı?

E peki, metal sineklikler de yeterli gelmiyorsa, kedilerimizin yer çekiminin gücü üzerine tehlikeli bir deneye kalkışmaması için ne yapacağız?

Demokrasilerde çare tükenmez dostlar!

Metal sinekliklerin tutma yerine iki vida takıyoruz. Vidalardan ince tel geçirip sıkıca bağlıyoruz.  Böylece kendimize gayet ucuz yollu bir kedi-kilidi yapmış oluyoruz.

İkinci bir alternatif de pencerelere çocuk kilidi taktırmak. Pencereleri sonuna kadar açıp evi güzelce havalandıracağınız zamanlarda da kediyi odadan dışarı çıkarıp kapıyı kapatarak güvenliği sağlamanız mümkün.

Barınak ziyaretleri hayat kurtarıyor

Belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik bakımevlerini düzenli olarak ziyaret eden gönüllülerin burada yuva bekleyen canların fotoğraflarını çekerek sosyal medyadan paylaştığı ilanlar son derece etkili oluyor.

Barınaklarda her cinsten, boydan, renkten ve yaştan hayvan bulunuyor. Ancak köpek sahiplenmeyi düşünen birçok insan bu canların varlığından bile habersiz… İşte burada devreye giren barınak gönüllülerinin sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlar sayesinde bir canın hayatı değişebiliyor.

Son olarak sosyal medyadan paylaşım yapan HAYTAP Temsilcisi Meral Örüç, HAYTAP Temsilcisi Esin Önder ve SEHAYDER Başkanı Fevziye Özkan, müjdeli haberleri takipçileriyle paylaştı. Açılan ilanlar sayesinde 7 köpek daha ömürlük yuvalarına kavuştu.

Haftanın Karesi

Bu güzellik, sahibi yokken sıkılıp evi bir güzel dağıtmış. Daha sonra da yorgun argın ama tatmin olmuş şekilde eserinin ortasında uyuyakalmış. Sahibi eve geldiğinde yaşadığı ilk şoku atlatarak 210 bin kişinin beğeneceği bu ölümsüz kareyi çekmiş.

Fotoğraf: @satyrfoo/Twitter

Kimi Takip Etsek?

Hayvan haklarına yönelik çalışmalar yapan geniş kapsamlı STK’lardan biri de HaykonFed. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) sosyal medya adreslerinden yaptığı paylaşımlarla Türkiye genelinde hayvanlara yönelik yaşanan hak ihlalleri konusunda vatandaşları bilgilendiriyor. Haykonfed’i Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden aynı adla takip edebilirsiniz.

PAKO Sokak Hayvanları Kampüsü kapılarını açıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova Gökdere’de inşa ettiği PAKO Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü’nün açılışı yarın saat: 11.00’de gerçekleştirilecek. Etkinlik için Fuar Lozan Kapısı önünden saat 10.00’da servis kaldırılacak. 38 milyon liralık yatırımla tamamlanan merkez aynı anda bin 500 köpeğe yuva olacak ve merkezde sokağa terkedilmiş yük hayvanları için de barınma alanı yer alacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü’nde açılış müjdesini vermiş ve şunları söylemişti:  “Sokak hayvanları için Avrupa standartlarında rehabilitasyon ve sahiplendirme merkezinin açılışını yapacağız. Bu tesisimize kaybettiğimiz usta yazar Bekir Coşkun’un köpeği Pako’nun adını vereceğiz.”

KONSEPTİYLE FARK YARATIYOR

PAKO Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü, geniş yeşil alanları ve sahiplendirmeye yönelik konseptiyle diğer bakımevlerinden farklı olarak tasarlandı. Merkezde yavrular ve farklı köpek cinsleri için birimler kuruldu. Yaklaşık 37 bin metrekarelik alanda inşa edilen ve kapasitesi ilave barınaklarla 3 bin köpeğe kadar çıkabilecek merkezde sokağa terkedilmiş yük hayvanları için de 4 bin 200 metrekarelik barınma alanı bulunacak. Tasarımı yeşil alan odaklı merkezde tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyan hayvanların sorunlarının giderileceği ve sahiplendirmenin teşvik edileceği veteriner hizmet birimleri, yasaklı ırk barınakları ve karantina bölümleri de olacak. Açık hava amfi ve gösteri alanının da bulunduğu tesiste “Satın alma sahiplen” sloganı ile yurttaşlar burada ortak bir alanda köpeklerle bir araya gelebilecek. Merkez diğerlerinden farklı olarak bolca yeşil alan bulunduruyor.

Çok sevdiği sahibi onu barınağa bıraktı

Bir terk edilme hikayesi daha… O henüz 1 yaşında, kısırlaştırılmış bir prenses. Bu güzel kızı maalesef sahibi götürüp barınağa bırakmış. Kısa sürede ona güzel bir yuva bulunamazsa Işıkkent Bakımevi’ne gönderilecek. Bu küçücük sevimli canı kim sahiplenir? Tel: 0544 648 28 30

Onu engeliyle sevecek bir melek aranıyor

2 hafta önce yol ortasında yatarken bulundu. Bulan hayvansever önce araba çarptığını sandı ama aslında iki gözü de görmediği için bu kedicik nerede yattığını bile bilmiyordu. Onu güvenli bir yere aldırdılar. Şimdilik kafeste karanlık dünyasını aydınlatacak yeni sahibini bekliyor. Tel: 0505 319 65 17

Husky anne ve bebekleri yeni sahiplerini bekliyor

Anne güzeller güzeli bir Husky. Yavrular ise mavi gözlü rotweiler melezleri. Birbirinden sevimli yavrulara ve anneye çok sevilecekleri ömürlük yuvaları aranıyor. Seferihisar barınağına terk edilen bu canlar ömürlerini kafeslerin ardında geçimesin. Tel: 0232 743 38 81 / 0532 431 97 80