Geçtiğimiz Pazar “Uluslar Arası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günüydü” ydü.
Birleşmiş Milletler'in araştırmasına göre, uyuşturucu kullanımı artıyor. Dahası bağımlılar arasında genç nüfusun payında tırmanma var.Salgın, bireysel düzeyden toplumsala uzanan bir dizi değişim dinamiğini beraberinde getiriyor. Yalnızca devletlerin makro politikaları gibi yasal alanlar değil, yasadışı bir pazar olan uyuşturucu kullanımı ve trafiğinde de ciddi dönüşümler yaşanıyor.
Bizde de durum pek iç azıcı değil,17-15 yaş grubundaki gençler arasındaki sigara,alkol ve uyuşturucu maddeye başlama yaşı 13”e kadar düştü.En fazla uyuşturucu ele geçirilen ülkeler İran ve Türkiye.Uyuşturucu Raporu"na göre, en fazla kokainin yakalandığı ülke ise 20 ton ile Türkiye oldu.
Raporda dünya genelinde 275 milyon kişinin uyuşturucu aldığı, 2010’dan itibaren uyuşturucu kullanımının yüzde 22 arttığı bildirildi.Uyuşturucu nedeniyle rahatsızlıklar yaşayan ve tedavi hizmeti bekleyenlerin sayısında ciddi artış gözlemlendiği uyarısında bulunulan raporda, 2019’de 36 milyon kişinin bu maddeleri kullanması nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar yaşadığı belirtildi.
2019'da dünyada Türkiye’den sonra Iran'da 17 ton, Pakistan ve ABD'de 8'er ton ve Çin'de 6 ton kokain yakalandı.Türkiye, İran ve Pakistan, 2019'da küresel pazar toplamının yüzde 48'ini oluşturdu.
En fazla uyuşturucu ele geçirilen ülke İran; Türkiye ikinci sırada.
En fazla uyuşturucunun yakalandığı ülke yüzde 52'lik payla İran oldu. Onu yüzde 10 ile Türkiye ve yüzde 9 ile Pakistan izliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu oran yüzde 4, Çin'de ve Afganistan'da yüzde 3.
Dünyanın en büyük eroin kaçakçılığı rotası, Balkan rotası" olmaya devam ediyor.Türkiye 20 ton, Balkan ülkeleri ise toplam 1 ton uyuşturucuya el koydu.
Raporda, uyuşturucu kullanımının beraberinde getirdiği sağlık sorunlarına da yer verildi.Buna göre 11 milyon kişinin uyuşturucu enjekte ettiği aktarılan raporda, bunların 1,4 milyonu HIV, 5 milyon 600 bininin ise hepatit C virüsü taşıdığına işaret edildi.
Uyuşturucu kullanımına artıran faktörler neler? Bunun ilk cevabı şehirleşme. yer alıyor. Yanlış tarım politikaları, doğa katliamları, kırsal bölgenin kalkınmasında yaşanan gerileme kitlelerin şehirlere akmasını hızlandırıyor.
Devlet ne yapıyor? Türkiye genelinde 264 bin 202 kişi gözaltına alındı.Ama sorun çözümlenmedi.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.