Günlerimizi gerilimin, bungunluğun, şaşkınlığın, aymazlığın, yozluğun, kuşkunun, kaygının, baskının burgacında geçiriyoruz!

Gerçeğe dokunan, yandaşlığa karşı olan gazeteler, televizyonlar, iletişim araçları dışında, bu konuları gündeme getirmeyen bir medya var ne yazık ki! İçler acısı!
Sanata, yazına, şiire, bilime, ekine, kitaba, basına saygılı bir dünyanın insanlarının da varlığına inanarak, birkaç haberi paylaşmak istiyorum bugün; kırpık kırpık haberlerle.

GÜNGÖR TEKÇE’Yİ ANMAK…

TRT İzmir Radyosu’nda Tiyatro Şube Müdürlüğü yaparken tanıdığım, şiirine geç ulaştığım, sonrasında çok güzel bir dostluğu paylaştığım iyi şair Güngör Tekçe’nin 17 Eylül 2023 günü 86. yaşını kutladım kendi evrenimde.

Hele ki büyüklerin dikkatini çekmek için çocukların anlamlı diliyle anlattığı o “kuşlu mektupları”nı unutmak olanaklı değil elbette.

Şiire erken başlayan, çeviri şiirleriyle dikkat çeken, şiirle biçimlenen yaşamını açığa çıkarmayan; ama şair olarak nitelenmesinden sıkılan, alçakgönüllü, duru bir şairdi Güngör Tekçe.

Okan Yüksel’in “Gazeteci Şairler” Seçkisinde vurguladığı şu sözleri anmadan geçmem olanaklı değil: “Büyümemiş muzip bir de çocuk saklar içinde. Çocuklara yönelik yazdığı ama büyüklerin alması gereken derslerin de bulunduğu şiirle muzır, hınzır, muzip yanını ayrımsarsınız hemen. Gösterişsiz yalın şair kimliği ile ‘kuşlu mektuplar’ gönderir herkese.”

Güngör Tekçe’yi “Göz”le analım diyorum:

Bir göz vardır/Bütün bakışlardan uzak/Ve yakın sadece size

Bir göz vardır/Bütün tutkulardan uzak/Döner durur çevrenizde 

Bir göz vardır/Bütün yalanlardan uzak/İşinizde gücünüzde

Silkip atamadığınız/Koyup kaçamadığınız/Bir göz vardır/Dikilmiş gözlerinize

AYDIN‘A ÖZKAN MERT ŞİİR ÖDÜLÜ

Roma İmparatoru Gallerius’un dünyanın ilk ‘Hoşgörü Kararının’ 1712 yıl önce topraklarımızda açıklanması ile birlikte, Dünya Barış Günü anısına, 6. Uluslararası Özkan Mert Onur Ödülleri verildi.

Şiir dalında Sarmal Çevrim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, şair, yazar Duran Aydın değer görüldü.

Çalışkan, üretken, verimli, başarılı yazın emekçisi dostum Duran Aydın’ı kutluyorum.

Yine eski dostum şair Özkan Mert’e de yaşarken, adıyla anılan bu ödüle önderlik ettiği için  teşekkür ediyorum.

CUMHURİYETİN YÜZÜNCÜ YILINDA…

Eylül ayı ile birlikte İzmir’in sanat, yazın, kültür, kitap etkinlikleri de yavaş yavaş hızını almaya başladı. Kitap günleri, şiir etkinlikleri, söyleşiler, sosyal buluşmalar, atölye çalışmaları yoğunlaşıyor.

İzmir’de birçok şair, yazar dostlumun kitapları da görücüye çıktı. Ahmet Günbaş “Şiir İyi Ki (Klaros Y.),  Veysel Çolak “Şiirin Düş Kıyısı” (Klaros Y.), Atila Er “Kataleya” (Klaros Y.), Özge Sönmez “Kıyısı İnsan” (Şey Kitap), Hüseyin Peker “Böceklenme” (Everest Y.), Orhan Baykal “Ne Çektin Be Türkiye” (Pagos Y.), Atalay Saraç “Şiire ve Şaire Saklı Notlar” (Şiirden Y.), Canan Gürtunca Sanlı  “Şair Şiir Sonsuzluk” (Akdoğan Y.), Nurdan Aladağ “Kalbimdeki Yaraya Bak” (Mühür Kitaplığı), Dilek Aksel “Tanrı Zar Atmaz” (Mühür Kitaplığı), Hamit Oral “Neresinden Kırılır Dal (Klaros Y.), Hatice Sönmez Kaya “Filamingoların Ağıtı” (Kanghuıru Y.)esenledi okurlarını.
Suus Yayınları Ahmet Özer, Mehmet Yaşar Bilen, Coşkun Şimşekli, Bülent Elitok kitaplarını sunacak yakında sevenlerine. 
Eksik kaldıklarım, unuttuklarım, yetişemediklerim beni bağışlasınlar.

YURAKUL’LA KİTAP ODASI

Bir yandan Cumhuriyet Kitap Eki’nde çocuklar için hazırladığı sayfalar, öte yandan İzmir’de Yeni Gün Gazetesi’ndeki iki sayfalık Kitap Odası.

Yunus Bekir Yurdakul kitabın, yazının yılmaz, usanmaz emekçisi. Yeni Gün’deki haftalık kitap köşesinin de 100. sayısını aştı. Bu gidişle çok yüz’ler eskitecek Bekir.