Son günlerde Türkiye’de tüm hayvanseverler haklı olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın açıklamalarına tepki gösteriyor.
Ne demişti Başkan Yavaş: “Sadece kısırlaştırmayla popülasyonun önünü almanın imkanı yok.”
Öncelikle şunu söyleyelim: Doğru düzgün kısırlaştırmayla pekala popülasyon kontrolü sağlanabilir. Bunun dünya genelinde birçok örneği var. Daha geçtiğimiz haftalarda Güney Asya ülkesi Bhutan tüm sahipsiz köpekleri kısırlaştırdığını açıkladı. Uzun yıllar önce Hollanda bunu başaran bir diğer örnekti. Bu ülkeler bize kıyasla küçük olsa da; bizim sağlayabileceğimiz imkanlar ve insan gücü çok daha fazla olacağı için burada da popülasyonu kısırlaştırma ile kontrol altına alabiliriz.
Yeter ki göstermelik işler yerine adam akıllı kısırlaştırma yapalım.
*
Sayın Mansur Yavaş’a belki tek konuda katılabilirim: Tek başına bir büyükşehrin istemesiyle ülke geneline yayılmış bir sorunu çözmek mümkün değil.
Defalarca yazdık, yine tekrarlayalım: Tüm Türkiye’de eşzamanlı kısırlaştırma hareketi başlatılmalı.
Bu proje uzun vadeli düşünülmeli ve tüm köpekler kısırlaştırılana kadar devam etmeli.
Seferberlik merkezi yönetimin koordinasyonunda yapılmalı ve bu çalışma sadece belediyeleri değil tüm yerel yönetimleri, STK’leri ve gerekirse özel veterinerleri kapsamalı.
Bir yandan kısırlaştırmalar aralıksız sürerken en az birkaç yıl boyunca üretim ve evcil hayvan satışı tamamen durdurulmalı.
Biz bunu başardıktan sonra, sokak hayvanı sorunu da 5 yıl gibi bir sürede zaten çözülecektir.
*
Kısırlaştırma, bilimin bize gösterdiği yoldur.
-Üremeyi kontrol altına almanın tek ve en etkin yolu kısırlaştırmadır.
-Kısırlaştırma hayvanlardaki agresifliği azaltır; ısırmaların, çeteleşme sorununun, üreme kavgalarının önüne geçer.
-Zoonotik hastalıkların kontrolü daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilir.
-Aşırı nüfus, sokak hayvanları için daha fazla açlık, yaralanma ve hastalık demektir. Kısırlaştırma sokak hayvanlarını hem çeşitli hastalıklardan korur hem de yaşam şartlarını iyileştirir.
-Gürültü, ısırma, çeteleşme gibi şikayetler azalacağı için toplumsal huzur artırır.
-Vicdani yönüyle kısırlaştırma toplumun her kesiminin onaylayacağı yöntemdir.
Artık “kısırlaştırma çözüm değil” anlayışını acilen terk etmeliyiz. Merkezi yönteminin koordinasyonunda eşzamanlı kısırlaştırma seferberliğini başlatmak için daha ne bekliyoruz?
***
Gezegenin iyileşmesi için Çok Taraflı Çevre Anlaşması
Dünyanın önde gelen çevre otoritesi Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), ülkelerin iklim değişikliği, doğa ve biyolojik çeşitlilik kaybı, kirlilik ve atıktan oluşan üçlü gezegen kriziyle mücadele etmek için bir dizi küresel anlaşmayı uygulamalarına yardımcı oluyor. “Bu Çok Taraflı Çevre Anlaşmaları” anlamına gelen These Multilateral Environmental Agreements (MEAs), dünyanın çevre konusunda en üst düzey karar alma organı olan BM Çevre Asamblesi'nin (UNEA-6) yaklaşan altıncı oturumunda ele alınacak. Oturumda, kimyasal maddelerle mücadeleden yarasaları korumaya kadar birçok alanda yapılan projelere yardımcı olan MEAs kapsamında ülkelerle yapılacak işbirliklerinin çerçevesi çizilecek. UNEA-6, 26 Şubat-1 Mart 2024 tarihleri arasında Nairobi Kenya'daki UNEP genel merkezinde gerçekleştirilecek.
DÜNYADAN BİHABER
Yapay zeka balinaları kuyruğundan tanıyor
Yapay zeka son dönemde vahşi doğadaki hayvanların takibinde de kullanılmaya başlandı. Bu uygulamaların başarılı örneklerinden biri balinalar için tasarlanan WhaleID yazılımı oldu. Balina koruma uzmanı Ted Cheeseman’ın kurduğu araştırma şirketi Happy Whale, balina sayılarını ve hareketlerini takip etmek için balina turlarına katılanlar tarafından web sitesine yüklenen fotoğraflardan elde edilen verileri kullanıyor. Happy Whale'in yapay zeka yazılımı fotoğrafı yüklenen hayvanın cinsini kullanıcılara söylemek amacıyla 70.000'den fazla farklı balinadan oluşan veri tabanını hızlı bir şekilde tarıyor. Yapay zeka, her balinanın benzersiz şekilli, renkli veya işaretli kuyruğunu tanımlamak için uyarlanmış insan yüz tanıma yazılımı kullanarak çalışıyor. Yapay zeka kuyruğun net ve iyi çekilmiş bir fotoğrafına ihtiyacı duymadan, kuyruğu dönmüş, kavisli veya dalışın ortasında olsa bile balinayı tanımlayabiliyor. Eğer balina daha önce kaydedilmişse görüldüğü her yerin haritasını da gösteriyor. Ücretsiz bir sistem olan WhaleID giderek büyüyen bir trendin örneği. WhaleID benzeri uygulamalar kuşlar, aslanlar ve birçok farklı hayvan türü için kullanılıyor. Koruma grupları yapay zekayı kullanarak değerli veriler elde ediyor.
BİZİM GEZEGEN
Sulak alanların geleceği için sevindiren karar
Ulusal Su Planı verilerine göre su kaynaklarımızın %74’ü tarımsal sulamada, yüzde 13’ü içme suyu ve %13’ü sanayi suyu ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılıyor. Türkiye’de kuraklık tehdidi, doğal su kaynaklarına yönelik yanlış planlama ve uygulamalar, yağış rejimindeki düzensizlikler nedeniyle artarken; 23 Ekim 2019’da Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle sulak alanların tarıma dayalı organize sanayi bölgeleri ile yapılaşmasına izin verilmişti. Buna karşı harekete geçen Doğa Derneği, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (WWF) ile Türkiye ve Doğa Araştırmaları Derneği, yönetmeliğin 10. maddesine karşı dava açtı. Dava, Danıştay 6. Dairesi’nce reddedilmişti. Ancak üç STK mücadeleden vazgeçmedi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na temyiz başvurusunda bulunan kurumların çabası sonuç verdi ve ret kararı bozuldu. Kurul “dava konusu düzenlemenin iptaline karar verilmesi gerekirken davanın reddi yolunda verilen Daire kararında hukuki isabet bulunmamaktadır” diyerek Danıştay’ın söz konusu yönetmelik değişikliğinin iptal edilmesi yönünde karar almasına hükmetti.
KULAĞIMIZA KÜPE OLSUN
“Tüm hayvanları kurtaramasam da, hiçbirinin acı çekme sebebi ben olmayacağım.”
- Stephen Rykwalder (Vegan girişimci ve aktivist)