Emekle yaşama geçmiş dost kitaplar…
Günün içinde kitaplarla olmak varsıllık katıyor yaşamıma.
İzmir’de, Gerence’de göz göze geliyoruz onlarla.
Dokundukça sayfalarına anlamla, sevgiyle gülüşüyoruz.
Bugün dördüne merhaba diyorum.
Nihan Ertem’den 'Karda açan çiçekler'
Çileli, zorlu doğa koşullarına karşın, yaşama savaşı veren, olanaksızı başaran 7 genç kızın yaşam öykülerinden oluşan bir anı, anlatı kitabı “Karda Açan Çiçekler”.
Nihan Ertem, ülkemizde yaşanan kadına baskının, şiddetin alabildiğine kol gezdiği süreçte, kendi deyimiyle elini taşın altına koyup gerçek kadın öykülerini yazmış.
Ülkemizin değişik bölgelerinden, kentlerinden seçtiği, öyküsünü dinlediği yedi genç kıza kendisinin belirlediği çiçek adları koymuş.
Kitabın ilk öyküsü babası kürt, annesi arap Mardinli Menekşe’yle başlıyor.
Ardından çalışmak üzere Muğla Köyceğiz’e yerleşmiş, sonra koşullar gereği yeniden Adana’ya dönen bir ailenin kızı Orkide’nin öyküsüne geçiyoruz.
Öyküler sıralanıyor:
Afyon Emirdağı’nın Gözeli köyünden Açelya; Erzurumlu bir ailenin çocuğu olarak Ankara’da dünyaya gelen, daha sonra İzmir’e taşınan Fulya; Ardahanlı bir ailenin İstanbul’da dünyaya gelen kızı Lale, Zonguldaklı Nergis, Eskişehirli Karanfil…
Genç kızların yolu yüksek eğitimleri nedeniyle İzmir’de kesişiyor.
İşten çıkarılan gazeteci Banu olarak “sosyal sorumluluk projesi” kapsamında yedi genç kızla yapılan görüşmenin, söyleşinin öykülerini de Nihan Ertem, gerçekle kurmacayı başarılı biçimde buluşturup bu kitabı ortaya çıkarmış.
Metin Soydeveli’den 'Ateşin eli'
Mart 2018’de ben de konuk oldum Metin Soydeveli’nin yönettiği Şiir Sokağın Kalbinde etkinliğine. Bugüne değin çok sayıda İzmirli şairi ağırladı Soydeveli.
Önümüzdeki güz günlerinde yeni şair konuklarıyla sürdürecek bu etkinlikleri; “Şiir Kalbimizde” diyerek...
Şiir çalışmalarını 2005’den beri Veysel Çolak Şiir Atölyesi’nde sürdürüyor Soydeveli.
Bu kez şiiriyle “Ateşin Eli”ni tutuyor. (Kanguru Y. 2019)
Ateşin Eli, Soydeveli’nin 4. şiir kitabı.
Yaşamdan, sevgiden, aşktan, günün içinden sesleniyor.
Ve diyor ki: “Sevsem pişmanlık, sevmesem ondan da kötü / Korkum bu, ayrılık; yapışıverecek ateşin eli /Denizlerin göle akması kadar umutsuz bekleyiş”
Hayrettin Geçkin’den 'Göze'
Kocaeli Üniversitesi’nde şiir dersleri verdi.
Dergi editörlüğü yaptı.
Çeşitli dergilerde, seçkilerde şiirleri yayımlandı.
Bugüne değin 5 şiir kitabı çıkalros Yayoncılık’tan çıkan “Göze” oldu.
Hayrettin Geçkin’den söz ediyorum.
“savaş mı dedin / açlıktan düşlerini yiye ne çok insan/ öldükçe celladına inanan / bir kıyıdan dünyayı seyrediyorum / ne çok ağaç vardı eskiden” dizelerine takılıyorum önce, ağaç kıyımcılarına ilençlerimi iletiyorum bir kez daha!
Şu dizelerini de yine hüznün ve umudun birlikteliğiyle okuyorum: ”ateşe verilen ormanların yerine ağaç dikmeliyim / yıkılan evlerin yerinde çiçek yetiştirmeliyim / içimdeki çocukların ağzıyla şiir yazıp / bir uçurtma gibi fırlatmalıyım yeryüzüne”
Tümay Çobanoğlu’dan “Bütün yüzler aklımda”
Ankara’da 2005’ten beri yayımlanan Lacivert Dergisi’nin önce yayın kurulunda görev aldı, 2014’ten beri de sahibi, sorumlusu Tümay Çobanoğlu.
İlk şiir kitabı “Saçlarını Geriye At” 1996’da çıktı. Bu kez Hayal Yayınları’ndan (Şubat 2019) “Bütün Yüzler Aklımda”yla okurunu buldu.
Uzaktan, kıyıdan, ama hep yaşamın ve olayların içinden bakarak şiire dokunuyor.
Çobanoğlu için Şiir, “Sözcüklerden rüzgâr koparıp yanağına sürmek, koklamak / Şiir yazmak / İçinde titreyen yaprak.”