Bugün son günündeyiz bayramın. Kansız, kurbansız, kavgasız, kinsiz, kötülüksüz, kahırsız…
Sevginin, sevecenliğin, gönüldeşliğin, barışın, aydınlığın, umudun bayramıyla…
…Diyeyim, dost yazarlardan gelen kitaplardan bir kaçına değineyim.
EŞREF KARADAĞ’DAN “TORBADAKİ MAKSİM GORKİ”
İzmir'in Kiraz’ından. 1964 doğumlu. 1986-1992 arasında Bingöl-Kiğı'da, 1992'den sonra Ödemiş ve Kiraz'da öğretmenlik yaptı. Şimdi devletten emekli. İzmir’de yaşıyor.
Yazın yaşamına şiirle 1987'de başlamış Eşref Karadağ. İlk şiir kitabı "Erik Ağacı Olmak İsteyen Çocuk"u 2004'te çıkarmış. Şiir dosyası "Çıkınımdaki Azıklar" ile Karabük İbrahim Yıldız Şiir Ödülü'nde mansiyon alan Karadağ, şiirin yanı sıra öykü de yazıyor. Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması'nda "Suriye'nin Öyküsü" adlı öyküyle ikincilik kazandı.
Son yıllarda çocuk yazınına çok sayıda öykü, roman, masal, oyun yapıtları kazandırdı Eşref Karadağ. Bir söyleşide verdiği şu yanıtı not etmişim: “Çocukça olan her şeyi seviyorum; oyunları, serüvenleri, yarışları, arayışları, buluşları, düşleri hatta dizlerimi kanatırcasına düşüşleri. İçindeki çocuktan söz eder ya her yazar, düşlerinin kaynağı olarak onu gösterir, yazarken ondan güç aldığını söyler ya. İşte o çocuktan birkaç tane var bende…”
İçindeki çocuğu güçlendiren, devingen kılan bir yazın emekçisinin sıcacık, içten, gülecen, özgüvenli sözleri.
Torbadaki Maksim Gorki, gülmecenin düşündüren yanıyla çoğaltıyor bizi. Özenli dili ve anlatımı, usta kalemiyle Karadağ’ı okumanın tadına varıyorsunuz.
Güney Tarkın’ı Kim Öldürdü?, Fotocu Hikmet, İmam Bayıldı, Karyolanın Açılışı, Cırcır Naciye’nin Adamları… gibi öykülerle de gülmenin, merakın, heyecanın tadını çıkaracaksınız. Kitaba adını veren Torbadaki Maksim Gorki öyküsünü sakın okumadan geçmeyin.
Etkinliklerde, imza günlerinde yaşanan telaşı, şaşkınlığı, yöneticilerin bilgiç açıklamaları sizi epey eğlendirecektir sanırım.
(Bilgi Yayınları, Nisan 2019, 120 sayfa)
EMİNE ÇAKIR’DAN “PARANTEZ YOLLAR”
Emine Çakır, “Yüreğimin Bir / Yanı” ve “Taşevin Uzun Sabahı” şiir yapıtlarından sonra bu kez “Parantez Yollar” adlı öykü kitabıyla buluşturdu okurlarını.
Çakır, bir çok sanat-yazın dergisinde deneme, şiir, öykü, kitap tanıtım yazılarını da sürdürüyor.
Anılardan yola çıkarak oluşturulmuş öyküler, izler kendini duyumsatıyor. Özellikle yaşadığı kent Fethiye’den seçilmiş konular, olay örgüleri dikkat çekiyor. Rahat bir anlatımı, ilginç benzetmeleri var Çakır’ın. Dili zorlamıyor.
Öykülerde anlatıcının becerisini sezdiriyor Çakır. Zaman zaman duygu yoğunluklu, şiirsel anlatımlar da göze çarpıyor.
Olay örgüsünü aileden, onların çevresinden alarak geliştirmiş izlenimi veriyor öyküleri. Geçmişe döndüğü zaman, dönemin tanıklığında ikinci bir aktarıcının daha bulunduğunu fark ettiriyor. (Günce Yayınları, Mart 2019, 140 sayfa)
M.GÜNER DEMİRAY’DAN “ADEMİN DEFTERİ”
Eğitimci, şair, yazar M.Güner Demiray’ın deneme, anı, araştırma, şiir, roman dallarında çok sayıda kitabı var.
Bu kez şiirlerinden yaptığı, Arshop’tan (Mayıs 2019) yayımladığı seçmeleriyle karşımızda: Ademin Defteri.
Demiray’ın şiirleri aydınlıktır, umuda açıktır. Dağları, ovaları, çiçekleri, ırmakları, dostlukları, sevdaları, insan resimleriyle Anadolu coğrafyasının ışığını yansıtır. Sivas’ın Gemerek’inden çıkıp yaşı seksen’e bir kalmışken bile dizeleri gençtir, dinçtir.
“Hayatın Dudakları”ndan bir tadımlık şiir: “Hangi kuş hangi ağaca konar anladım; / İndim düşlerimin masalından, / Diri sularında baharın / Öptüm hayatın dudaklarından”