Sanat, yazın, kültür dergileri şiirle, yazıyla buluştuğum yıllardan beri dostumdur, yoldaşımdır. Kitaplığımda ne çok kitap, dergi biriktirmişsem, onca dost insan da birikmiştir gönlüme.
İlk aldığım dergi Varlık’tı 1962’de. Her sayısını merakla, heyecanla beklerdim. Kitaplığımda eski Varlık’lardan birkaç cilt varlığını sürdürür.
Sonra Hisar Dergisi’ni tanıdım. 1965’ten sonra ben de dergilere adım attım; Sanat Dünyası, Defne, Çele, Su, Güney, Meltem, Çağrı girdi dergilik yaşamıma.
Çele’de, Meltem’de sorumluluk aldım gençli yıllarımda. Ankara’da Aydın Karasüleymanoğlu’nun Evrim Dergisi’nde, İzmir’de Alaz, Ünlem dergilerinin yayın kurulunda bulundum.
Geçmiş yıllarda çıkan Alan 67, “a”, Damar, Dönemeç, Hisar, Halkın Dostları, Kıyı, Oluşum, Papirüs, Şiirler Yaprağı, Yansıma, Yaprak, Kaynak, Yeni Ufuklar, Yordam Türkiye Defteri, Yeni Dergi, Yelken, Yeditepe, Yeni Gerçek, dergileri hiç unutulur mu?
Günümüzde de yayımını sürdüren Sözcükler, Sincan İstasyonu, Patika, Deliler Teknesi, Şiirden, Edebiyat Nöbeti, Sarmal Çevrim, Caz Kedisi, Eliz, Şehir, Berfin Bahar, Yaşam Sanat, Çinikitap, Akatalpa, Çağdaş Türk Dili, Nif Sanat, Gökkuşağı… gibi daha ne çok dergimiz var.
Sanata, yazına, kültüre açılan pencerelerdir dergiler. Dün de öyleydi bugün de yine aynı; önce dergilerde atar yüreği şairin, öykücünün, deneme yazarının, eleştirmenin…
***
“Dergilerin Çığlığı”nı yazmıştı Öner Yağcı Cumhuriyet Gazetesi’ndeki köşesinde (23 Ocak 2021). “Ülkemizin her yerinde kültürün, sanatın çeşitli dallarına, çeşitli boyutlardaki sorunlarına yönelen, alanlarından ürünler sunan dergilerin zenginliğiyle yaşarız” diye yazmıştı.
“Dergiler, özgürleşme eyleminin bir biçimi olarak varlığını sürdürür” derken de haklı. “Bugünü, geleceği sahiplenme sevdası dergilerde çoğalır” sözüne de katılarak…
Yazın, sanat, kültür dergilerinin okura ulaşmasında sorunlar var. Bu konuda bazı kentlerde sanatçı, yazar, şair dostların katkı verdiklerini, dağıtıma yardımcı olduklarını biliyorum.
İzmir’de Hüseyin Peker’in birkaç derginin kitabevlerine ulaşmasındaki katkısını unutmamak gerek. Yine Mehmet Sadık Kırımlı, Atila Er dostlarımın dergilerin okurla buluşmasındaki çabalarını da biliyorum.
Öner Yağcı’nın kargo şirketlerinden de bazı istekleri bulunuyor: “Dergi fiyatından daha çok taşıma ücreti olur mu? Böyle olursa dergiler nasıl yaşar? Bir derginin abonesine ulaştırılma bedelinin dergi fiyatından daha yüksek olması, vicdanı sızlatan bir durumdur.”
***
Sıkı bir dergi belgelikçisi, kitap kurdu Ruhtan Yazıcı’yı da anmadan geçemem. Sanal ortamda eski yazın-sanat dergilerini görselleriyle paylaşır, yeniden anımsatır bize.
Bir dergi tutkunu, dergi belgelikçisi de şair-yazar Ramazan Teknikel ’dir. Sanal ortamda eski dergilerle buluşturuyor ne güzel.
Geçmişte dergiler yayımlayan, sorumluluk üstlenen Ahmet Özer, Hüseyin Yurttaş, Mehmet Yaşar Bilen, Attila Aşut, Ahmet Günbaş, M.Kadri Sümer, Fergun Özelli, Ümit Yaşar Işıkhan, Veysel Çolak, Özgen Seçkin, Y.Bekir Yurdakul, Bülent Güldal, Lütfü Dağtaş… gibi sanat, yazın emekçisi dostlarımı da buradan saygıyla, sevgiyle anıyorum.
İKİ DERGİ: HAYAL VE LACİVERT
Mine Ömer’in sorumluluğunda yayımlanan Kurşun Kalem dergisi’nden sonra kadın eli değen iki yazın-sanat dergisi kaldı: Özgen Kılıçarslan Danyal’ın 2004’ten beri okurla buluşturduğu HAYAL Dergisi.
Diğeri Yayın yaşamının 16’ncı yılını dolduran, Tümay Aydın Çobanoğlu’nun sorumluluğundaki LACİVERT Öykü ve Şiir Dergisi.
Özverilerine saygıyla.