İnsanlar yaşamları süresince bilgi, beceri, kariyerleri ölçüsünde belirli statüleri kazanabilir. Kimi sıradan mesleklerini yaparken, aralarında bu hasletleri çok fazla olanlar sivrilir yönetici konumunu üstlenirler.Devlet kademelerinde müdür,genel müdür, müsteşar olurlar.Kimileri de temsil ettikleri mesleklerin kurdukları odaların başkanları,işçi - işveren sendikaları başkanları,dernek yöneticisi,sanat duayeni olurlar. Ancak lider olamazlar.
Halil Tunç 1960 lı yıllarda Ankara Bira fabrikasında sırtında fıçı taşıyarak başladığı işçiliğin ağır koşullar taşıyan basamaklarını büyük mücadeleler vererek Türk-İş genel Başkanı olunca temsil ettiği kitle o’nu genel başkan olarak değil “LİDER” olarak görmüştür. Keza bir suikasta uğrayan Maden İş genel Başkanı Kemal Türkler, DİSK kurucularından Abdullah Baştürk LİDER olarak kabul edilmişler. Tunç tabii senatör, Baştürk milletvekili olarak arkalarında duran kitlelerin haklarını korumak için siyasal yaklaşımlarına yakın gördükleri Bülent Ecevit’in hükümet kurduğu 1978 yılı başında Türkiye çapında ortaklaşa elektrik şalterlerini indirerek genel greve gitmekten çekinmeyerek “Liderliklerini” kanıtlamışlardır. Ankara Belediye Başkanı Vedat Dalokay alt yapısını kurarak uygulamaya koyduğu Batı Kent projesi ile, TBB Özdemir Utku kendisine önerilen Anayasa Mahkemesi üyeliğini “Ben bir partinin üyesiyim” gerekçesi ile reddetmesi kendi alanlarındaki liderlik anlayışını ortaya oymuşlardır. Kısacası “LİDER” olmak zordur. Lider halka, arkasında olan kitlelere ,ulusuna yeni açılımlar, umutlar,hedefler gösteren,sözleriyle eylemleri çelişkili olmayan kişidir.
Türkiye yi yönetmeye talip siyasi partileri bunun dışında tutmak olanaksızdır. Tüm güçlü partilerin içinden çıktığı CHP deki gelişmeler beraberinde liderlik tartışmasını da getirmiştir.
CHP Cumhuriyeti kuran,onun devrimlerini ve ilkelerini uygulayan Atatürk gibi bir liderle Türkiye’yi çağdaş dünyaya entegre etmeyi başarmış “NUTUK” ile hedefleri göstermiş ,kadın ve gençlere bunlara ulaşmak için görevler vermiştir.
İsmet İnönü,1963 Kıbrıs olayları nedeniyle ABD Başkanı Johnson’un yazdığı uyarı mektubuna karşılık “Yeni bir dünya kurulur. Türkiye de burada yerini alır” sözü, DP li siyasetçilerin affı,1968 de İç İşleri Bakanı Faruk Sükan zamanında CHP’nin TBMM deki odalarının basılması üzerine “Eşkiyanın bu gece ne yapacağı belli olmaz” şeklindeki tepkisi,içte ve dışta gelişen olaylar karşısında “İsmet Paşa ne diyor” her kesim tarafından merakla sorulması, onun liderlik niteliklerini ortaya koyan bir kaç örnektir.
1963 yılında Türk iş hayatında devrim yaratan “Grev ve lokavt” yasasını çıkartan Çalışma Bakanı Bülent Ecevit’in,12Muhturasına karşı “bu CHP ve bana karşı yapılan darbedir” diyerek genel sekreterlikten istifa ederek 1972 kurultayında genel başkanlığa aday olup seçilmesi, partisini 1973 seçimleri sonrası iktidara taşıması Amerika’ya karşı haşhaş yasağını kaldırması, Kıbrıs çıkartmasını yapması, Köy-Kent uygulaması, toprak reformu gibi konuları gündeme taşıması, ”Halkçı Ecevit” sloganının milyonlarca kişinin benimsemesi LİDERLİK kariyerinin önemli köşe taşları olmuştur.12 Eylül sonrası Halkçı Parti ile partisini birleştiren Erdal İnönü,siyasi yasakların kaldırılması,Süleyman Demirel ile hükümet kurması liderlik örneğinin bir başka göstergeleridir.
Bugün CHP de yapılan liderlik tartışmalarını geçmişi değerlendirerek gözlemlemekte yarar var.”Koltuk” kavgası yapanlar Türkiye’ye ne öneriyorlar. Önerileri
halktan kabul görsün LİDER olsunlar.