Kahveler, halkın bir anlamda laboratuvarı, arenasıdır. Günlük her türlü değerlendirmeler burada yapılır, kararlar verilir.
Yaşantı için yeni arayışlar burada başlar. Ülkenin nabzını burada tutabilirsiniz.
Murat’ın kahvesi de böyle bir yer. Mahalle sakinlerinin, esnafın, işçilerin, emeklinin uğrak yeri. Burada konuşanlara biraz kulak kabarttık. Tabii ki gündemlerinde zamlar, hayat pahalılığı, buna bağlı olarak geçim sıkıntısı baş köşedeydi. Ender Bey ayda eline 7500 lira geçen bir emekli. “Cumhurbaşkanının bir aylık maaşı ile benim iki yıl geçinmemi istiyorlar” diyerek isyan ederken, eline 6 bin lira geçen bir başka emekli de ona destek çıkarak “Benim de emekli bir milletvekilinin bir aylık maaşı ile bir yıl geçinmemi bekliyorlar. Pazar fiyatlarının, ev kiralarının tavan yaptığı bir dönemde bu nasıl olacak? Millet cefa, vekili ise sefa içinde. Bu nasıl adalet?” diyor.
Kahveyi ofis olarak kullananlar da var. Bunlardan birisi de Serhan Aslantepe. Dış ticaretle meşgul olan Serhan, Amerika’dan Çin’e, Balkanlar’dan Kuzey Afrika ya kadar bir hinterlandda elektrik motorundan vakum pompasına kadar çeşitli alanlarda ihracatta
başarılı olan biri.
***
Yaşantımızı etkileyen bir başka olayı ise Şafak Günyar yaratıyor. 2011’den bu yana yasal olarak meskenlere verilmesi gereken ‘Enerji Kimlik Belgesi’nin verilmesini sağlayacak bina onarımlarını yapıyor. Nedir bu? Enerjinin verimli kullanılmasını sağlayacak sera gazının azaltılması. Günyar, “Enerji Kimlik Belgesi hem yeni hem de eski binalar için düzenlenen soğutma, ısıtma, aydınlatma, sıcak su, havalandırma gibi enerji sistemlerinin bir yıl içersinde tükettikleri enerjiyi gösteren belgedir. Bina performansını gösterir. Yasa gereğince tüm binaların almaları zorunlu kılınmıştır” diyor.
Migros çalışanları da hayat pahalılığından yakınıyor. Hele okulların açılacağı şu sıralarda. ‘Maaşlara zam yok hiç değilse ayda bir kez mağara satılan meyve, sebze ve benzerlerinden oluşturulan bir koli ile destek verseler’ düşüncesindeler.
“Bu enflasyon ne zaman düşer” sorusuna yanıt ise emekli bir ekonomistten geliyor: “Bir kuruşlar yeniden piyasaya çıktığı zaman.”
Kahveci Murat da şikayetçi. Kahve, şeker, suya yapılan zamlara karşı fiyat artırmamakta şu an için kararlı. Müşterilerine arkadaş, dost gözüyle bakan Murat zam yapmamakta direniyor. Çay yedibuçuk lira.