Dostum Recai için söylenecek en güzel söz sanırım; üreten Recai.
Şaka gibi. 19 Ekim 2002’den bu yana 52 kütüphane açtı. İzmir, Manisa, Balıkesir, Bolu, Tokat, Karaman, Antakya, Muğla ve Charleroi’da. 'Charleroi ne oluyor' diyecek olursanız hemen yanıtlayayım. 2018'de Belçika...
Balçova’da 53’üncü kütüphaneyi açtı geçen hafta. Çağdaş desen, adına uygun işleri yapmaya ant içmiş gibi. Rasime-Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler Zinciri olarak bir kez daha kitapları ve kitapseverleri kucakladı dostum. “Kitapsız yaşamak; kör, sağır ve dilsiz yaşamaktır!”, “Kitap en iyi arkadaştır” diyor Şeyhoğlu. “Önümüzdeki ay Manisa’nın Demirci ilçesinde 54'üncü, Şanlıurfa için de 55” diyor dostum.
Bu açılıştan 2 gün sonra 58. Kütüphane Haftası törenine Karabağlar Belediyesi ev sahipliği yaptı.
Açılış söyleşisinin konukları Şair- Yazar Hidayet Karakuş ile Milli Kütüphane Vakfı ve Derneği Başkanı Avukat Ulvi Puğ idi.
***
Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şube Başkanı Mehmet Erken törende Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bin 252 halk kütüphanesi olduğuna değindi: “Kütüphanelerin bazıları hâlâ personel ve diğer sorunlar nedeniyle kapalı.Kütüphanelerimizin dünya standartlarında hizmet verebilmesi için bizce yeterli sayıda kütüphaneci istihdamı yapılmalıdır.Kütüphanelerin yüzde 18 oranındaki KDV’den muaf tutulması yaptığımız girişimlerden henüz sonuç almış değiliz.”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta da 2021 yılında 87 bin çeşit kitaptan 450 milyon basıldığını belirtti: “Ülkemizde kişi başına düşen kitap sayısı 7.2’dir. KONDA’nın araştırmasına göre; 2008 yılında yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 70’i net bir şekilde kitap okumadığını belirtti.Türkiye’de kitap okumaya harcanan günlük süre, ortalama 7 dakika olup AB ülkeleri arasında 9’cu sırada yer almaktadır.”
Yazar Hidayet Karakuş, kütüphanelerin uygarlığın birikimlerini gelecek kuşaklara taşıdığını belirtti: “İskenderiye Kütüphanesi yakılmasaydı, insanlığın bugünden bin yıl daha ileride olacağı söylenir hep. yazar, bilim insanı, sanatçı kütüphanelerden yetişmiştir. 'Bir kütüphane bin hapishane kapatır' sözü yüzlerce yıldır insanlığın belleğindedir. Kağıt kokusuyla dolu kütüphanelerde çocuk ya da yetişkin, yeni yolculuklara çıkar; şiirlerle, öykülerle, romanlarla, bilim kitaplarıyla kendini yeniler. Ülkemizdeki kütüphane sayısıyla uygar ülkelerdeki kütüphane sayılarını karşılaştırmak bizi üzecek orandadır.”
Bu yola gönül verenleri de unutmayalım. Emekli Albay Hasan Zeki Sungur’un önderliğinde gönüllüler Alaşehir ilçesi köy okullarında 24 kütüphane açmış.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.