Kovid-19 sokaklarda, toplu alanlarda kol gezmeye başladığı andan itibaren HES kurallarına uyarak hayatı eve sığdırmaya özen gösterdim. Montagine’nin “Amacı (hedefi) olmayan bir gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez” sözüyle önce kitaplığımı düzenlemekle işe koyuldum. Tercüman’ın 1001 Temel Eser dizilerine sıra gelince Ahlak, Devlet ve Aile Ahlakı, Ahlak Sözlüğü, Buhranlarımız, Kabusnâme ve Huzur başlıklı kitaplarını ayırıp tekrar göz gezdirdim. Sonra aynı konu başlıkları altına günümüzü sorguladım. Meclis koridorlarındaki Merkez Banka’mızın 48 milyar dolarlık kasası, 430 milyar dolarlık dış borcu, 10 milyon işsizimiz, batan on binlerce işletme vs. tartışmalarını duyunca, inanın; yukarda ki kitaplarda yazılı “Nezaket- Zarafet- Feraset” sözleri ile birlikte huzurumda kaçtı! Galiba “maske- mesafe- hijyen” kuralları ile buhranlarımız ve kâbuslarım karabasan gibi üstüme çöktü! Sonra ne mi yaptım? Şarkılara sığınıp “Sabret gönül bir gün olur bu hasret biter” diye mırıldandım. Tavsiye ederim Sadi Hoşses, Muazzez Abacı’nın sesinden terapi niyetine bu şarkıyı dinleyin!
* * *
Evet, 'Hayatı Eve Sığdır'maya (HES) başladığımız günden buyana Gazete 9 Eylül dolayısı ile benim köşem de internetten daha çok tıklanmaya, yurt içi ve dışından okurlarımın sayısı da arttı. Geçen hafta bu isimlerden bazılarını size aktarmıştım. Danışmanım Mustafa Derici’nin de yakından tanıdığı Norveç Oslo’dan psikolog-yazar Özge Özdemir Köz’le dün temas kurduk. Özge Özdemir Köz, 1983 İzmir Bornova doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Balıkesir’de tamamlamış, 2006 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi psikoloji bölümünden şeref öğrencisi sıfatıyla mezun olmuş. Yaşar grubu başta olmak üzere bir çok kurumsal firmada çalışmış. 2012’ de Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi bölümünde psikolog olarak görev almış. 2015 yılında yüksek lisans ve hem de evlilik nedeniyle Norveç’e taşınmış. 2018 yılında Oslo Metropolitan Üniversitesi’nde “Uluslararası Sosyal Refah ve Sağlık Politikaları” alanında yüksek lisansını tamamlamış, halen Oslo Üniversitesi Profesyonel (Klinik) psikolojisi bölümüne devam ediyormuş. Malum, Norveç 5.5 milyonluk sakin, sosyal refah devleti. Oslo'nun nüfusu 700 bine yakın ve üçte birini göçmenler oluşturuyor.
* * *
Özge Özdemir Köz, her ülkede olduğu gibi kornovirüs salgının ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak hayatı derinden etkilediğini, yüz yüze eğitime ara verildiğini ve çoğunluğun evden online çalıştığını ifade ediyor. Orada kışın biraz yoğun ve karanlık geçtiğini hatırlatan Özge Özdemir, “Ege insanı olarak bol güneşi kaçırdık. 17 aydır çok özlediğim ülkem Türkiye’ye gelemiyorum. Tabi ki oradaki ailemi sevdiklerimi göremiyorum, Bedenimiz burada, aklımız orada.”
* * *
Psikolog- yazar Özge Özdemir son olarak yayınlanan “kendime Kaçış” adlı romanını göndermiş. Klaros yayınlarından bulabilirsiniz.
Kendime kaçış: Aşkın, vicdanın, aldatmanın, toplum kurallarının, cinsel tacizin ve saplantı kavramların derin psikolojik analizlerden geçtiği bir hikaye…
Yazar Özge, son söz olarak şöyle diyor: “Merak ediyorsanız ve üzerine müdahale edebildiğimiz ya da edemediğimiz hayatların ‘çoklu’ olasılıklarının 'kader' adı altında nasıl önümüze çıktığını görmek istiyorsanız, şimdiden keyifli okumalar dilerim.”