İzmir Valiliği 2 Ağustos 2017 tarihinde Vali Erol Ayyıldız imzası ile bir karar yayınladı.
Buna göre; “Oyun ve eğlence aracı olarak kullanılan ve özel günlerde tüketimi artan piroteknik maddelerin izinsiz, zamansız veya uygunsuz yerlerde kullanımı halkta korku ve panik yaratmakta, can ve mal kaybına sebebiyet verebilmektedir.
Toplumsal olaylarda güvenlik güçlerimize karşı silah olarak da kullanılan bu tarz piroteknik maddelerin içerisindeki barut ve türevi maddelerden el yapımı patlayıcılar da hazırlanabilmektedir. Bu itibarla 5442 sayılı İl İdare Kanunu'nun 11/C ve 66. maddeleri doğrultusunda, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. ve 36. maddelerine istinaden İzmir il sınırları içerisinde piroteknik maddeler kullanılarak suç işlenmesini önlemek, kamu düzeni ve güvenliğini korumak amacıyla, piroteknik maddelerin satışı veya kullanımı OHAL süresince yasaklanmıştır...” denildi.

***

5442 sayılı İl İdare Kanunu'nun 11 Maddesi'nin c fıkrası: “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteaallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir” derken Madde 66: “İl genel kurulu veya idare kurulları yahut en büyük mülkiye amirleri tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler, mahallî mülkî amir tarafından Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi hükmü uyarınca cezalandırılır” demektedir.

***

Kısacası, maytap ve havai fişek kullanımı, satılması yasaklandı.
Nerede kullanılıyor bu maddeler?
Çoğunlukla maçlarda...
Gariban düğünlerinde çok azdır, zenginlerinkinde bayağı görkemlidir.
Bir de özel günlerde...
Nedir onlar?
Örneğin bu ayın sonunda 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları var. Orada yapılan etkinliklerde (özellikle gece) körfez üzerinde havai fişek gösterisi vardır.
Başka?
Hemen bu aydan sonra gelen Eylül ayında.
Ne zaman?
9 Eylül'de...
Nedir 9 Eylül?
İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşu...

***
Fena halde kutlar İzmirli o günü.

Sabahtan başlar kutlamaya...
Öğle saatlerinde Kordon'da iğne atsanız yere düşmez.
Hele hava karardıktan sonra?
Özellikle Gündoğdu Meydanı'nı dolduran İzmirlilerle, çiğdemle, gazozla doruğa çıkar.
Muhtemelen konser vardır.
İzmirlinin sevdiği sanatçılar sahnededir. Coşkuyla bayram kutlayıp, havai fişek gösterisini izleyip kutlar İzmirli 9 Eylül'ü.

***

İşte bu kararla, artık 30 Ağustos'ta, 9 Eylül'de İzmir'de havai fişek gösterisi yapılması da yasak.
Aslında maçlarda havai fişek bu karar olmasa da yasaktı.
Ama taraftar bir yolunu bulup stadyumlara sokuyordu.
İşte bu mantıkla baktığınızda, çakmak satışı da yasaklanmalı.
Neden mi?
Stadyumlarda sahaya en çok atılan madde çakmak.
Ardından da bozuk para...
“İzmir’in Fethinin 936’ncı Yıldönümü Kutlamaları” adı altında, tarihi hiçbir kaynağa dayanmayan etkinlik yapmayı başarmış İzmir Valiliği'nin, maytap ve havai fişek kullanımını yasaklama kararı bana o günleri anımsattı.
Sanki maç, terör gibi bahanelerin arkasına sığınılarak, 30 Ağustos'ta, 9 Eylül'de havai fişek gösterisi yapılması istenmiyor.
Az biraz bekleyelim bakalım.
9 Eylül'e daha ne yasak gelecek...