Şenes Erzik, bilgeliğin en somut örneği-Michel Platini
Futbol kitlelerin gözdesi.. “Hayata farklı açıdan bakmayı öğretir” der Kolombiyalı futbol aşığı yazar Gabo. Futbol yaşamımızın tam ortasındadır, yerini sıkı sıkı korur.
“Hayat fena halde futbola benzer. Futbol, şahsi beceri gerektirir ama aslında topla toplu oynanan, insanların bir bir takım halinde oynadıkları bir oyundur. Hayat da öyle değil mi? İstediğin kadar yetenekli ol, iyi bir takımın yoksa kaybedersin.”
“Dar Alanda Kısa Paslaşmalar” filminin unutulmaz repliğidir…
Futbolcu da sahadaki şövalyedir. Çim sahada seyirciyi topla büyüler. Futbolcuyu şövalye olarak düşleyen, “Sen Mutluluğun Resmini Yapabilir Misin”inin Abidin Dino’sudur.(1966 Dünya Kupası’nın belgeselindeki eskizler onundur!)
Bir denge oyunu futbol; dostluktur, sevgidir bizlere göre.
Sporda, futbolda “sevdiğin müddetçe ve sevebildiğin kadar” varsındır!
***
Ülkemizin yetiştirdiği en değerli spor yöneticilerinden biridir Şenes Erzik.
Futbol, onun içinde hayatıdır, sevdasıdır.
Yaşamını da SİA Kitap’tan çıkan “Olmaz Olmaz Demeyin Olmaz Olmaz!” da öyküleştirmiştir.
Erzik, eğitim ve çalışma hayatında kendine kattığı değerleriyle ulaştığı liyakati, Türkiye Futbol Federasyonu'nun son atanmış ve ilk seçilmiş Federasyon Başkanı olmasına, ardından da 33 yıl UEFA'da ve 21 yıl FIFA'da üst düzey yönetici olarak dünya futbolunu şekillendirmesine yol açmıştır.
Hiçbir başarının tesadüf olmadığını kanıtlamıştır Şenes Erzik!
Uzun erimli planlarını gerçekleştirirken Türkiye Futbol Federasyonu Onursal Başkanı,
UEFA Birinci Başkan Vekili ve FIFA Yönetim Kurulu Üyesi olarak sadece Türkiye değil Avrupa ve dünya futbolunu dönüştürmüştür. Avrupa futbolunda parlak bir yıldızdır.
Bu başarılar aynı zamanda yüzlerce ülkeye seyahatin, binlerce maçla ilgilenmenin, altyapı oyuncularından dünyanın en nüfuzlu idarecilerine kadar futbol içindeki ve dışındaki insanlarla yakın işbirliğinin, yoğun çalışmalarının bir sonucudur da.
“Biyografi” özelliği taşıyan kitabın tanıtımına göre de; Türkiye'ye ve futbola adanmış hayatının detaylarını gençlere örnek olmak amacıyla "övünmek" için değil "bilinmek" için yazmış Erzik.
***
Kitapta; Şenes Erzik’in aile ve iş kariyeri, Fenerbahçe ve Türkiye Futbol Federasyonu’nda (TFF)yöneticiliği hakkındaki anektodlar, TFF’deki hummalı yapılanma, tesisleşme hamleleri, futbolumuzda devrim yaratan iki ünlü teknik adam Derwall ve Piontek’ten söz ediliyor.
Milli Takımın ilk kez Avrupa Şampiyonası finallerinde yer alması, UEFA’da ilk görev alışı, 15 yıl UEFA 1. Başkanlığı’nda başından geçenler, FİFA Hakem Komitesi Başkanlığı dönemi, UEFA Avrupa Futbol Şampiyonaları ve FİFA Dünya Kupaları, UEFA’da bir rekor olan 6 kez seçim kazanması ve 24 Mart 2015’te de UEFA Onursal Üyesi olarak 33 yıllık UEFA serüvenini noktalaması, kronolojik bir dille aktarılıyor.
***
Sözcü’den Hande Zeyrek’e verdiği röportajda da hep karşılaştığı soru “Neden UEFA Başkanı olmadın” şu yanıtı vermiş Şenes Erzik;
“Hedeflemedim. UEFA'da benim yönetim kuruluna girdiğim zaman L. Johansson başkan olmuştu, neredeyse ömrümüz beraber geçti. Emekli olduğu takdirde normalde 1. Başkanvekili olarak aday olabilecektim ama Platini geldi. Platini 4 yıl bizimle çalışıp aday da olunca… Bu işler ‘evdeki hesap çarşıya uymaz kuralına' uygun gelişir biraz da. Sonrasında FIFA Başkanlığı'na aday olarak UEFA'dan isim gösterecektik. FIFA'ya başkan olabilirdim ama orayı toparlamak çok zor olacaktı, şimdi bile çok zorlanıyorlar. Taş yerinde ağırdır.”
***
Sportif başarıların ve futbolun kültürel dönüşümünün ardındaki en önemli kahramanlardan biri Şenes Erzik.
“Şenes Erzik-Olmaz Olmaz Demeyin Olmaz Olmaz !” da, futbol dahil, "Türkiye'ye Adanmış Hayatı" bu cildin içinde aslında…
Franklin sözüdür;
“Yaşamdan sonra da hatırlanmak isterseniz ya okunmaya değer şeyler yazın ya da yazılmaya değer şeyler yaşayın!”
İyi ki yazmış Şenes Erzik…