Şiir üzerine yazmak, konuşmak, okumak güzel şeylerdir. Şiirle uğraşanların, şairlerin, şiire heves edenlerin tükenmez duygularıdır.


Şiire bulaştığım, adımı dergilerde görmeye başladığım 1965’ten beri şiir hep önceliğim olmuştur.
Şiire emek veren, şiiri ciddi bir iş olarak kendine görev edinen, toplumsal duyarlığını şiirle harmanlayan şaire, üretimine saygı duyarım.
Dedim ya şiir üzerine ne yazsak bitmez.
O zaman yaşasın şiir!

‘IŞIKLAR KIRMIZIYDI’

Ahmet Özer ilgiyle, beğeniyle izlediğim şairlerimdendir. Dostluğundan da kıvanç duyarım. Kitaplığımda çok sayıda kitabı gülümser bana.
Son çıkan yapıtlarından biri de “Işıklar Kırmızıydı.” (*)
Yaşamın Şiir Yüzü, Yazına Anlam Katanlar bölümlerinden sonra “Kitaplardan Işıldayan Emek”te Metin Altıok, H. Recai Atalay, Ali Püsüküllüoğlu, Hilal Karahan, Oktay Akbal, Hüseyin Atabaş, Celal Gürlek, Mustafa Duman, Hamit Kalyoncu, Özcan Temel, Oğuz Tümbaş, Ertuğrul Özüaydın, Aşık Mahzuni Şerif, Kirkor Yeteroğlu, Orhan Karaveli, Sabahattin Ali, Arife Kalender ile Hatice Sönmez Kaya gibi yazın emekçilerinin yapıtlarıyla ilgili değerlendirmeleri var.
Işıklar Kırmızıydı’da “Oğuzca Yolculuk” kitabımla ilgili değerlendirme yazısını görmek de bana ayrıca büyük mutluluk verdi.

‘ŞAİR ŞİİR SONSUZLUK’

Canan Sanlı şiire çalışan, şiiri iyi seslendiren, sevdiği dostlarının şiir kitapları üzerine çok sayıda tanıtım yazılarıyla yer alan bir şair.
“Şair Şiir Sonsuzluk” (**) kitabında hem ünlü şairlerimizin “şiirlerinin içine” giriyor hem de şairlerin kurguladığı dünyalara bir yazılı yolculuk yapıyor.
Nuri Demirci, Hilmi Haşal, Şaban Akbaba, Yusuf Alper, Gülderen Canyurt, Aslıhan Tüylüoğlu, Dizdar Karaduman, Türkan İldeniz, Emine Erbaş, Duran aydın, Nuri Demirci… Canan Sanlı’nın kitaplarını tanıttığı şairler.
Benim “Şiir Yolcusu Kalmasın” kitabıma da sıcak, içten dokunuşlar yapmış.

AHMET MUHİP DIRANAS

Bazı şiirler vardır ki şairinden daha ünlüdür. Attila İlhan, Ahmet Haşim, Cahit Sıtkı Tarancı, Orhan Veli, Özdemir Asaf, Edip Cansever, Cemal Süreya…
Örnekleri çoğaltmak olası. Yine bir şairimiz var ki Ahmet Muhip Dıranas da onlardan biridir. Dıranas’ı belki çoğu kişi anımsamayabilir; ama daha sonra bu film de çekilen Fahriye Abla şiirini ezbere okur.
Dıranas’ın Kar, Serenad, Olvido, Ağrı… gibi pek çok şiiri de ünlüdür; ama Fahriye Abla hep baskın gelir.
Sese çok önem veren hece ölçüsünde şiirine farklı bir boyut ve anlam katan Dıranas’tan toplantılarda bu şiiri istenince ‘Yahu kardeşim, benim başka şiirim yok mu?’ diye de  kızarmış. Tüm şiirlerinin Fahriye Abla’nın gölgesinde kalmasından duyduğu rahatsızlığı  yinelermiş.
Turgut Uyar “Şiirimizde mutlu bir rastlantı’ dermiş Dıranas için. Attila İlhan’a göre de “hece ölçüsünde en iyi yazan iki şairden biridir.”
Dıranas’ın da şiirini etkileyen şairler olmuştur: Ahmet Haşim, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Sıtkı Tarancı, Charles Baudelaire, Paul Verlaine başta gelir.
Neden Ahmet Muhip Dıranas’a takıldım? Çünkü bugün onun aramızdan ayrılışının 43. yılı.
(*)   Işıklar Kırmızıydı  Ahmet Özer, 2023 Payda Y., 224 sayfa.
(**) Şair Şiir Sonsuzluk, Canan Sanlı, 2023 Akdoğan Y. 170 sayfa