"6 milyona ulaşan sığınmacı varlığı, ekonomisi parlak olmayan 80 milyonluk bir ülkede ciddi sorundur.
İster meseleye insan hakları gözlüğü ile bakın, isterseniz milliyetçi bir gözlükle...
Yüksek işsizlik oranına sahip, asgari ücretin yoksulluk sınırının çok altında olduğu, borcun borç ile çevrildiği bir ülkede, nüfusun yüzde 7’sine ulaşmış bir göçmen varlığı, hızla çözülmesi gereken bir sorundur.
Daha büyük sorunların ortaya çıkmaması için, yabancı karşıtlığının oluşmaması için, sorunun kırılmaya ramak kalmış bir fay hattına dönüşmemesi için, hızla çözüm aranmalıdır."
***
Gazeteci-Yazar M.Ali Güller, köşe yazılarında da, çıktığı TV programlarında da göç konusunda hep yukarıdaki görüşleri savunandır.
O, bu sorunda göçmenleri "hedef almanın yanlışlığına" dikkat çekendir.
Yazara göre, "göç sorununa kaynaklık eden AKP dış politikasını hedef almadan, göç politikasına kaynaklık eden emperyalist ABD ve AB politikalarını hedef almadan oku sadece göçmenlere doğrultmak; hem insani değildir, hem de çözüm odaklı değildir."
***
Güller, son kitabı "Tampon Ülke-Emperyalizmin Göç Stratejisi"ni, "bu sorunu hem Türkiye yararına, hem göçmenler yararına hem de iyi komşuluk yararına çözme perspektifi oluşturabilmek" adına yazmış.
Bu sorunu ele alış biçimimizin doğuracağı olumsuz sonuçları bilerek dikkatli bir inceleme yapmaya çalışmış.
Kitabın "Başlarken" bölümünde görüşlerine şöyle devam etmiş yazar; "Çünkü göç çok önemli bir sorun; hem ülkemiz için hem de dünya için... Bu nedenle konu çok çeşitli açılarla dünyada ele alındı ve alınıyor Yine ülkemizde bu konuda yapılmış çok önemli çalışmalar var. İzleyebildiğim kadar o çalışmalardan da yararlandım ve kitapta o kaynakları veri olarak kullandım. Göç konusunu olası bütün yönleriyle ele almaya çalıştım; ucuz işgücü boyutundan sporda başarı için milli forma giydirilen göçmenlere, emperyalizmin göçe karşı tampon oluşturmadan etnisite sorunlarına kadar...
Kuşkusuz, konunun teorik çerçevesini de sizleri sıkmayacak sadelikte ele almak gerekliydi.
İlk bölümleri bu amaçla göç kavramlarına ve 150 yıllık çalışmalarla ortaya çıkmış çeşitli göç teorilerine ayırdım. Umarım, bu soruna bir çözüm yaklaşımı getirebilmek adına yararlı bir iş yapabilmişimdir."
***
Değerli dostum M.Ali Güller' in kitabı güncel. Gerçekleri de netlikle irdeliyor.
"Emperyalizmin Göç Stratejisini" titizlikle incelemiş, sonunda da "Türkiye'yi, Avrupa'nın istilasını önleyen tampon ülke haline getirdiler..." yargısına varmış yazar.
Cumhuriyet Yazarı Mine G. Kırıkkanat'ın da ifade ettiği gibi M.Ali Güller'in kitabının en önemli özelliği; "göç sorununa tarihsel ve belgesel kanıtlarla teşhis koymakla yetinmeyip gerçekçi çözümler sunması."
"Tampon Ülke" okunmalı, okutulmalı.