Sanatın, yazının, şiirin, öykünün, türkünün tadıyla, bir yazarın evinden, yeşillerin, zeytinliklerin arasından denizin görsel varsıllığını yaşamak... Nerede mi? İzmir dışından bu kez; Tirilye’den...
Tirilye deyince biliyorum aklınıza hemen zeytinin geleceğini. Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı bir belde. Zeytin bahçeleri, çam ormanları, cumbalı evler... Tirilye’de yazar Şükrü Bilgiç’in “Öykü Evi”nden yazın-sanat dostlarıyla yaşadığım özge zamanı anlatmadan geçmem olası değil.
İlkyazı bitirip yaza yelken açarken, Bursa’dan gelen çağrıya uyduk Mehmet Sadık Kırımlı’yla yola düştük. Bursa dediğin 5 saatlik yol. Şiir için, yazın için, dostlarla buluşmak için bunlar yorgunluktan sayılır mı hiç?
BUYAZ (Bursa Yazın ve Sanat Derneği), Eliz Edebiyat ve Çinikitap dergilerinin 2017 Yaz Buluşmasına bu kez İzmir’den beni ve şair Mehmet Sadık Kırımlı’yı, Eskişehir’den şair Rahmi Emeç’i, Edremit’ten şair Bülent Güldal’ı, Bulgaristan’da yaşayan Türk yazar ve şair Durhan Hasan Hatipoğlu’nu çağırmıştı.
Bursa’da yaşayan yazın ve sanat dostları şair Nuri Demirci, Hilmi Haşal, Şaban Akbaba, Fehmi Enginalp, Güney Özkılınç, Süreyya Akçay, Mehmet Akif Ertaş, Ferit Durmuş, Rahmi Dede, Yusuf Yağdıran bu buluşmanın gerçekleşmesinde hem emeği geçenlerden, hem şiire ses verenlerden.
Eliz Edebiyat Dergisi Ocak 2009’dan beri Bursa’da yayımlanan, şiir ağırlıklı bir dergi. Yazı Kurulu’nda Nuri Demirci, Hilmi Haşal, Halûk Cengiz, Muharrem Sönmez, Mehmet Akif Ertaş, Ceyhun Erim, Bülent Şamlı gibi yazın emekçileri var.
Çinikitap özellikle kitap tanıtımına öncelik veren, yenile sayfalarına sınırlı sayıda şiiri ve öyküleri de katan bir “Edebiyat, Kültür, Sanat Dergisi.” Sahibi Fehmi Enginalp. Yayın Yönetmeni Nuri Demirci. 7 yıldan beri Bursa’dan ses veriyor.
Yine Tirilye’de Şükrü Bilgiç’in “Öykü Evi”ne dönersek, o zeytin şenliği, deniz görselliği, şiir ve öykü dostluğuna… Şiir, öykü, roman, gezi, derleme, çocuk yazını alanında 30 dolayında kitabı bulunan Şaban Akbaba’ya bir yer açmalıyım.
Akbaba, Çılgın Maceracılar Hatay’da (Alp Y.), Çılgın Maceracılar Bursa’da (Kanguru Y.), Uzakların Çağrısı (Kanguru Y. 2. Baskı) kitaplarıyla kucakladı bizi. Çocuklar gibi coşkuluydu. Çocuk öykülerine yönelik olarak bir de atölye çalışması başlatmış Akbaba. Bu çalışmalara katkı sunan eğitimci yazarlar Nihal Aksoy “Keşfe Çıkalım”, “İz Peşinde Tardigratlar”, Aymen Akçay Yazar ise “Uç Atım Uç”, “Yaramaz Tosbağa”, “Ayvaya Acıktım” adlı çocuk kitaplarını paylaştılar, öykülerini seslendirdiler.
Süreyya Akçay da bu buluşmanın uzun koşucularından. Koşuşturma arasında kısa bir zaman bulup üç şiir kitabı Sel Düğümleri, Ten Nadası, Ay Çukurunda şiir kitaplarını imzaladı. Kitaplaşmayı bekleyen yeni dosyalarından söz etti.
O gün 1980 darbesinin hışmına uğramış, yıllarca hapis yatmış bir eğitim emekçisi yazar Rahim Dede’yle de uzun uzun söyleştik. Anlattıklarını dinlerken, bir kez daha ilençledim faşist darbeleri, ihtilalleri...
“Tüm ilerici yurtseverler gibi işkencelerden” geçmiş Dede’nin bana imzaladığı “Balımıza Tuz Bastılar” romanını da ilgiyle okuyacağımı biliyorum.
Hilmi Haşal şiir ve şiire dair kitaplarıyla, dergilerdeki yazılarıyla bilinen, bir şair ve yazar. Bursa’da sanat, yazın çalışmalarına emek verenlerden. Bu etkinliğin kotarılmasında da çaba gösteren Haşal, “Yazar yalnızdır, şairin çilesi yalnızlıktır. O nedenle bu tür edebiyatçı buluşmaları kendimize sunduğumuz armağan sayılsın! Hiç değilse birkaç saatliğine yazanların, yani ‘damdan düşmüşler’in bir araya gelmesi, birbirini dinlemeye/anlamaya çalışması bakımından önemlidir.” diye seslendi konuklarına. Bir güzel dinledik, alkışladık onu. BUYAZ’ın Başkanı Güney Özkılınç’ı, Çinikitap Dergisi Sahip ve sorumlusu Fehmi Enginalp’i de.