Odanızdan hiç çıkmadan bir başka ülkedeki bir parkta yürüyebilir misiniz? Veya izlediğiniz filmin kahramanlarını odanızda misafir edip onlarla sohbet edebilir misiniz?

Belki rüyanızda evet ama ya bilinciniz açıkken...

Bugün bunlar bize birer hayal gibi gözükse de yarın mümkün olabilecek. İnternetin ve sosyal medyanın demode olacağı yeni bir ortama “merhaba” demek üzereyiz. “Mixed Reality / Karışık gerçeklik” adı verilen “Ayna Dünya” olarak da tanımlanan bu sanal aleme geçmek için yapmanız gereken sadece bu amaçla üretilmiş gözlüğün sahibi olmanız.

Bir sonraki aşama, Black Mirror dizisinin bir bölümünde yer aldığı gibi belki bir lenstir, kim bilir? Bir gözlük sayesinde, kurulan çakma dünyada herkesin ve her şeyin bir sanal karşılığı olacak. Artık facebook profiliniz değil, kurulan ayna dünyada sizin üç boyutlu sanal benzeriniz ön plana çıkacak.

Microsoft’un geliştirdiği HoloLens’in ikinci sürümü gözünüzdeyken etrafınızdaki dünyayı algılıyor. Bedeninizi ve çevrenizi tarayarak 3 boyutlu bir yapı oluşturuyor.

Böylece gerçek dünyayla, tasarlanmış ayna dünyayı birleştirmeye hazır hale geliyor. Saniyeler içinde oluşan ayna dünyada her yer bir oyun ya da çalışma alanı oluyor.

Bilgisayarınızı açıp web sayfalarına girmek yerine web siteleri sizin sanal dünyanızın içinde açılıyor. ABD ordusunun 2018'de HoloLens’ten 100.000 adet sipariş verdiğini söylersek, bu size bir şey ifade eder mi?

***

Benim Sivas'taki vatandaşım ABD ordusu askeri kadar şanslı değil elbette. Hatta şans yanlarından bile geçmiyor... Çünkü Sivas'ın Aktepe köyünde henüz GSM operatörlerinin şebekeleri bile tam olarak çekmiyor. Köy halkı telefon görüşmesi yapmak için kendi aralarında 'depocell' ve 'tepecell' dedikleri iki farklı noktaya çıkıyorlar. Orada da her zaman sağlık bir şekilde telefonla konuşabildikleri söylenemez. Yani, ülke olarak zaten gerideyiz de vergi aldığı halde o bölgeye yatırım yapmayan devlet nedeniyle Anadolu'nun bir bölümü iletişim ve teknoloji konusunda 10 yıl daha arkadan geliyor.

Bugünlerde Texas'ta müthiş bir fuar açıldı. Dünyanın tek ve en önemli müzik, yaratıcılık ve sinema festivali SXSW. Hemen hemen her ülkeden gelen katılımcılar bu fuarda iletişimden bilgisayar oyunlarına yeni teknolojileri ve ilginç icatları da görebiliyorlar. Tabii hemen söyleyelim, yılda 400 bin kişinin gezdiği bu fuarın giriş bedeli 1300 dolar...

Sahi Türkiye'de bir zamanlar yapılan CeBİT adında bir teknoloji fuarı vardı. Ona ne oldu dersiniz? Fuar organizatörlerine sordum, öğrendim. Artan dolar ve euro nedeniyle artık Türkiye'de bu fuarı düzenleyemediklerini söylediler.

Peki, ülkemize yurtdışından yeni teknolojinin ürünü olan medikal cihazları getirip satan Türk firmaları ne durumdalar derseniz... Aynı nedenden ve aylar sonra tahsil edebildikleri ödemelerden dolayı kendilerini tanıtabilecekleri bütçeleri bile yok derim.

***

Pokemon Go çılgınlığını hatırlayanlar vardır. Milyonlarca insan sokaklarda pokemon arıyordu. Buldular mı, buldukları pokemonlar ne işe yaradı ya da kime yaradı bilinmez ama çok yakında yeni ve çok daha gelişmiş oyunlarla karşılaşacağımız kesin.

Sakın bu oyunların içinde kaybolmayın!

Bir süredir, Microsoft Virtual Earth ya da Google Earth gibi uygulamalarla kentlerin her yerini görebiliyoruz. Anteworld şirketi bunu bir adım daha ileri götürdü ve dünyanın birebir büyüklükteki kopyasını çıkardı. Yerkürenin kentlerini ve doğasını gerçeğe çok yakın bir şekilde görebiliyoruz artık. Yerimizi, yönümüzü bulabildiğimiz gibi artık tüm bunlar aynı zamanda oyun sektörünün de hizmetinde.

Anlayacağınız yeni bir dünya kuruluyor. Ve önemli olan senin bu dünyanın neresinde duracağın. Yerini seç, yeni hayatını seç.