A’dan Z’ye zamlar yağmur gibi. Cezalar cep yakacak. Trafik, cep telefonu, harçlardaki artışlarla yeni yıla merhaba. Yeni yılda hayatımızda neler değişecek?

Restoranlar lokanta ve kafeler ve yiyecek-içecek hizmeti sunulan diğer işletmeler fiyat tarifesini işyerinin giriş kapısının önüne koymak zorunda. Kayıtdışılığı engellemek amacıyla konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik sözleşmeden önce izin belgesi alınacak.

Yolcu taşımacılığı yapan otobüslere araç takip cihazı takma şartı getirildi. Yurt dışından ithal edilen ya da yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için IMEI numaraları kayıt işlemleri, ithalatçı ya da imalatçı için tahsis edilen hesap ile gerçekleştirilecek. İnşaat demirleri, üretim ve ithalat aşamasından binalarda kullanım aşamasına kadar izlenecek.

***

Önce ekonomist Mahfi Eğilmez’e bakalım: “Enflasyonla mücadele için şu ana kadar alınan tek anlamlı önlem faizi yavaş yavaş yükseltmek. Orada da gerçek enflasyon açıklananın en az iki katı olduğu için artırımlar fazla etkili olamıyor. Mesela kamu kesiminin israf ölçüsündeki harcamalarının kısılmasına yönelik hiçbir düzenleme yok. Bir başka ifadeyle maliye politikasının para politikasına yardımcı olmadığı görülüyor. Yapısal reformlara hiç girilmedi zaten. Enflasyonun düşürülebilmesi için para ve maliye politikasının birlikte yürütülmesi gerekiyor. Bu gidişle enflasyon, baz etkisiyle düştükten sonra yeniden yükselir.”

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Profesör Şenol Babuşçu da beklenen enflasyon tahminlerinin tutmasının çok zor oluğunu söyledi: “Yüzde 36 enflasyon hedefi tutmayacak ve yüzde 50 civarında olacak.Yılın ilk dört ayındaki enflasyonla asgari ücret eriyecek.”

***

Profesör Erinç Yeldan: “Türkiye’de yepyeni bir büyüme modeli tasarlanıyormuş gibi devreye sokuldu. Ancak bu karmaşanın bir bedeli olacaktı. O da yüksek enflasyonla bu politikaların bedeli ödeniyor.”

CHP milletvekili Veli Ağbaba ise uygulanan politikalarla 7’den 77’ye herkesi yoksulluğun pençesine hapsedildiğini söyledi. Özetlersek ekonomistler 2024 yılı için ise hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program'da (OVP) yılsonu hedefi yüzde 33, Merkez Bankası beklentisi ise yüzde 36 olarak açıklandı. Ancak gerek ulusal gerekse uluslararası kurumlar ise 2024 sonunda Türkiye'de enflasyonun yüzde 45-50 arasında seyretmesini bekliyor. Zaten TÜİK verilerine göre enflasyon yüzde 61, ENAG verilerine göre ise yüzde 129 oldu.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.