ABD’nin simgesi ‘Kel kartal’ değil de ‘hindi’ olsaydı, daha mı iyi olurdu? Sorunun patenti, ABD’nin Kurucu Babaları’ndan Benjamin Franklin’e ait... ABD’nin Bağımsızlık Bildirgesini hazırlayanlardan biri olan Franklin, Kongre’nin ‘Kel Kartal’ simgesini kabul etmesinden bir buçuk yıl sonra, 26 Ocak 1784’te kızı Sally’ye (Sarah Bache) Fransa’dan bir mektup yazmış. Paratonerin de kaşifi olan Franklin’in İngiltere ile barış görüşmelerini sürdürürken yazdığı mektup aynen şöyle:
“Ben ‘Kel Kartal’ın ülkemizi temsil eden bir simge olmamasını dilerdim. O, kötü ahlaklı karakteri olan bir kuş. Geçimini dürüstçe sağlamıyor. Onu, bir nehrin yakınındaki ölü ağaçların üzerine tünemiş, kendisi için avlanmayacak kadar tembel bir biçimde, balık avlayan ‘Şahin’in emeğini izlerken görebilirsiniz; sonunda bu çalışkan kuş, avladığı balığı yuvasındaki eşine ve yavrularına taşırken ‘Kel Kartal’ ona saldırır ve avını elinden alır.
Tüm bu adaletsizliğin yanında, ‘Kel Kartal’ hiçbir zaman iyi durumda değildir; aksine hile ve hırsızlık yapan insanlar gibi sefil ve sıklıkla çok alçaktır. Ayrıca iğrenç bir korkaktır: Bir serçeden daha büyük olmayan ‘Cennetkuşu’ ona cesurca saldırır ve bölgenin dışına kaçırtır. Bu nedenle ülkemizden tüm Cennetkuşlarını (İngilizcesi ‘King Bird’ doğrudan Türkçe’ye çevrildiğinde ‘Kral Kuşu’ anlamına gelir; Franklin muhtemelen işgalci İngiliz Kraliyet askerlerine gönderme yapıyor, ÜZO) kovan, Amerika’nın cesur ve onurlu Cincinnati şehri için uygun bir simge olamaz… Buradan yola çıkarak amblemde yer alan kuşun ‘Kel Kartal’dan çok bir ‘Hindi’ye benzemesinden hoşnutsuz değilim. Aslında ‘Hindi’, ‘Kel Kartal’ ile karşılaştırıldığında, çok daha saygın bir kuştur ve gerçek orijinal bir ‘Amerikan Yerlisi’dir. Biraz şapşal ve kibirli olsa da, cesur bir kuştur ve el bombası atarak Çiftlik Avlusu’nu işgal etmeye cüret eden kırmızı ceketli bir İngiliz muhafızına saldırmaktan çekinmeyecektir.”
Bu güzel sözlerin yoruma gereksinimi yok, bence…
ABD ‘Kel Kartal’ gibi değil, ‘Hindi (Turkey)’ gibi olabilse, ‘Dünya’ çok daha yaşanılabilir bir yer olur.
Haftanın Sözü:
“Bir parça geçici güvenlik elde etmek için temel özgürlüklerinden vazgeçenler, ne özgürlüğü hak ederler, ne de güvenliği.” Benjamin Franklin