Her mesleğin kendine has rozetleri vardır. O rozet onurla taşınır. Ben de İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) onurlu bir üyesi olarak bu rozetimi göğsümün üzerinde işte bu duygulara taşıyorum. Cemiyetimizin kuruluşunun 76. yılı törenle kutlandı. O gün bir Cemiyet Şeref Divanı üyesi olarak İGC’ye yeni üye olan 75 gazeteciye rozetlerinin takılışı sırasında yaşadıkları heyecanı inanın onlarla bir kere daha yaşadım. Ah! Meslekler ve rozetleri… O kadar çok ki, örnek olsun diye birkaçını sayayım: Gazeteciler, eğitimciler, doktorlar, eczacılar… Eczacı rozetindeki kadeh Heygieila’ nın kabının simgesidir. Bir başka görüşe göre yılan, kaba zehrini bırakmakta ve bu zehirden ilaç gibi şifa umulmaktadır.
***
Eczacılığın babaları olarak Galen ve Biruni bilinir. Bergama doğumlu Galen, 129-216 yılları arasında yaşadığı bilinen hekim, bilim insanı ve filozoftur. Galen hekimliği kadar yaptığı ve kullandığı ilaç tertipleri ile de tanınmıştır. Müshil tertipleri ve tiryak formülü çok meşhur olmuştur. Galen, kullandığı ilaç tertiplerini kendi hazırlamış, bu yüzden hekim olduğu kadar eczacı olarak da kabul edilmiştir. 500 kadar bitkisel, hayvansal ve mineral drogun tarifini yapmış ve etkilerini belirtmiştir. İşte Galen’in eczacılığın babası olarak kabul edilmesi, ilaç tertiplerini kendisinin hazırlamasından kaynaklanmaktadır. İsterseniz, bugünümüze dönüp bu mesleği “aile boyu” yapan dostlarımla sizleri tanıştırayım.
***
Bir aile düşünün ki ailenin tüm fertleri eczacılık fakültesi mezunu, eczacı olarak çalışıyor. Kılıççıoğlu ailesinden söz ediyorum. Ailenin en küçük, en yeni eczacısı Elif Öykü Kılıççıoğlu ile Pasaport’ ta Akdeniz Caddesi'ndeki eczanesinde buluştuk. 'Ailenden, eczacılıktan, eczacı sevgisinden bahset' dedim. Daha sonra da salgın dönemi, eczacıların sorunlarından söz etmemesini isteyince, çok güzel karşılıklar aldım.
“Annem ve babam 1991’de eczacılık mesleğine atıldılar. Abim 2018, ben ise 2020 yılı Eczacılık Fakültesi mezunuyuz. Abim şu an babamın eczanesinde Balçova semtinde mesul müdür ve ikinci eczacı olarak çalışıyor. Annemin de aynı şekilde Balçova’da eczanesi var. Bense 2021 Eylül ayında Konak Pasaport bölgesinde kendi eczanemi açtım. Abim de, ben de eczanede büyüdük. Aslında bir tercihten çok, olması gerekendi bizim için. Başka bir şey düşünmedik bile. Tüm küçüklük anılarımız Balçova’daki eczanelerimizin sokağında, oradaki mahalleli, esnaf ve esnaf çocuklarıyla geçti. İster istemez eczacılıkla alakalı hep kulak dolgunluğumuz oldu. Çok güzel de bir meslek. Pek düşünmeden olmuşuz, iyi ki de olmuşuz. Model olmuşlardır tabii. Her zaman hayranlık duyduğum, duyacağım iki insan. Ama bizi hiçbir zaman etkilemeye çalışmadılar. İçten içe istemişlerdir elbet meslektaşları olmamızı. Hatırlıyorum, abimin tercih dönemlerinde babam abime eczacılık tutmazsa diye 'Altlara mimarlık mühendislik de yazalım' dediğinde abim izin vermeyip ‘Olmazsa seneye tekrar girerim eczacı olmak istiyorum’ dediğini.”
“Pandemi dönemi biz eczacılar için çok zordu. O zamanlar Balçova’daki eczanemizde çalışıyordum. Başta ücretsiz maske dağıtma görevi bizlere verilmişti. Tüm gün eczanede maske dağıtıyorduk, eczane önü kuyruk oluyordu. O bölgede emekli kesim fazlaydı. Sokağa çıkma yasağı olduğu dönemde evlere sürekli servis yaptık. Bu bizler için zor ve tehlikeliydi. Hastaneye gitmeden ilaç alma başladı, raporlar uzatıldı. Hastadan imza alıp hastaya ilacı ulaştırmak için evlerine gittik geldik o dönemde korkarak tabii. Eczaneye çok kez Kovid-19 teşhisiyle hasta geldi. Büyük risk altındaydık doğrusu. Maalesef birçok meslektaşımızın ve teknisyenimizin vefat haberleri bizi çok üzdü. Kira artışlarının böyle bir enflasyonda etkilemediği sektör kalmamıştır muhtemelen. Sadece artan kira değil etkilenen, tüm giderler... Bir de bahsettiğim gibi kârlılığımız da düşünce, birçok eczacı eczanesini kapatmak durumunda kaldı. Üstesinden gelmek hiç de kolay değil böyle bir sürecin. Öte yandan fiyat politikalarından dolayı birçok ilaca ulaşmak çok zorlaştı. Bu ilaçlar yaşamak için hastanın kullanmak mecburiyetinde olduğu ilaçlar. Gün içinde kaç defa tek tek depoları arıyoruz. Depolar tüm ülkedeki diğer şubelerini kontrol ediyor. Bulabilirsek şanslıyız diyoruz. Bir insanın şansa bağlı olmamalı hayatı. Çok can sıkıcı ama gerçekler maalesef. Diliyorum güzel günler gelecek...”