Şerif Antepli, ülkemizin önde gelen koleksiyoncularından özellikle de filatelistlerinden biridir. Gazeteci, yazar ve yayımcılık yapan Antepli; Collection, Fotoğraf Dergisi, Photo Digital Dergisi ve Bilgisayar Gazetelerini yayımlayan Ant Yayıncılık’ın da kurucusudur. İzmir’de okuduğu Gazetecilik Yüksek Okulundan sonra Ege Ekspres ve Yeni Asır gazetelerinde çalışmış, sonra arkadaşlarıyla kurduğu şirkette, kültür ve tanıtım konularında çok sayıda dergi çıkarmıştır.

Bu değerli dostum, çıkarmakta olduğu “Collection” dergisinin her sayısını göndererek beni onurlandırıyor. Şimdi de postadan kocaman sert kapaklı bir kitap çıktı: Pullarımdaki Ülkem!

Bu kitabı Anteplioğlu, Salim Yavaş’ın turizm konulu koleksiyonunu didik didik ederek yayına hazırlamış. Şan Ofset’te basılan ve tasarımını İzzet Türkkal’ın yaptığı kitap Aralık 2024’te 200 adet basılmış. Salim Yavaş şunları yazmış;

“…Dünyanın en büyük açık hava müzesi olan ülkemizin, turistik ve tarihi değerleri ile ilgili olanlarını ayırıp kitaplaştırma (düşüncesi) kafamda doğduğunda durumu dostum Şerif Antepli’ye açtım…”

Büyük beceri isteyen bu kitabın düzenlemesini kabul eden Anteplioğlu da kitabın ön sözünde;

“…Unesco’nun Türkiye bölümündeki antik uygarlıklara ve kentlere ait tarihi değerlerin yanı sıra halk kültürüne ait somut belgeleri de bir düzen içinde sıraladık…” diyor.

SOMUT MİRAS/SOMUT OLMAYAN MİRAS 

Kitap, dünden bugüne dünya turizminde Türkiye’nin yerini pullarda, kartpostallarda, şekil ve çizimlerdeki belgelerle anlattıktan sonra çok önemli bir bölüme geçiyor:
Unesco Kültür Varlıkları Listesindeki Değerlerimiz!

Somut kültür miraslarımızı; pullarla, kartpostallarla, mektup zarflarıyla ve fotoğraflarla gözlerimizin önüne sererken, Unesco tarafından kabul edilenleri de yıllara göre sıralıyor.

İstanbul’un Unesco Dünya Listesine alınmasıyla 1985’te başlayan süreç  Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Kapadokya, Hattuşa, Nemrut Dağı, Xantos-Letoon, Pamukkale, Safranbolu, Troya, Edirne Selimiye Camii, Çatalhöyük, Bergama, Bursa Cumalıkızık, Diyarbakır Kalesi, Efes, Ani-Kars, Afrodisias, Göbeklitepe, Ankara Gordion, olarak devam ediyor.

Ama beni asıl heyecanlandıranlar, Somut Olmayan Kültürel Miras’ımıza ait olup dünya listesine girenler:

Meddahlık, Mevlevi ve Sema Töreni, Aşıklı Geleneği, Karagöz, Kırkpınar, Alevi Bektaşi Ritüeli Semah, Türk Kahvesi, Ebru, çini, minyatür, lavaş, tezhib, ipekböcekçiliği  vs…

Çok değerli arkadaşlarıyla büyük bir kültür hizmeti yapan Antepli’nin, özellikle de kaybolup gitme potansiyeli yüksek olan Somut Kültürel Mirasımızı yarınlara taşıması, övgüye değer!