Koronavirüs, yaz yaz bitmiyor. O nedenle bitmeyecek gümdem dedim. Geçenlerde aşılar nerede diye sormuştum. E-nabıza bakmaktan yorulmuştum. Hele şükür sıram geldi ve aşı oldum. Umarım en baştan belirlenen aşılar gelir ve vatandaşlar aşı olur.
Çin'in Wuhan kentinde 2019'un Aralık ayı sonunda ortaya çıkan koronavirüs salgını birçok ülkede etkisini artırarak göstermeye devam ediyor. Dünyada koronavirüs vaka sayısı 100 milyonu geçti. 2 milyon 150 kişi hayatını kaybetti. Tabii aşı gerekli ama yoksul ülkeler aşıya ulaşamıyor.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge şimdiye kadar dünya çapında uygulanan 23.5 milyon aşının yüzde 95’inin sadece 10 ülkede uygulandığını söyledi. Kluge, salgın endişesini dile getirdi. Kluge, virüsü etkili bir şekilde durdurmak için dünyadaki aşıların düşük gelirli ve fakir ülkelerle de eşit bir şekilde paylaştırılması gerektiğini söyledi. Bu arada salgınla psikolojik rahatsızlıklar arttı. Antidepresan ilaç tüketimi 10 milyon kutu arttı.
***
Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı, Beyin Hastanesi AMATEM Direktörü, Psikiyatrist Profesör Doktor Nesrin Dilbaz pandemi döneminde ruhsal hastalıkların artabileceğini söyledi. Dilbaz pandemi ile ruhsal hastalıkların ciddi biçimde artabileceğini belirtti.
Profesör Doktor Osman Müftüoğlu da aşı kavgasına dikkat çekti: “Bilelim ki aşı üretimi uzun süre yetersiz kalacaktır, aşı savaşları hep gündemde olacaktır. Pandeminin başından beri hep aynı şeyi tekrarlıyoruz. Tamam doğru, hepimiz aynı denizdeyiz ama aynı gemide olduğumuzu söylemek pek mümkün değil. Hatta pandemide aynı gemide olanların bile farklı mevkilerde seyahat ettikleri kesin. Zaten bu nedenle de pandeminin daha ilk gününden bu yana her ülkede ilaca, hastaneye,hatta yoğun bakım ve solunum cihazlarına ulaşma bakımından herkes aynı şansı yakalayamıyor. Pandemi eşitliği bu. Bu kötü gelişmenin en acı yanı ise yaralayıcı, yürek kanatıcı sonucu ise şimdi aşı paylaşımında yaşanıyor. Ne üzücü ki her zaman olduğu gibi Avrupa ve ABD yine önce ben diyor. Hatta önce ben diyenler hızlarını alamıyor ve sana daha çok bana daha az aşı kavgasına giriyor. Onun için aşı üretimi uzun süre yetersiz kalacaktır,aşı savaşları hep gündemde olacaktır.”
Sözün özü,sosyal mesafe, temizlik ama bence en önemlisi çift maske takalım.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.