Sevgili dostlar; dün akşam Şanlı Milli Mücadelemizin tarih sahnesine çıkışını ve bağımsızlık zaferine ulaşılmasını, destansı bir dille sahnelenmesini gözlerimiz yaşlı izledik. İzlemesine biz izledik de ne yazık ki İzmir protokolü her nedense ortalarda yoktu. Atatürk denince toz kondurmayan, yerel yöneticilerimiz, bu şehrin milletvekilleri, mülki erkanı her nedense bu muhteşem eseri görmeye tenezzül bile etmediler. Oysa İzmir'in iki evladının Bora ve Volkan Severcan kardeşleri gönülden desteklemeleri gerekiyordu herkesin. Hiç kimse "Haberim olmadı" ya da "Davet edilmedim" demesin lütfen. Eserin Proje Danışmanı Doç.Dr. İbrahim Sarıtaş bu konuya değinirken, sinirinden neredeyse ağlayacaktı. "İzmir'in tüm blediye başkanlarını, mülki erkanını kısacası tüm protokolu oyunumuzun galasına tek tek davet ettim. Ne yazık ki gelmediler" dedi. İzmir'e yakışmadı ne yazık ki.
***
Gelelim oyuna... "Cumhuriyet'e Doğru" adlı bu muhteşem eser için yapımcı Volkan Severcan, yönetmen kardeşi Bora Severcan'ı ve tüm oyuncu kadroyu yürekten kutluyorum. Bir tiyatro oyunu düşünün; pandemi öncesine dayanan 4 yıllık bir emeğin ürünü. Bir oyun düşünün; 100 kişilik dev kadrosunda Türkiye'nin en önemli oyuncuları yer alıyor. Ama en önemlisi, "Cumhuriyete Doğru", kurtuluş mücadelemizin bilinmeyen yönlerini de ortaya çıkarıyor. Yediden 70'e herkes kendi için birşeyler buluyor. Ama en önemlisi seyrederken öyle duygulandırıyor ki, salonu dolduran yüzlerce seyirci, Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşımızın 10 kıta 41 dizeliik tüm şiirini ayağa kalkıp hep bir ağızdan haykırıyor.
Oyunu yazan ve yöneten Bora Severcan; "Bir oyun yazmak yüzlerce deneme yanılma gerektirir. Neyin işe yaradığını, neyin yaramadığını ve en önemlisi, ne anlatmak istediğimizi ve bunu nasıl anlatmak gerektiğini bulmaya adanan zamanlar çok zorlu geçse de esas olan ve işin en önemli kısmı, tasarladığınız edebi eserin gelecek nesillere ne kattığı ve nasıl bir iz bıraktığıdır. Aziz şehitlerimizin ve fedakâr atalarımızın aldığı başarıları gözyaşları ve gurur içinde tekrar tekrar keşfetmek, yüce Türk milletinin bir ferdi olarak, bu büyük destanı bir tiyatro eserine dönüştürmek hayatımın en manalı zamanı olmuştur" diyor.
***
Oyun bir öğretmenin 10 yaşındaki öğrencisi Ali’ye, Cumhuriyet'in nasıl ilan edildiğini anlatması
ile açılıyor. İşgal altındaki topraklarda başlayan direnişin öyküsü, Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları ile Türk halkının mücadelesinin ilk adımlarından, Kurtuluş Savaşı’nı kazanılması, Ankara’da Büyük Millet Meclisi kurulması ve Cumhuriyetin ilan edilmesi süreçlerine dek ele alınıyor. Millî Eğitim Bakanlığı’nın Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı projeleri kapsamında Vakıfbank sponsorluğunda hazırlanan “Cumhuriye'e Doğru” adlı tiyatro oyunu milli iradenin tarih sahnesine çıkışını ve bağımsızlık zaferine ulaşılmasını destansı bir dille sahneye koyuyor.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Türk milletini arkalarına alıp Millî Mücadele’yi başlatarak Türkiye Cumhuriyeti’ni nasıl kurduklarını gözler önüne seren bu tiyatro eseri Bora Severcan tarafından yazıldı ve yönetildi. Koreografide Özgür Adam İnanç ve Serhat Güdül’ün imzaları bulunan tiyatro oyununun orijinal müzikleri ise Selim Atakan tarafından bestelendi. Oyunun orijinal müzikleri olarak Mehmet Akif Ersoy’un 'Birlik' şiiri ve sözleri İbrahim Sarıtaş’a ait olan 'Cumhuriyet Marşı' özgün bestelerle yine Selim Atakan tarafından bu proje için özel olarak hazırlandı. Proje yapımcılığını Volkan Severcan üstlenirken, proje danışmanlığını ise Doç. Dr. İbrahim Sarıtaş yaptı.
***
Oyunun yazımı aşamasında tarihsel gerçekliklerin doğru yansıtılması için Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 15 kişilik bir arşiv araştırması ekibi çalıştı. 110 kişilik dev bir sanatçı kadrosu ile Başrollerini Serdar Yeğin, Gülen Karaman, Erhan Yazıcıoğlu, Ahmet Yenilmez, Zuhal Yalçın, Levent Özdilek, Şebnem Özinal, Ziya Kürküt, Sefa Zengin, Yiğit Yapıcı ve Volkan Severcan’ın paylaştığı oyun, milli mücadelemizi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki kahramanlık hikâyesini anlatıyor.
Oyuncu kadrosu ise tam anlamı ile muhteşem. Atatürk'ü Serdar Yeğin, öğretmeni Gülen Karaman, Fevzi Paşa'yı Erhan Yazıcıoğlu, Rauf Bey'i Volkan Severcan, Hamdullah Suphi Bey'i Ahmet Yenilmez, Lord Curson'u Levent Özdilek, Zübeyde Hanım'ı Zuhal Yalçın, İsmet Paşa'yı Yiğit Yalçın, Mehmet Akif'i Ferdi Alver, Karafatma'yı Şebnem Özinal, Halide Edip'i Özge İnce ve Kazım Paşa'yı Umut Temizaş oynuyor. Oyunculara Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden gelen profesyonel dansçılar eşlik ediyor.