Göztepe henüz resmî olarak kuruluşunu gerçekleştirmeden önce, tarihindeki ilk maçını, gelecekteki büyük rakibi Karşıyaka ile oynadı. Günlerden 16 Ekim 1925 Cuma, Yer Alsancak Stadı’ydı. Maçı Baron Feyzi (Beşiktaşlı olan değil, İstanbul Altınordulu olan) yönetiyordu. Golsüz yani 0-0 biten tarihindeki o ilk maça Göztepe şu kadro ile çıkmıştı: KALECİ: Abidin, BEKLER: Ferit ve Kenan, MUAVİNLER (ORTA SAHA): Vedat, Baha (Talat) ve Şadan (Nüzret). MUHACİMLER (FORVET): Naci, M.Necati, Muzaffer, Nebil ve (Necati Karagözoğlu). Bu maçta Göztepe Muzaffer, Talat ve Nüzret ile sayısız gol fırsatını kaçırırken, Karşıyaka’nın kalecisi Malik birbirinden önemli gol vuruşlarını başarıyla önlemişti.
İstanbul’da yayınlanan Spor Alemi dergisinde, bu maçla ilgili şu ifadeler yer alıyordu: “Son haftalarda Spor Alemi mecmuası sahibi Çelebizade Said Bey tarafından bir ‘Spor Alemi Vazosu” yapılması üzerine teşebbüsatda bulunulmuştu. Turnuvaya Karşıyaka, Altınordu kulüpleriyle yeni teşkil eden ve henüz federe edilmeyen Göztepe Spor Kulübü iştirak ettiler. İlk müsabaka 16 Teşrinnevel (Ekim) 1925 Cuma günü Karşıyaka ile Göztepe arasında yapıldı. Karşıyakalılar kulüplerine yeni iltihak eden iki üç oyuncu ile takımlarını takviye etmişlerdir. Göztepe takımı ise son zamanlarda Altay kulübünden ayrılan Necati (Karagözoğlu), Muzaffer (Koral), Baha, Nebil (Çobanoğlu), Ferid (Simsaroğlu), Vedad (Çobanoğlu), Kenan ve onlara sonradan dahil olan oyunculardan mürekkepti. Karşıyaka bütün oyunu çok faik (üstün) oynadı. Ancak Göztepelilerin takip ettikleri müdafaa tarzı rakibe sayı yapmaya imkan bırakmadı. Hava da bozuk ve yağmurluydu. “1
GÖZTEPE’NİN TARİHİNDEKİ İLK GOLÜ NECATİ ATTI
Bu maçtan tam bir hafta sonra yani 23 Ekim 1925’te Göztepe bu kez kendisinden iki yıl önce kurulan iddialı Altınordu takımıyla karşılaşmıştı. 2-2 berabere biten mücadeleyi Garibaldi takımının kaptanı İtalyan Mösyö Domenico yönetmişti. Bu maçta Göztepe’nin kadrosu şöyleydi: Abidin (Hamit), Ferid, Kenan, Vedat, Necati, Nebil, Talat, Baha, Şadan, Necati (Karagözoğlu) ve Muzaffer (Koral). Altınordu’nun 11’i ise Mustafa, Nuri, Zeki, Şevki, Kemal, İsmail Hakkı, Hüseyin, Fevzi, Ziya, Suphi şeklindeydi. Bu maçta çok iyi müdafaa yapan ve zaman zaman hücumlara katılan Göztepe’de Necati’nin (Karagözoğlu’nun) attığı gol Göztepe tarihinin ilk golü olarak kayıtlara geçti. İkinci gol de Muzaffer Koral’dan geldi. Turnuvanın üçüncü ve son maçında ise Altınordu, Karşıyaka’yı 2-0 yenerek kupayı kazandı.
Seyfi Talay ile dünya
şampiyonu olduk
Türkiye Ordu Milli Takımı 27 Mart 1955 günü Roma Olimpiyat Stadı’nda, Dünya Ordu Takımları Şampiyonasının finali niteliğindeki maçta İtalya ile karşılaşıyordu. Daha önce Ankara’da oynanan maçta Kopa ve Fontaine gibi dünya yıldızlarının yer aldığı Fransa Ordu Milli Takımını yenen Türkiye, İtalya’da düzenlenen dörtlü finale kalmıştı. Antrenör Vahap Özaltay idaresinde Galatasaraylı Kadri Aytaç, Saim Tayşengil, Rober Eryol, Ali Beratlıgil; Fenerbahçeli Burhan Sargın, Nedim Günar; Beşiktaşlı Ali İhsan Karayiğit gibi yıldızlardan oluşan kadro adeta A Milli Takım gibiydi. Dünya şampiyonu olabilmek için İtalya’yla oynanan son maçı mutlaka kazanmaları gerekiyordu.
İlk golü millilerimiz atmasına karşın Olimpiyat Stadını dolduran seyircilerin desteğiyle İtalya 2-1 öne geçmişti. Fakat ikinci yarıda Canavar Burhan’ın iki dakika arayla attığı iki gol durumu 3-2 lehimize çevirdi. Maçın bitmesine on altı dakika kalmış, artık İtalyanlar sürekli bastırıyordu. İşte o dakikalarda sahneye İzmirspor’un genç kalecisi Seyfi Talay çıktı ve mutlak denecek golleri kurtardı. Maç bu sonuçla bitince Türkiye 1955 yılı Dünya Ordu Takımları Futbol Şampiyonu oldu. Yurda dönen Milli Takım Ankara’da büyük bir halk kitlesi tarafından omuzlarda karşılandı. Şampiyonadan sonra sadece bizim gazetelerde değil, İtalyan basınında da takımımızı öven yazılar yer aldı. 29 Mart 1955 tarihli İtalyan gazeteleri İzmirspor ve Göztepe’nin efsane kalecisi Seyfi Talay için şu ifadelere yer veriliyordu: “Üstün evsafa malik Türk takımına şampiyonluğu kaleci Seyfi Talay kazandırdı. İtalya’da belki üstün kaleciler vardır. Fakat hiçbirisi Türk kalecisi Seyfi kadar fedakâr ve cesur değildir.(Kaynak: Fethi Aytuna)
Olimpiyatlardaki Göztepeliler
Göztepeli cimnastikçi Ferhat Arıcan Türk spor tarihinde bir ilki başarıp ülkemize bu branşta ilk madalyayı getirirken yine Göztepeli okçu Yasemin Ecem Anagöz dördüncü olarak son anda madalyayı kaçırmıştı. Göztepe tarihinde ilk olimpiyatlara giden sporcu 1936 Berlin Olimpiyatları’na katılan futbolcularımızdan Fuat Göztepe ve Hakkı Olaç’tı. İki futbolcu 2-1 biten Norveç maçında görev almıştı. 1948 yılında ise Göztepe olimpiyatlara bir atlet gönderdi. Evet evet bugün belki de birçok Göztepelinin bilmediği Türkiye’nin en ünlü atletlrinden Erdal Berkay’ı. Erdal Berkay 1948 Londra ve 1952 Helsinki Olimpiyatları’na katıldı birinde serisinde beşinci diğerinde ise dördüncü olarak elendi. 1964 yılında Tokyo Olimpiyatları’nda ise Göztepeli Kalkış Finn, Metin Akdurak (Yelken Federasyonu Başkanı Özlem Akdurak’ın kayınpederi) Erdoığan Arsan ile Flying Dutchman kategorisinde mücadele etmişti.