GÜNCEL BİLGİLER
TÜRKİYE
Şehit aileleriyle iftarda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hassasiyetle yürüttüğümüz Terörsüz Türkiye çalışmalarını kazasız belasız menziline ulaştıracağız. Yaklaşık yarım asırdır milletimizin yüreğini yakan bu musibetten Türkiye’yi ebediyen kurtarmakta kararlıyız” dedi.
“Türkiye, kendi güvenliği için yalnızca sınırları dâhilinde değil, sınırlarının ötesinde de her türlü adımı atmaktadır” ifadesini kullanan Erdoğan, “Nerede bir tehdit ve tehlike varsa, kimseden icazet almadan kaynağında etkisiz hâle getiriyoruz” dedi.
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Birleşik Krallık Savunma Bakanı John Healey’in resmî daveti üzerine bugün İngiltere’yi ziyaret edecek. Ziyaret kapsamında iki ülke arasında savunma ve güvenlik ile savunma sanayii iş birliği konuları ele alınacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Son 25 gün şunu göstermiştir, savaş İsrail'in savaşı olmakla birlikte bedelini tüm dünya ödüyor. Savaş, Netanyahu'nun ikbal savaşı ama ceremesini 8 milyar çekiyor."
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bitkisel atık yağların geri dönüşümü ve enerjiye dönüştürülmesi için yeni bir düzenleme hazırlıyor. Atık yağlar daha yaygın şekilde toplanarak biyodizel başta olmak üzere alternatif enerji kaynaklarına dönüştürülecek.
MEDYA
ABD merkezli Axios sitesi:
İsrail, Lübnan topraklarındaki kara operasyonlarını önemli ölçüde genişletmeyi, Litani Nehri’nin güneyindeki tüm bölgeleri kontrol altına almayı ve Hizbullah’ın askerî altyapısını tamamen yok etmeyi planlıyor.
ABD basını:
Binlerce deniz piyadesinin Orta Doğu'ya gönderileceğini öne sürdü. Asker sevkiyatından CENTCOM'un sorumlu olacağı belirtilen iddianın ardından gözler Hürmüz Boğazı'na çevrildi.
The New York Times:
Pentagon yetkililerinin İran'ın Hark Adası'na saldırıda hava indirme birliği kullanmayı değerlendirdiğini iddia etti.
ABD basını:
ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail ile İran'a karşı yürüttükleri saldırıları 9 Nisan'da bitirmeyi hedeflediği öne sürüldü.
İran medyası:
İsfahan ve Hürremşehr’de enerji altyapılarının hedef alındığını duyurdu. İran’ın misilleme saldırılarında İsrail’in kuzeyinde sirenler çalarken Hayfa ve çevresine füze parçaları düştü, bir binaya isabet eden parça nedeniyle yaralananlar olduğu bildirildi.
İsrail basını:
ABD Başkanı Trump’ın, İran’a yönelik saldırıları 9 Nisan'da sona erdirmeyi hedeflediği öne sürüldü. Yedioth Ahronot’a konuşan bir yetkili, taraflar arasında dolaylı temasların sürdüğünü ve görüşmelerin bu hafta Pakistan’da yapılabileceğini iddia etti.
ABD
ABD Başkanı Donald Trump, Florida'da basına açıklamalarda bulunarak İran'ın anlaşma yapmak için kendisini aradığını öne sürdü. Trump, İran'ın zenginleştirilmiş uranyumunu teslim etmesi ve rejim değişikliği karşılığında bir anlaşma yapabileceklerini belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile süren çatışmayı sona erdirmek amacıyla Tahran yönetiminden “üst düzey bir isimle” temas hâlinde olduklarını iddia etti. İran bu açıklamayı yalanlarken Trump, "Hürmüz'ü belki Ayetullah ve ben ortak kontrol ederiz" ifadelerini kullandı.
ABD yönetiminin, İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ı "uzlaşılabilir bir figür" ve "potansiyel lider adayı" olarak değerlendirdiği iddia edildi. Politico'nun, ismi verilmeyen Beyaz Saray yetkililerine dayandırdığı haberine göre, Başkan Donald Trump yönetimi, İran'da olası yönetim değişikliği veya diplomatik müzakere sürecinde Kalibaf'ın kilit rol oynayabileceği üzerinde duruyor.
ABD Enerji Bakanı Chris Wright, CERAWeek konferansında petrol fiyatlarının talep düşüşüne yol açacak seviyeye henüz ulaşmadığını belirtti. İran’ı enerji piyasalarının istikrarını bozmakla suçlayan Wright, ABD'nin rezervlerinden günlük 1-1,5 milyon varil petrol akışı başlattığını açıkladı.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran’da 9 binden fazla hedefin vurulduğunu açıkladı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail'in Filistinlilere yönelik işkence uygulamalarının "fiilen devlet politikası" hâline geldiğini söyledi. İsrailli politikacıların soruşturulması çağrısında bulundu. "İşkence ve Soykırım" başlığını taşıyan rapor Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne sunuldu.
AVRUPA BİRLİĞİ
(AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın enerji santrallerine ve enerji altyapısına yönelik her türlü askerî saldırıyı 5 gün erteleme talimatını çok olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
ABD
ABD Başkanı Donald Trump'tan İran'a saldırılarla ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi. Trump, "İran bize bugün çok para eden bir hediye verdi. Hediyenin ne olduğunu söyleyemem ama petrol ve doğal gazla ilgili. İran'da gerçek bir rejim değişikliği yaşadık. Bu bir rejim değişikliği çünkü liderler, başlangıçta tüm o sorunlara neden olanlardan tamamen farklı. Sanırım buna son vereceğiz, kesin bir şey söyleyemem ama bu savaşı kazandık" dedi.
ABD'den tehlikeli adım: 82. Hava İndirme Birliği bölgeye gidiyor.
ABD Savunma Bakanlığı, doğrudan kara operasyonlarında kullanılan ve hızlı intikal yeteneğiyle bilinen 3 bin kişilik 82. Hava İndirme Birliği'ni Orta Doğu'ya sevk etme kararı aldı.
İRAN
İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Hatemül Enbiya Merkez Karargâhı Komutanı Tümgeneral Ali Abdullahi, ABD’nin İran’da bataklığa saplandığını savunarak, "Trump, sahadaki gerçekleri ve hedeflerinin gerçekleşmeyeceğini anladıktan sonra savaştan çıkmak için bazı ülkelerin liderlerine sığındı" dedi.
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD Başkanı Donald Trump’ın "İran ile verimli görüşmeler yapıyoruz" yönündeki iddialarını kesin bir dille yalanlayarak, bu haberleri "piyasaları manipüle etme çabası" olarak nitelendirdi.
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının 25. gününde savaş bölge geneline yayıldı; İran’da enerji altyapıları hedef alınırken İsrail’in kuzeyi füze parçalarıyla vuruldu, Körfez ülkeleri hava savunma sistemlerini devreye soktu.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, İsrail'in İran'ın altyapısına yönelik saldırı planladığına dair istihbarat aldıklarını açıkladı. “Böyle bir saldırı olursa misillemede hiçbir kısıtlamaya gitmeyeceğiz” dedi.
FİLİSTİN
İsrail güçleri Gazze'de saldırılarını yoğunlaştırdı. El-Tewhid ve Sünna camisinin vurulduğu ve 3 gün içinde üçüncü yüksek katlı apartmanın yerle bir edildiği bildirildi. Hava saldırılarında ayrıca çadırlar, evler ve El-Farabi Okulu da hedef alındı.
IRAK
Irak’ta Haşdi Şabi’ye yönelik saldırılarda üst düzey isimler öldürüldü.
LÜBNAN
Lübnan, İran’ın Beyrut’a atadığı Büyükelçi Muhammed Rıza Şeybani'yi "istenmeyen kişi" ilan ederek 29 Mart'a kadar ülkeyi terk etmesini istedi. Ayrıca Lübnan, İran’ın diplomatik normları ihlal ettiğini belirterek Tahran Büyükelçisi'ni de istişare için geri çağırdı.
Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, "Kendimizi uzun bir savaşa hazırladık, düşman sahada sürprizlerle karşılaşacak. Tehditler bizi korkutamaz; bu bir varlık yokluk savaşıdır" dedi.
Lübnan’da da saldırılar sürüyor. İsrail ordusu Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesini bir kez daha hedef alırken, güneyde yürütülen kara operasyonlarında Hizbullah mensuplarının esir alındığı iddia edildi.
BREZİLYA
Brezilya Yüksek Mahkemesi, darbe girişimi suçlamasıyla 27 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun sağlık sorunları nedeniyle cezasını 90 gün "geçici ev hapsinde" çekmesine karar verdi.
PAKİSTAN
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Orta Doğu'daki gerilimi sona erdirmek amacıyla ABD ve İran'ın onaylaması hâlinde taraflar arasındaki barış görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını açıkladı.
KOLOMBİYA
Kolombiya Hava Kuvvetleri'ne ait 125 kişiyi taşıyan bir nakliye uçağının düşmesi sonucu 58'i asker, en az 66 kişi hayatını kaybetti. Kazada 81 kişinin de yaralandığı bildiriliyor.
SİYASİ PARTİLER
CHP'den 2014'te istifa ederek Anadolu Partisi'ni kuran eski Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, yaklaşık 11,5 yıl sonra eski partisine döndü. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in grup toplantısında rozetini taktığı Tarhan, "omuz vermeye" geldiğini söyledi.
ADLİ GELİŞMELER
Tapu ve mal varlığı iddiaları üzerine Akın Gürlek'in dava açacağı yönündeki sözlerine yanıt veren Özgür Özel, "Açılmış bir dava yok ama ben dava açıyorum. O davada avukatlar tapu sicil kayıtlarını isteyecek ve kim doğru söylüyor millet görecek. Hodri meydan!" ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Akın Gürlek'in tapu kayıtlarını sorguladığı iddia edilen 3 kişi gözaltına alındı. Kaş Tapu Müdürlüğü'nde görevli memur ile Afyonkarahisar Çobanlar İlçe Tapu Müdürü gözaltına alındı. Ardından Çorum'da da Boğazkale İlçe Tapu Müdürü gözaltına alındı.
Malatya’da eski eşiyle yaşadığı tartışmanın büyümesi üzerine eski eşinin komşuları tarafından 4 kişi tarafından sopalarla darp edilen kişi, ihbar üzerine olay yerine sevk edilen Yunus Timleri tarafından kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.
İpsala Sınır Kapısı'nda düzenlenen iki ayrı operasyonda, narkotik köpekleri İda ve Rose'nin desteğiyle LPG tanklarına ve bagaja gizlenmiş toplam 35 kilo 392 gram uyuşturucu ele geçirildi. Olayla ilgili 2 şüpheli gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca "uyuşturucu madde imal ve ticareti", "uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırmak için özel yer, donanım veya malzeme sağlayan ve kullananların yakalanmalarını zorlaştıracak önlemler almak", "kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak", "uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak", "fuhşa teşvik ve aracılık etmek" suçlarından yürütülen soruşturmalar ve gözaltılar sürüyor.
Ünlüler sonrasında ise savcıya ifade için adliyeye götürülüyor. Gözaltına alınanlar hakkındaki savcılık talebi ise bu aşamada veriliyor. Talebe göre ünlü isimler serbest bırakılıyor ya da mahkemeye sevk ediliyor.
İzmir'in Konak ilçesinde iki grup arasında çıkan tartışmada bıçakla yaralanan 31 yaşındaki şarkıcı Emre Duman, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 5 şüpheli gözaltına alındı.
Çalışma kapsamında yapılan operasyonda, piyasa değeri yaklaşık 960 milyon lira olan çeşitli markalara ait 100 bin bal etiketi, 3 bin 650 ton glikoz şurubu, 2 bin 500 ton fruktoz şurubu, 2 bin ton şeker olmak üzere toplam 8 bin 150 ton glikoz, fruktoz ve şeker ele geçirildi. Konuya ilişkin yakalanan 6 şüpheli hakkında adli tahkikat başlatıldı.
Ankara'da cinsel birliktelik ilanı ile tuzağa düşürdükleri erkekleri darbedip, para ve değerli eşyalarını gasbeden çeteye yönelik düzenlenen operasyonda 14 kişi gözaltına alındı.
DEĞİŞİK KONULAR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2015’ten bu yana yürürlükte olan yönetmeliği revize ediyor. Yeni düzenlemeyle artık marketler toplama noktası olacak, evdeki atık yağlar jet yakıtına dönüşecek.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı basın yayın organlarında yer alan "Hürmüz Boğazı'ndaki gelişmeler nedeniyle Türkiye'de gübre krizi yaşandığı ve gıda arzının tehlikeye girdiği" iddiasının dezenformasyon içerdiğini bildirdi.
SANAYİ
Aselsan, Türkiye'nin yeni füze sistemini tanıttı. 2000 lb sınıfı serbest düşüm bombalarını akıllı mühimmata dönüştüren KGK-84 Kanatlı Güdüm Kiti’nin sahada aktif olarak kullanıldığını belirterek F-16'dan atıldığı görüntüleri paylaştı.
ENERJİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İran’dan Türkiye’ye gaz kesildiği iddiasına ilişkin yaptığı açıklamada böyle bir durumun söz konusu olmadığını ve depolama tesislerinin doluluk oranının yüzde 71 olduğunu belirtti.