GÜNCEL BİLGİLER

TÜRKİYE

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, İngiltere'ye resmi ziyarette bulunan Bakan Güler ile İngiliz mevkidaşı Healey arasında başkent Londra'da gerçekleştirilen görüşmede, savunma işbirliği konularının ele alındığı bildirildi.

Açıklamada, Eurofighter Typhoon Projesi kapsamında uçak, ekipman ve mühimmat alımına ilişkin sözleşmenin Ekim 2025'te imzalandığı teyit edildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Savaş bölgesine bağımlılığımız en düşük seviye" ifadesini kullanarak "Enerji arz güvenliğimizde sıkıntı yok" dedi.

Alparslan Bayraktar, doğal gaz faturalarında ortalamanın üzerinde tüketenler için sağlanan desteğin Nisan ayında sonlandırılabileceğini açıkladı.
Ortalama tüketimin üzerinde doğal gaz kullanan abonelerin zamlı tarifelerle karşı karşıya kalacağı, bu durumun abonelerin yaklaşık yüzde 15’ini etkileyeceği bildirildi.

MEDYA

İran Press TV:

Tahran'ın ABD'nin savaşı sona erdirmeye yönelik sunduğu teklifi incelediğini ve reddettiğini duyurdu.
Ülkenin, ABD Başkanı Donald Trump’ın "savaşın ne zaman biteceğini dikte etmesine izin vermeyeceğini" söyledi.

New York Times:

ABD’nin hazırladığı planın Tahran'a Pakistan aracılığıyla iletildiği belirtildi.
Pakistan Ordusu Komutanı Mareşal Seyyid Asim Munir'in iki ülke arasındaki diplomatik trafikte kilit arabulucu rolü üstlendiği ifade edildi.

İnfodefensa haber portalı:

On bir yıldır Adana’daki İncirlik Hava Üssü'nde konuşlandırılmış olan İspanyol Ordusu'nun Patriot füze bataryasının, Mart ayından itibaren daha yüksek irtifadaki İran balistik füzelerinin önlenmesi görevinin ABD Donanması gemilerine ve yeni bir NATO takviye bataryasına devredildiğini yazdı.
Savunma Bakanı Margarita Robles, İspanyol askeri personelinin gece gündüz yürüttüğü "çok zor" ve "hayati" işin altını çizdi.

Wall Street Journal:

ABD, İran'ın üç ana nükleer tesisini tamamen sökmesini ve ülke topraklarındaki tüm zenginleştirme faaliyetlerine son vermesini şart koşuyor.
Bu adımların atılması karşılığında İran'a yönelik nükleer odaklı yaptırımların kaldırılacağı ve ABD'nin ülkedeki sivil nükleer programa destek vereceği öne sürüldü.

ABD

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın ABD’ye petrol ve gazla bağlantılı “büyük bir hediye” verdiğini öne sürerken ayrıntı vermedi.

Beyaz Saray’da konuşan Trump, Washington ile Tahran arasında savaşı sona erdirmeye yönelik görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun (DMO) ABD’ye ait bir F-18 savaş uçağını vurduğu iddiasını reddetti.

Trump, ABD-İsrail’in İran’a karşı yürüttüğü savaşın sonunda nihai kazananın ABD olacağını savundu.
“Bunu bitireceğimizi düşünüyorum, kesin konuşamam ama bu savaşı kazandık” dedi.

Trump, çok sayıda İranlı yetkilinin öldürüldüğünü belirterek, “Buna rejim değişikliği diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Trump: “Sahte haber yayan medya, Amerikan ordusunun İran’a karşı elde ettiği başarılardan bahsetmemizi sevmiyor. İran tamamen yenildi ve anlaşma yapmak istiyor, ama benim kabul edebileceğim türden bir anlaşma değil” dedi.

Trump, çatışmayı sona erdirmek için yürütülen müzakerelerde damadı Jared Kushner, özel temsilci Steve Witkoff, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Başkan Yardımcısı JD Vance’in yer aldığını ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile müzakerelere dair yaptığı açıklama öncesinde petrol piyasasında gerçekleşen yarım milyar dolarlık işlem, "içeriden bilgi sızdırma" tartışmalarını alevlendirdi.

ABD ve İsrail merkezli medya kuruluşları, Washington yönetiminin İran'a savaşı sona erdirmeyi amaçlayan 15 maddelik bir plan sunduğunu iddia etti. İsimsiz yetkililere dayandırılan haberlerde, teklifin içeriğine ve arabuluculuk sürecine dair kritik detaylar paylaşıldı.

ABD Başkanı Trump, İran’a yönelik askeri harekâtın fitilini ateşleyen ilk ismin Savunma Bakanı Pete Hegseth olduğunu açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, İran'a yönelik saldırılara ilişkin, "Hiçbir modern ordu, saldırıların ilk gününden itibaren bu kadar hızlı ve tarihi bir şekilde imha edilmemiştir. Biz bombalarla müzakere yapıyoruz" dedi.

İNGİLTERE

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile İngiltere Savunma Bakanı John Healey, Eurofighter Typhoon Projesi kapsamında uçakların idame ve işletmesine yönelik teknik ve lojistik destek sözleşmesini imzaladı.

YUNANİSTAN

MKE tarafından geliştirilen ve Mavi Vatan’da sürü kabiliyetiyle operasyonlar gerçekleştirebilecek kamikaze insansız deniz aracı PİRANA, Yunan basınında geniş yankı buldu.
Yunanistan merkezli bazı haber siteleri sistemi manşetlerine taşıdı.
Söz konusu işlemlerin nominal değerinin 580 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

İRAN

İran’ın 9. Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan hesabından Türkçe paylaşım yaptı.

ABD-İsrail-İran savaşının 27. gününde, ABD'nin ateşkes önerisini reddeden İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD savaş jetini vurduklarını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ekonomideki olumsuz durumun ABD ve İsrail’in başlattığı “pervasız ve hukuksuz savaş”tan kaynaklandığını söyledi.
Bekayi, müzakere iddialarına ilişkin “Kimse ABD diplomasisine güvenemez” dedi.

İran, savaşın sonlandırılmasına yönelik 5 şartını açıkladı:
*Saldırılara ve suikastlara son verilmelidir
*İran’a savaş tazminatı ödenmeli
*Savaş tüm cephelerde sona ermeli, İran’a savaş dayatılmaması konusunda güvence verilmelidir
*İran’ın Hürmüz’deki egemenliği tanınmalı

İran Kızılayı, ABD ve İsrail güçlerinin saldırıları sonucunda 82 binden fazla sivil yapının hasar gördüğünü veya tamamen yıkıldığını belirledi.
Zarar gören yapılar arasında 62 bin konut ile 281 sağlık merkezi, hastane ve eczane bulunuyor. Ayrıca 498 okulun zarar gördüğü, bunun yanı sıra 17 kurtarma noktası ve 12 kurtarma aracının da hasar aldığı belirtildi.

İran, ABD-İsrail ortaklığındaki saldırı savaşının, kendisi karar verdiğinde ve kendi koşulları karşılandığında sona erdireceğini duyurdu.
İsmi verilmeden İranlı üst düzey bir siyasi güvenlik yetkilisine dayandırılan açıklamada, Tahran’ın ABD teklifini “aşırı” olarak değerlendirdiği ifade edildi.

ABD'den gelen barış ve ateşkes açıklamalarını reddeden İran, son düzenlediği füze saldırılarında İsrail'in Hayfa kentindeki elektrik santralini vurdu.
Vurulan noktada büyük bir patlama meydana geldiği ve dumanların kilometrelerce uzaktan görüldüğü belirtildi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi,
"Uluslararası hukuk ölmüştür. Bunun nedeni ise Batı’nın Gazze ve Ukrayna konusunda uyguladığı çifte standartlar ve İsrail-ABD'nin İran'a yönelik saldırganlığı konusundaki sessizliğidir" dedi.

İSRAİL

İsrail'deki OHAL 14 Nisan'a kadar uzatıldı.

LÜBNAN

İsrail ordusunun sürekli saldırıları altındaki Lübnan'da, başkent Beyrut’ta yaşam korku ve paniğe sürüklendi.
İsrail savaş uçaklarının sabah akşam yaptığı sonik patlamalar dehşet saçıyor.
1 milyondan fazla Lübnanlı evlerinden edilerek sokaklarda ve çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

JAPONYA

Japonya, modern savaşın en kritik alanlarından biri olan elektronik harp sahasında yeni bir dönemin kapısını araladı.
Kawasaki tarafından geliştirilen EC-2 elektronik harp uçağı, ülkedeki bir hava üssünden ilk kez havalanarak operasyonel sürecin en kritik eşiğini geçti.

MALEZYA

Malezya Başbakanı Enver, Pakistan'ın ABD-İran müzakerelerinde ev sahipliği teklifinden memnuniyetini bildirdi:
“Uluslararası hukuk, taraflardan birini sorumluluklardan korurken, diğerini doğasında olan kendini savunma hakkından mahrum bırakamaz” dedi.

ADLİ GELİŞMELER

Yunanistan'a açılan Edirne İpsala Sınır Kapısı'nda bir minibüste yapılan aramada, yasa dışı yollardan yurda sokulmak istenen 2 alpaka, 9 cins tavuk ve 58 cins güvercin ele geçirildi; sürücü gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen uyuşturucu soruşturmasında 16 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilerden 14'ü gözaltına alındı. 2 kişinin henüz yakalanmadığı bildirildi.

EKONOMİ

Bloomberg’in haberine göre Merkez Bankası, İran ile ilgili savaş kaynaklı oynaklığa karşı TL’yi savunmak amacıyla kapsamlı bir araç kiti hazırlıyor.
Habere göre bankanın 135 milyar dolar değerindeki altın rezervlerinin kullanılması için Londra piyasasında altın karşılığı döviz takası (swap) işlemleri yapılmasına yönelik görüşmeler gerçekleştirildi.

Döviz kredisi kanalları kapanma noktasına geldi. TL kredi faizleri de %55 seviyelerine ulaştı.

Dolar/TL’de 44,34
Euro/TL’de 51,46

Kur kısıtlamaları işletmeleri zor durumda bırakıyor… Rekabet gücünün kaybolduğu yönündeki şikâyetler arttı.

SPOR

Türkiye - Romanya yarı final maçı 26 Mart 2026 Perşembe (bu akşam) saat 20.00'de.
Maç TV8 ekranlarından şifresiz ve naklen yayınlanacak.

Ay-yıldızlılar, Romanya'yı elemesi halinde finalde Slovakya-Kosova müsabakasının galibiyle 31 Mart 2026'da deplasmanda karşılaşacak.
Müsabaka TSİ 21.45'te başlayacak.