Yıllık ücretli izin ücreti alacağı için uygulanacak zamanaşımı süresi 5 yıl mı yoksa 10 yıl mı olarak uygulanacaktır?
4857 sayılı İş Yasası’nın 53'üncü maddesine göre işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de dahil olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir ve yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Yasanın 57'nci maddesine göre işveren yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek ya da avans olarak vermek zorundadır.
Yine İş Yasası’nın 59'uncu maddesine göre iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine ya da hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.
Yıllık ücretli izin alacağına uygulanacak zamanaşımı süresi ile ilgili olarak Borçlar Kanununa bakmak gerekmektedir. 818 sayılı yürürlükten kalkan Borçlar Kanununun 125'inci maddesine göre bu kanunda başka suretle hüküm mevcut olmadığı takdirde her alacak on yıllık zamanaşımı süresine tabi olup yasanın 126/3 maddesinde de işçilerin ücretleri ile ilgili davalara beş yıllık zamanaşımı süresinin uygulanacağı öngörülmüştür.
6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanununun 146'ncı maddesine göre de aksine hüküm bulunmadıkça her alacağın 10 yıllık zamanaşımına uğrayacağı düzenlenmiş, 147'nci maddesinde kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimlerin beş yıllık zamanaşımına uğrayacağı belirtilmiştir.
Her iki kanun arasındaki şudur: Eski kanunda dönemselliğe bağlı olmaksızın işçilerin ücret alacakları 5 yıllık zamanaşımına uğrayacağı belirtilmişken yeni kanunda dönemsel niteliği olan ücretlerin 5 yıllık zamanaşımına tabi olduğu hükme bağlanmıştır.
Bu durumda dönemsel nitelik içermeyen bir ücret alacağı olan yıllık ücretli izin alacağı için uygulanacak zamanaşımı 10 yıl olarak uygulanacak mıdır?
Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 31.05.2016 gün ve 9306/12844 sayılı kararında yıllık ücretli izin ücretine ilişkin alacağa uygulanacak zamanaşımı süresinin ne olacağı tartışılmıştır.
Yargıtay’ın yerleşik uygulamasına göre eski Borçlar Yasası’nın yürürlükte olduğu dönemde doğan kıdem ve ihbar tazminatları 10, izin ücreti alacağı ise 5 yıllık zamanaşımına tabi iken, 6098 sayılı yeni Türk Borçlar Yasası’nın yürürlük tarihi olan 01.07.2012 tarihinden sonra kıdem ve ihbar tazminatları ile ücret gibi dönemsel edim niteliği olmayan izin ücreti alacağı 10 yıllık zamanaşımına tabi olacaktır.
Buna göre iş sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte ücret alacağına dönüşen izin ücreti, eğer sözleşme yeni Türk Borçlar Yasası’nın yürürlük tarihi olan 01.07.2012 tarihinden önce sona ermiş ise 5, bu tarihten sonra sona ermiş ise 10 yıllık zamanaşımına olacağından belirtilen 5 ya da 10 yıllık süre içinde ödenmeyen izin ücreti ile ilgili olarak iş mahkemelerinde dava açmak gerekecektir.