Taksim Gezi Parkı'nda topçu kışlası yapımına karşı eylemlerle başlayan ve tüm ülkeye yayılan direnişin 13. yılında İzmir Barosu'ndan anlamlı bir mesaj geldi. Baro, son yılların en baskıcı, en hukuksuz ve en zor şartlarından geçildiğini ifade ederken umudu kaybetmeme mesajı verdi. Baro, sosyal medyadan paylaştığı açıklamasında "Ülkede demokrasi, hukuk, eşitlik, özgürlük adına hiçbir şey bırakmamaya çalışanlar da olabilir. Demokrasinin, hukukun üstünlüğünün, emeğin, barış ve kardeşliğin zaferine ulaşacağız. Umudu kaybetmeyin. Başaracağız." ifadelerini kullandı. Mesajında "'Kapılar tutulmuş, yollar kesilmiş, açlıktır başlamış, karanlık bastırmış' olsa da o koyu karanlıkta Gezi’miz, Gezi’lerimiz ışıl ışıl parlamaktadır." diyen Baro, açıklamayı "Gezi’nin yıldönümünde umut ve mücadele ülkemizle olsun." sözleriyle noktaladı.

30 yıl sonra yakalanmıştı; karar verildi
30 yıl sonra yakalanmıştı; karar verildi
İçeriği Görüntüle

Izmir 103GEZİ'DE NE OLMUŞTU?
28 Mayıs 2013’te İstanbul Taksim Gezi Parkı’nda “kentsel dönüşüm” gerekçesiyle oluşturulan “Taksim Yayalaştırma Projesi” kapsamında Topçu Kışlası için iş makineleriyle ağaçların söküldü. İş makinelerini durdurmak için çevre aktivistleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasilerin birlikte hareket etmesiyle Taksim'de eylemler ortak bir inisiyatife dönüşerek kitleselleşti. Önce İstanbul'a ardından Türkiye'nin bütün kentlerine yayılan eylemlerde milyonlarca insan meydanları doldurarak doğal yaşam alanlarının yok edilmesine tepkisinin yanı sıra demokratik hak ve özgürlük taleplerini de dile getirdi. Pek çok kentte kolluk güçlerinin orantısız müdahalesiyle binlerce kişi yaralanırken pek çok yurttaş ağır polis şiddetiyle yaşamını yitirdi. Gezi ve bağlantılı eylemlerde yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan, Mehmet İstif, Ahmet Atakan, Medeni Yıldırım ve Hasan Ferit Gedik "Gezi Şehitleri" olarak anıldı. Biber gazına maruz kalarak fenalaşıp eylemlerden sonra hayatını kaybedenler arasında İrfan Tuna, Selim Önder ve Zeynep Eryaşar vardı. Biber gazı nedeniyle polis memurları Mustafa Sarı ve Ahmet Küçüktağ da yaşamını yitirdi.

H Ja Qkk V W E A Iwdd U

Direniş sonrası başlayan Gezi Davası'nda hem sivil toplum alanında hem de siyasilerden pek çok isim ağır cezalar verildi. Yargılamalara ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürülen davalarda da Türkiye'ye cezalar çıkıyor.

Kaynak: AJANSLAR