Ah bu İzmir! Güzel İzmir… Aydınlanmacı kent. Şiirimin seçkin coğrafyası…
Bu kenti 46 yıldır önemi, özgürlüğü, anlamı, değeriyle yaşamak, benim için ayrıcalıklı. Kitaplarımla, yazılarımla, şiirlerimle, dostlarımla çoğaldığım yaşam alanım…
Bugün güzel haberlerle İzmir’i yaşayalım istedim.
FAKİR BAYKURT ÇİĞLİ’DE…
Çiğli Belediyesi’nce ilki 2020 yılında düzenlenen Fakir Baykurt Roman Ödülü bu yıl “Bul Beni Anne” adlı dosyasıyla Dursaliye Şahan’a verildi.
Adnan Binyazar, Bahri Karaduman, Hidayet Karakuş, Işık Baykurt ve Öner Yağcı’dan oluşan Seçici Kurul “içeriğiyle, ülkemizde, dünyada hiç bitmeyen sokak çocuklarının eğitimi, sokak kadınlarının acıları, insanlık durumları açısından; ekonomik, sınıfsal bir bakışla ele alan anlatıdaki ayrıntıların yeni, özgün bir dille işlenmesi açısından beğenildi. Romanda, sokakta büyümesine karşın temiz kalan bir çocuğa, sokak kadınlarının insancıllıklarıyla kucak açmasını, aralarında gelişen dayanışmayı, dostluğu vermesiyle” bu dosyayı ödüle değer gördü.
SU YAYINLARI ÖDÜLLERİ
Çocuk yazınına kazandırılacak nitelikli, özenli, özgün her yapıt önemli, değerli. Ürün veren yazın emekçilerini kazanmak da elbette.
Eğitim yayıncılığında çeyrek yüzyılı geride bırakan Sadık Uygun Yayınları da çocuk-gençlik yazınına nitelikli, özgün yapıtlar kazandırmak amacıyla Çocuk Yazını Ödülleri yarışması düzenledi.
18 yaşını tamamlamış herkese açık, 8-12 yaş için “roman” dosyalarıyla aday olunabilecek yarışmanın son katılım tarihi 16 Şubat 2024.
Seçici Kurulda Çiğdem Sezer, Emek Yurdakul, Eşref Karadağ, Mavisel Yener, Ömer Açık, Sedat Sever, E. Seçil Uygun’un yer aldığı Yarışma’nın birincilik ödülü 20, ikincilik 15, üçüncülük ödülüyse 10 bin lira
Yayınevi, katılacak kişilerin yapıtlarını “Sadık Uygun Yayınları Camikebir Mah. Sanayi 20. Sok. No: 2 Seferihisar-İzmir“ adresine posta aracılığıyla gönderilmesini istiyor.
ONUR ÖDÜLÜ ASIM ÖZTÜRK’E
Enver Gökçe Toplumcu Gerçekçi 2023 Şiir Ödülleri sahiplerini buldu.
Metin Turan, Sultan Su Esen, Münevver Aksoyak Erdem, Hatem Türk, Sami Aydoğan ve Hasan Hüseyin Yalvaç’tan oluşan seçici kurul, Mehmet Barış’ın “Dil Sürgünü”, Mustafa Seyfi’nin “Günah Çıkarma” adlı yapıtlarını birincilikle değerlendirirken, toplumcu gerçekçi şiir üzerine yaptığı çalışmalar, bu yolda yayımladığı otuz altı kitabı dikkate alarak Asım Öztürk’e onur ödülü verdi.
Şair dostum Asım Öztürk’ün ödülünü kutluyorum.
SUUS KİTAP
SarmalÇevrim Dergisi yönetimindeki Suus Yayınları 4 yeni kitabını okurların ilgisi ve beğenisine sundu.
İzmir’de yaşayan Mehmet Yaşar Bilen’in sevgi yazılarından oluşturduğu “Düşünceden Dile”, Coşkun Şimşekli’nin yeni şiirleriyle donattığı “Düşlerin Mavi Olsun” gönendirdi beni.
Ayrıca Ahmet Özer’in “Gölgeden Güneşe”, Bülent Elitok’un“Epik Tiyatro İçin Organon” adlı yapıtları da okurlarıyla buluştu.
‘AH BU KIZLAR’ ŞAİRİ
Yıl 1962. Ankara. Çiçeği burnunda bir şair. 18 yaşında. Sevdiği, aşık olduğu kızlar için yazdığı şiirlerini bir kitapta toplamaya karar veriyor. Aileden biraz para katkısı alarak “Ah Bu Kızlar” adını verdiği şiir kitabını çıkarıyor.
Ankara’da oldukça devinimli. Şiir etkinlikleri düzenliyor, sunumlar yapıyor.
Sonra ne mi oluyor? Belçika’nın başkenti Brüksel’e burslu öğrenci olarak kimya öğrenimi yapmaya gidiyor 1964’te. Yüksek Kimya Mühendisi oluyor. Üst düzey görevler üstleniyor. Bir Alman kızıyla evleniyor. Üç çocuk sahibi oluyor. Ne var ki şiire dönmüyor bir daha; ama şiirden de kopmuyor.
Ha bir de kardeşine, şiir yolunu açıyor.
Kim mi bu şair? 1944 Gaziantep doğumlu Yaşar Tümbaş. Yani benim ağabeyim.
Yıllar sonra yine İzmir’de. Hoş geldi. Beni duygu sağanağına boğdu!