Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, üç haftalık aranın ardından yarın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanacak.
Toplantının ana gündemini, terörsüz Türkiye hedefi, Suriye ve Gazze’deki gelişmeler, Sudan’daki insani kriz ve ekonomideki son veriler oluşturacak.
Terörsüz Türkiye süreci masada
Kabinenin ilk başlığı, uzun süredir yürütülen “Terörsüz Türkiye” hedefinde gelinen aşama olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, İmralı heyetinin ziyareti sonrası “Bu görüşmenin yansımalarını önümüzdeki günlerde göreceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
Bu çerçevede toplantıda, terörle mücadelede iç güvenlik ve sınır ötesi operasyonlardaki son durum ele alınacak.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Irak ziyareti sırasında gündeme gelen sınır güvenliği ve ortak operasyon planlamasıyla ilgili değerlendirmeler de masaya yatırılacak.
Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı yetkililerinin, terör örgütlerine yönelik operasyonlardan elde edilen güncel saha raporlarını sunması bekleniyor.
Suriye ve Gazze gündeminin sıcak başlıkları
Toplantının bir diğer önemli başlığı ise Suriye’deki gelişmeler olacak.
Ankara-Şam hattında son dönemde yaşanan diplomatik temaslar ve SDG’nin açıklamaları değerlendirilecek.
Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde terör koridoru oluşumuna karşı attığı askeri ve diplomatik adımlar hakkında detaylı sunum yapılması bekleniyor.
Gazze konusunda ise, bölgede süren ateşkes süreci, kalıcı barış çabaları ve Türkiye’nin diplomatik girişimleri gündemde olacak.
İstanbul’da düzenlenen Dışişleri Bakanları Toplantısı ile Hamaslı yetkililerle yapılan temasların sonuçları da kabineye sunulacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Filistin meselesine ilişkin uluslararası temaslarını da paylaşacağı öğrenildi.
Sudan’daki insani kriz de gündemde
Toplantının bir diğer başlığı Sudan’daki derinleşen insani kriz olacak. Bölgede sivillerin zorla yerlerinden edilmesi, açlık ve sağlık koşullarındaki kötüleşme, ayrıca sivil ölümlerine dair görüntüler Türkiye’nin gündeminde.
Kabinede, Afrika’daki barış girişimlerine destek verilmesi ve insani yardım mekanizmalarının güçlendirilmesi yönünde atılacak adımlar değerlendirilecek.
AFAD ve Türk Kızılayı tarafından bölgeye gönderilen yardım planlarının da güncellenmesi bekleniyor.
Ekonomideki son tablo ve yargı düzenlemeleri
Ekonomi başlığında, enflasyonla mücadele, büyüme verileri, istikrar programının etkileri ve deprem bölgesindeki yeniden inşa çalışmaları masaya yatırılacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son ekonomik göstergelere ilişkin kapsamlı bir sunum yapacak.
Toplantıda ayrıca, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 11. Yargı Paketi de görüşülecek.
Yeni düzenlemenin yargı süreçlerini hızlandırma, hak arama özgürlüğünü güçlendirme ve toplumsal adalet algısını pekiştirme yönündeki hedefleri ele alınacak.
Deprem bölgesinde yeniden yapılanma süreci
Kabinede ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde yürütülen konut, altyapı ve sosyal destek çalışmalarının son durumu değerlendirilecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ’nin bölgedeki inşa faaliyetlerine ilişkin ilerleme raporlarının sunulması bekleniyor.
Hükümetin, deprem bölgelerinde yaşamın normalleşmesi ve üretim ekonomisinin yeniden canlanması için yeni destek paketleri üzerinde de çalıştığı belirtiliyor.
Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında
Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Beştepe’de millete sesleniş konuşması yaparak hem terörle mücadele, hem de ekonomideki son gelişmeler hakkında kamuoyuna mesajlar vermesi bekleniyor.




