Haberde fayton turizminin oldukça yaygın olarak yapıldığı Büyükada'da her yıl 300 ila 500 arasında atın, çoğunlukla fazla çalıştırıldıkları ve yeterince iyi bakılmadıkları için öldüğü bildiriliyor.
Atların ecelden değil de insan taşırken ölmeleri gerçekten üzücü.
* * *
Çevrenizde fayton gördüğünüzde 1 dakikanızı ayırıp atlara alıcı gözüyle bir bakın. Ne kadar zayıf oldukları, bakımsızlıkları, bitkin halleri mutlaka gözünüze çarpacaktır.
Bizdeki asıl sıkıntı da bu zaten. Faytoncuların ekmek tekneleri olan atlarına yeterince kıymet vermemeleri.
New York, Londra, Viyana gibi turizm kentlerinde de faytonculuk halen turistik ve nostalji amaçlı yapılıyor. Atlar sağlıklı ve ideal kilolarında, tüyleri pırıl pırıl, ayaklarındaki nallar koştukları yollara uygun. Belli ki iyi bakılıyorlar, belli ki kıymetleri billiniyor.
* * *
Bana kalsa hiçbir hayvanın insan eğlencesi için kullanılmasını uygun bulmadığımı söylerim. İşin nostaljisi, turizm getirisi umrumda değil.
Ancak biliyorum ki bir sorunu çözmenin yolu bir adımın sizden, bir adımın karşıdan gelmesiyle mümkün. Uzlaşmadan çözüm bulamayız.
Fayton atlarının kaderini değiştirmenin de yolu bu. Faytonculuk doğru şekilde yapıldığında hayvanlar zarar görmeden, hatta iyi bakılarak ömürlerini geçirebilirler.
Örnekleri yurtdışında mevcut.
Yerel yönetimlerin ve STK'ların faytoncularla bir araya gelerek, atların daha iyi bakılması ve bir denetim mekanizması oluşturarak iyi koşulların devamlılığını sağlamak mümkün.
Yeterki adımı sadece sorunu çözmek isteyenler değil, soruna neden olanlar da atsın.
KEDİ SAHİPLERİ DİKKAT
Ba hafta manşet konumuz FİP hastalığı. Onca hastalık varken bu da nerden çıktı, diyebilirsiniz. Aslında bu konuyu işleme nedenim kendi kedim Duman'da da bu hastalık bir gecede ortaya çıktı. Uzun süren tedavi sürecinin ardından, veteriner hekimimiz Kutlu Dayıoğlu'nun azimli çabalarıyla Duman'ı bu hastalığın pençesinden kurtarmayı başardık. Hastalık şimdilik uyku aşamasında. Bense herhangi bir belirtiye karşı gözümü dört açıyorum.
Duman'a FİP teşhisi koyulduktan sonra, bir arkadaşımın daha kedisinin FİP ile mücadele ettiğini öğrendim. Kısa süre sonra hemen herkesten bir FİP hikayesi duymaya başladım. İnternette yaptığım araştırma ise bu hastalığın tahminimin ötesinde yaygın olduğunu ortaya koydu.
O yüzden özellikle kedi sahiplerine tavsiyem dikkatli olmaları. Her hastalıkta olduğu gibi FİP'te de erken tedavi çok önemli.