Pandemi sonrası gündeme hazırlık için, sanat en iyi rehabilitasyon. Sanat, sadece moral değerleri yükseltmekle kalmıyor, şehrin marka değerine de büyük katkı sağlıyor.
Bu bağlamda Haziran ayı İzmir için sıra dışı bir yoğunluk içinde geçiyor. Önce Olten Filormoninin sezon sonu konseri ardından Kafkas danslarının dünyadaki en önemli temsilcisi olan Nalmes gösterisi ve geçen hafta başlayan 35. Uluslararası İzmir Festivali, pandeminin karanlığını sanatın güneşi ile dağıtıyor. Ay sonuna doğru da Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün 5.Uluslararası Efes Opera ve Balesi Festivali başlıyor.
Olten Filarmoni, bir farkındalık projesi olarak ortaya çıkmış ve orkestranın da bünyesinde olduğu Olten Sanat Organizasyonunun halen başkanlığını Ceyhan Olten, icra kurulu başkanlığını da Fatma Olten yapmakta. Bu sanat dostu yatırımcı aileye, koordinatör olarak Akgün Çavuş ve müzik direktörü sıfatı ile de İbrahim Yazıcı katkı sağlamakta. Olten Filarmoni Orkestrası 2013 yılı aralık ayında kurulmuş ve düzenli konserlerine 2014-2015 sezonunda başlamış. Kuruluş felsefesini “müziğin evrensel dili ve aydınlık yüzü ile tanıştırabilecek sanatçı gençlere istihdam sağlayıp onlara kendilerini ifade edebilecek bir platform oluşturmak” olarak belirlemiş.
Olten Filarmoni’nin sezon sonu performansı, ‘Sentez’ teması altında müzik ile dansın bir bütünlük içinde seyirciye aktarımını amaçlamış. Orkestra, Şef Tulio Gangliardo Varas’ın mükemmel yönetiminde kulaklara müziğin gizemli notalarını nakşederken, Kareografisini Burcu Sürmeli Borovalı ve Bale Koordinatörlüğünü Tolga İyiuyarların yaptığı dans gösterisi de gözler için bir şölen oldu.
Nalmes, Adigey Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu ve trajik Çerkes tarihinin ortak acılarını ve sevinçlerini, kostümleri, dansları, müziği ve eşsiz koreografisi ile İzmirlilere sergiledi. 86 yıllık tarihine bir çok ödül sığdıran Nalmes, 55 dansçı ve 10 kişilik müzik grubu ile Kafkas ve Çerkes doğasının ritmini ve estetiğini Adige kültürüyle harmanlayarak Kafkas halk sanatını güzelliklerini tüm dünyaya sergiliyor.
Uluslararası İzmir Festivali, bu yıl 35. yılını kutluyor ve iki ay boyunca dünyanın en ünlü müzik ve dans gruplarını izleyicilerle buluşturacak.
Açılış, 7 Haziran’da ünlü şef Gürer Aykal’ın yönetiminde ve solist olarak Cihan Aşkın’ın yer aldığı İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Konseri ile oldu. 20 Temmuz’a kadar sürecek festivalde Tekmen Filarmoni, Sibiu Ballet Theatre, Zathey&Nadrzyckı Duo, La Luna De Seda, Martha Graham Dans Tiyatrosu, Duo Alphorn&Bayan, One Charming Night Ensemble Sjaella ve Fado gibi birbirinden harika grup, tiyatro ve senfoniler geçit yapacak. 35 yıldır İKSEV Başkanı Sayın Filiz Salper Eczacıbaşı ve tüm İKSEV kadrosu harika işler yapmakta. Biletler iksev.org’tan temin edilebiliyor.
24 Haziran’da başlayacak Efes Opera ve Bale Festivali antik Efes tiyatrosu gibi görkemli bir mekanda, Gala Konserini takiben Notre Dame’ın Kamburu, La Travıata, Frida ve Madam Butterfly ile 7 Temmuz'a kadar devam edecek.
Bilindiği gibi “Kültür” temalı festivaller, ülkemizde en fazla gördüğümüz organizayonlar ve toplumun kendine has değerleri ile küresel boyutta tanınan sanat gruplarını bir araya getirme işlevine haizler. Kültürel, sanatsal ve sosyal içerikli etkinlikler, halkımızın aidiyetini ve sosyal birlikteliğini artırırken, kentin sosyokültürel ve ekonomik dinamiklerine de katkı sağlıyor.
Türkiye'de 500 civarında kültür temalı festival var ve İzmir, içeriği ve konuk ettiği sanatsal volalitesi yüksek gruplar ile öne çıkıyor.
Olten Filormoni, Nalmes , Uluslararası İzmir Festivali ve Efes Opera ve Bale Festivali, hiç olmazsa sanatsal düzlemde, pandeminin geride kaldığını bizlere müjdeliyor! Tüm insanlık, salgın döneminin acısını, müzik ve dansın tılsımı ile terapi edeceği günlere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyor. Kitle psikolojisini olumlu şekilde etkileyerek toplumumuzun moral değerlerini yükselten bu organizasyonlar için teşekkürlerimizi ifade ediyoruz.