Çünkü geçen yıl yaz mevsiminde binlerce hektar (bir hektar 10 bin metrekare) ormanlık alanımız, sorumsuz, dikkatsiz ve ardniyetli kişiler tarafından yakıldı. Konunun uzmanları yanan ormanların yüzde 92’sinin İNSAN KAYNAKLI olduğunu belirtiyorlar. Aşırı sıcaklar bastırmadan toprak yaşken bu ayın sonuna kadar şirketler, vakıflar, okular, aileler toplumun her bireyi bir ağaç dikmelidir. Orman yoksa su yok, su yoksa hayat yok.

İnsanlık, dünya, bilim, eğitim, kültür ve varoluş konusunda önemli çalışmalar yaparak tarihe geçmiş kişiler bakın ağaçlar, ormanlar için neler söylemişler. 

2442D72A 7Ba9 494C 820B Bda3B09E135F

6’ncı yüzyılda Çin’de düşünceleri ve tavsiyeleri ile üstad ve bilge diye anılan Lao-Tsu, “Ağaç diken sonsuzluğu inanıyor demektir”,  Mevlana “Ağaçlı köyü sel basmaz”, İspanyol romancı, şair ve oyun yazarı Miguel de Cervantes Saavedra, “Ağaca sarılan gölgesiz kalmaz”, 12 yıl Amerika Birleşik Devletleri Başkanı görevi yapan Franklin Roosevelt, "Bir ulusun uygarlık düzeyi, üzerinde yaşadığı toprakları ağaçlandırmasıyla ölçülür", UNESCO’nun 2002 yılın dünya şaairi ilan ettiği Nazım Hikmet, “Yaşamak  bir ağaç gibi tek ve hür ve bir  orman gibi kardeşçesine. Bu hasret bizim”,  Amerikalı oyun yazarı ve romancı Thornton Wilder “Ağaç dikmek, yapabileceğimiz şeyler arasında bencillikten en uzak olanıdır. Dünyaya çocuk getirmekten de saf bir eylemdir” Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, “Ormansız ve ağaçsız toprak vatan değildir”, Fransız romancı, deneme yazarı ve eleştirmen Marcel Prevast “Ağaç geçmişi geleceğe bağlar, size sabrı öğretir, beraber yaşamanın, faydalı olmanın zevkini verir”,  Arap Ata Sözü, “Çöle düşen ağacın kıymetini bilir”. Daha pek çok insanın anlamlı sözleri var ama bu kadarı yeterli olur sanırım. İşte bu nedenle bol, bol ağaç dikmeliyiz, ormanlarımızı çoğaltmalıyız. Nisan ayı sonuna kadar ağaç dikerek yaşam kalitenizi arttırın şeklindeki yazılarıma devam edeceğim.

YÜZDE 92’Sİ İNSAN KAYNAKLI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yaptığı araştırmalarda orman yangınlarının yüzde 92'sinin insan kaynaklı olduğunu tespit etti. Maalesef sorumsuz insanların rastgele attığı sigara izmaritinin yol açtığı orman yangınları oranı yüzde 44, çoban ateşi yüzde 13, tarla ve bahçe temizliği yüzde 12, piknik, yabancı turistler, kampçılık, avcılık yüzde 11 ve yüzde 12'si ise KASTEN YAKMAK SONUCU, yani arazi açmak için. Orman yangınlarının sadece yüzde 8'i yıldırım düşmesi ve elektrik tellerinden kaynaklanıyor. Ülkemizde çoğrafi konumu nedeniyle yaz mevsiminde çok sıcak günler yaşanır, özellikle küresel ısınma yani dünyanın aşırı ısınmasından dolayı sıcaklık oranı daha da arttı. Bir ay sonra sıcaklar başlar, toprak kurumadan nisan yağmurlarının bereketiyle ağaç fidanlarınızı toprakla buluşturun, eşinizi dostunuzu bu konuda teşvik edin. Yukarıda ağaçların ormanların insan yaşamı için ne kadar kıymetli olduğunu toplum önderlerinin ağzından yazdım. 

ORMANLARLA YAŞAM KALİTENİZİ ARTTIRIN

Orman ve ağaçların saymakla bitmeyen faydaları vardır. 4 dönümlük ağaçlık bir alan bir yılda 18 kişiye yetecek kadar oksijen üretiyor. Müstakil bir evin dört yanına doğru biçimde dikilen ağaçlar yaz aylarındaki klima giderini yüzde 50 oranında azaltır. Bir otomobil 100 kilometre kullandığında yaydığı karbondioksit miktarını yetişkin 10 ağaç emerek oksijene dönüştürür. Küresel ısınmayla en sık görülen kanser türlerinden biri cilt kanseridir, ağaçlar UV-B'ye maruz kalma oranını yüzde 50 azaltarak okullarda ve parklarda saatlerce zaman geçiren çocukları korur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yüksek çocukların doğayla temas ettiklerinde belirtilerin azaldığı görülür. Ağaçlarla temas içinde olmak, akli yorgunluğu azaltarak konsantrasyonun artmasını sağlar. Araştırmalar sonucunda penceresinden ağaç gören hastaların görmeyenlere göre daha çabuk ve daha az komplikasyonla (Bir hastalığın devamı sırasında oluşan başka patolojik olaylar veya hastalıklar) iyileştiği tesbit edilmiştir. Özellikle meşe ve çınar ağaçları şehirdeki hayvanlar, öncelikle kuşlar, arılar ve karıncalar için mükemmel yuva görevi görür. Ağaçlar istinat duvarı, otopark, çöp bidonu gibi görmekten hoşlanmadığınız alanların önünü kapatır ve cadde, otoyollardan gelen gürültüyü azaltır. Yeşillendirmesi zevkli biçimde yapılmış ev ve binaların piyasa değeri yüzde 15-20 daha yüksektir. İş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerde yeşil alanı fazla olan alanlar diğerlerine göre daha fazla tercih edilir ve yeşil alan arttıkça o bölgeye gelecek firma sayısı artar.

AŞKINIZIN KÖK SALMASI İÇİN AĞAÇ FİDANI

Düğün veya nikahlarda bence en anlamlı hediye ağaç fidanı vermektir, çünkü şeker yenilir unutulur. Ama bir ağaç fidanı toprakla buluşturulup onlarca yıl yaşayıp o evli çifti hatırlatır. Özellikle büyük orman kayıplarının yaşandığı ve uydudan çekilen Türkiye fotoğraflarına baktığınızda yeşillikler yerine sararmış bölgelerin çokluğunu görürsünüz. Bu nedenle düğününüz veya nikahınızda unutulmaz bilinç yaratıp ormanlarımızıh çoğalmasına önderlik edin. Bunun için internette, TEMA, Ege Orman vakfının çok özel hazırlanmış ağaç fidanlarına ulaşabilirsiniz.

BRAVO..TEMA OKULLARDA DOĞA EĞİTİM VERİYOR

Gereksiz tüketime karşı bilinç yaratmak için kırmızı kazağını 8 yıl hiç üzerinden çıkarmayan toprak dede Hayrettin Karaca’nın kurduğu TEMA Vakfı,

2479888E 795E 4D01 Ac1E 1B0Aec51E639

(Erozyonla Mücadele ve Doğal Varlıklarımızı Koruma)  1 milyonu aşkın gönüllüsü ile ülkemizde önemli bir halk hareketidir. Ortaokul TEMA Eğitim Programı, ortaokul düzeyindeki çocuklara, eğitim öğretim yılı boyunca farklı dersler vererek çocukları, ağaç, orman, doğa, bitkiler, yaban hayvanları konusunda bilgilendiriyor. Çocukların doğa ile buluşmasına olanak sağlayan etkinliklere ağırlık vererek aynı zamanda doğayla bağ kurmalarını da sağlıyor. Program kapsamında gönüllü öğretmenlerin etkinlikleri kolaylıkla uygulayabilmesi için detaylı etkinlik planları içeren öğretmen rehberi, program öğretmenlerine mail yoluyla ulaştırılmaktadır. Öğretmenler, Ortaokul ve Lise TEMA Eğitim Portalı (e-tema.org/ortaokul-lisetema) ile tüm eğitim içeriklerine ve materyallerine dijital olarak da ulaşabilmektedir.

HAFTANIN FOTOĞRAFI

Uzm. Dr. Haldun Arslan’ın çekip  ve “Ağacın Gücü” diye not düştüğü yazısına  ben de toprağı sararak erozyonu nasıl önlediğini ve Mevlana’nın “Ağaçlı Köyü Sel Basmaz” sözünü yazarak eklemede bulunmak istedim.  

5E212085 806E 4576 Bd98 42D4764De303