İmane Khelif adlı Cezayirli (Swyer Sendromlu) boksör, önüne çıkanı darmadağın ederek olimpiyatlarda son 16 turuna kalmıştı. Rakibi, İtalyan Angelina Carnini idi.

Angelina onu önceden tanıyordu. Onun kadın olmadığını, erkek DNA’sı yani XY kromozomu taşıdığını biliyor, daha önce bu yüzden İBA (Uluslararası Boks Birliği) tarafından yasaklanmış olması nedeniyle yine yasaklanacağını düşünüyordu.
Ama öyle olmadı. Paris’te, Uluslararası Olimpiyat Komitesi, -hangi nedenle bilinmez- İBA gibi düşünmediği için Khelif’in erkek DNA’sını görmezden geliyordu.
 İtalyan Carnini’ni için korku dolu maç başlayınca, maçın daha 46. saniyesinde öyle bir kroşe aldı ki, yüzünün dağıldığını burnunun kırıldığını sandı. O anda, bir kadın değil bir erkek tarafından dövülmekte olduğunu hatırlayarak ağlamaya başladı ve maçı terk etti. Daha sonra yediği yumruğu anlatırken anlatırken;
“Hayatımda hiç bu kadar sert darbe almamıştım,” diyecekti.
Evet İmane Khelif, adı Swyer Sendromu olan bir bozukluğu taşıyordu. Hormonları erkek ama dış ve iç cinsiyet organları kadın olanbir interseks vakasıydı.
Doğumunda cinsiyet organları kız çocuğu şeklinde olduğu için ailesi onu kız çocuğu olarak yetiştirmişti. Ancak sorun çocukluktan gençliğe geçişte ortaya çıkmaya başladı. Taşıdığı erkek gen yapısı (XY) nedeniyle vücudunda artmaya başlayan Testosteron yani erkeklik hormonu, kas ve kemik yapısını geliştirince hem boyu kızlara göre çok daha uzun hem de kasları çok güçlü oldu.
Kadınsı hormonları yetersiz olduğu içinne memeleri büyümüş, ne de adet kanamaları olmuştu.
Seksen bin doğumda bir görülen bu genetik bozukluk karşımıza Olimpiyatlarda çıktı.
            

         BÖYLE REZİLLİK GÖRÜLMEDİ

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), tıp bilimiyle alay edercesine, XY kromozom yapısı ve yüksek testosteron düzeyiyle Swyer Sendromu olan biseksüel gelişim bozukluğunu kadın kabul ederek olimpiyatlarda yarıştırdı.
İmame Khelif, karşısına çıkan bütün kadın boksörleri 5-0 yenerek kilosunda altın madalyakazanırken, IOC, imza attığı büyük skandaldan herhalde gurur duyuyor olmalıydı.
İmame Khelif’in psikolojik durumunun iyi olmadığıyaptığı konuşmalarda belli oluyor. Bu normal, çünkü hiçbir zaman düzelemeyecek bir anormalliğe sahip olmak katlanması zor bir durum…
Ama IOC gibi, ciddi olduğu düşünülen(!) bir kuruluşun-tıpla alay edercesine- kadınların dövülmesine göz yummasıkabul edilemez!