Pariste bulunan Maurice Ravel konservatuvarının duvarına Ravel”in ünlü eserinin notaları işlenmiştir.
Bolero”nun notaları..
Kendisi ise dünyaca ünlü eseri için der ki; “benim tek bilinen eserim bolerodur ama ne yazık ki içinde hiç müzik yoktur..”
Bir kadın onun bu şaheseri için “delice” yakıştırmasını yapar ve ardından Ravel şu ünlü sözünü söyler:
“İşte eserimi anlayan biri çıktı sonunda..”
Bu; ancak delirmiş birinden çıkabilecek konçertoda aynı melodi 24 kez hiç değişmeden tekrarlanır.. Ancak her tekrarda yeni bir enstrüman eklenir ve her defasında bu mükemmelleşen eserde bir coşku sarar dinleyeni.
Sürekli aynı şeyi çalan fondaki trompetttir. Her defasında bir çalgının daha katıldığı bu eser 24 tekrarın sonunda muazzam bir senfoniye dönüşür ve toplam 16 dakika içinde kreşendonun doruklarına çıkarak final yapar.
Kükreyerek biter adeta..
Kimilerine göre dünyanın en sıkıcı eseridir, ama kimilerine göre de hayatın monotonluğunun nasıl keyifli bir hale gelebildiğinin göstergesidir..
Tekdüzeliğin çeşitliliğe nasıl dönüştürüldüğünün bir abidesidir sanki..
O 16 dakikayı ve tek bir melodiyi defalarca dinleseniz bıkmazsınız.
Joseph Maurice Ravel bir Fransızdır ama devrim bekleyen İspanyolların kucağına bırakmıştır bu şaheserini..
Portekiz”de bir Türk çocuğu..
Kerem Aktürkoğlu..
Benfica gibi bir Avrupa klasiğine gidip, Angel Di Maria ile yan yana oynamak seviyesine çıkıp, herhangi bir uyuşmazlık olmadan dönmeyi planlamasının kültürel erozyonundan söz ediyorum.
Portekiz”de “Helal et” bulamamanın sıkıntısını yaşıyormuş bizim çocuk.
Portekiz mutfağına alışamayan Kerem Avrupanın çeşitli ülkelerinden helal et sipariş etmekten bıkmış..
Nişanlısı Ceren Azak”da Portekiz”de aradığı islami hayat tarzına uygun ortam bulamadığı için baskıyı arttırmış müstakbel eşine..
Tedbirini alan Benfica kulübü de hemen Bruma”yı transfer ederek gardını almış olası bir ayrılık durumunda açığa düşmemek için.
Portekizde Ravel dinlemek yerine Helal et peşine düşmek bir çapraz sorgudur kültürel hayatımız için.
Ravel” kreşendosuna karşılık Kerem”in andantesi..