Alsancak, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde, eğitim ve kültürü yakından ilgilendiren bir merkez açıldı. ÖSYM binasının hemen yanında bulunan bir tarihi binayı satın alan, aydınlanmacı/eğitimci Sadık Uygun’un çocukları (Dr. Özgür Uygun Aydın, Esra Seçil Uygun ve Mehmet Ali Uygun) içini restore ederek çok güzel bir kültür merkezine dönüştürdüler. Daha ilk günden başlayan kültürel ve sanatsal etkinlikler bu merkezin, İzmir’in kültürel yükünü önemli ölçüde üstleneceğini gösteriyor.  

Açılışta, merkezin çatısındaki küçük toplantı salonu tıka basa doluydu. Sadık Uygun’un ‘aydınlık’ mirasını en iyi şekilde temsil eden Genel Müdür Dr. Özgür Uygun Aydın, yaptığı duygusal konuşma ile herkesi etkiledi.  

‘ÇOCUK YAZINI YARIŞMASI’ 

Sadık Uygun Yayınları, yaklaşık 25 yıldır okul kitapları konusunda hizmet verirken, değerli eğitimci ve yazar Bekir Yurdakul’un yayın yönetmeni olmasıyla çocuk edebiyatına da yönelmiş. Merkez açılışında ‘I. Sadık Uygun Çocuk Yazını Yarışması’ ödül töreni vardı. Bu bile yeni açılan merkezin, çocuk yayıncılığına ne denli önem vereceğini gösteriyor. Yarışma seçici kurulu; birinciliği Filiz Gündoğan’a, ikinciliği Deniz Alev Süer’e ve üçüncülüğü de Yasemin Yılmaz Yüksek’e vermiş. Ödül kazananlarla birlikte, ilk yirmiye giren öyküler Sadık Uygun Yayınları tarafından kitap haline getirilecekmiş. Heyecanla basılmalarını bekleyeceğiz! 

DAHA İLK GÜNDEN ATÖLYELER 

Açılış töreninden sonra merkezdeki her odada bir atölye çalışması başladı. Serdar Solkun; Şiir Yazma, Ali Kırkar ve Özlem Gökbulut; Drama, Nazmi Ağıl; Şiir, Hasan Karaca; Kukla- Resim, Halit Şekerci; Karikatür, Gürkan Akbayır da Felsefe Atölyesi ile izleyicilerle buluştu. 

Açılış şöleninin son etkinliği ise, Bekir Yurdakul’un yönettiği, Edebiyat Saati oldu. Açılışta çok etkileyici bir konuşma yapan Çiğdem Sezer’in yanı sıra bu etkinliğe katılan Nazmi Ağıl ile Tufan Çapar, izleyenleri, “Okuma Serüveninden Yazma Eylemine” adlı bir yolculuğa çıkardılar. 

DR. ÖZGÜR UYGUN AYDIN ve BEKİR YURDAKUL 

Sadık Uygun Kültür Merkezi’ni açarak- başta çocuk edebiyatı- önemli bir kültür hamlesi yapan Dr. Özgür’e ne kadar teşekkür etsek azdır. Patoloji gibi çok değerli bir tıp dalını bırakarak bütün olanaklarını eğitim ve kültüre yönlendirmek küçük bir özveri değil! 

Elbette, direksiyonda yayıncılığı iyi bilen Bekir Yurdakul Öğretmenin olması da başka bir şans!