Gündem yoğun. Emeklilerin durumu, el yakan çarşı pazar fiyatları. İğneden ipliğe zam. Ne diyeyim daha... Sağlık çalışanları biraz unutuldu.

Buna göre sağlıkçıların yüzde 84’ünün meslek hayatı boyunca şiddete maruz kalıyor. İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kaynak, 2020 yılında 11.942 ihbarın ertesi yıl yaklaşık üç kat artışla 29 bin 826’ya çıktığını ve günde ortalama 10 olay meydana geldiğini açıkladı.

***
Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kaynak, sağlık alanında yaşanan sorunların 20 yıldır artarak devam ettiğine dikkat çekti: “Dr. Ersin Arslan’ı ve son 20 yıl içinde öldürülen diğer 10 meslektaşımızı sadece öfkeli hasta ve yakınları değil, mevcut sağlık sisteminin ağır sorunları aramızdan almıştır. Sağlıkta şiddetin azalmasını sağlamak yerine şiddet sarmalını besleyecek, büyütecek bir tutumda ısrarcı olunmuştur. Bu tutum sonucunda şiddet yayılmış, olağanlaşmıştır. Sağlıkta şiddet, artık sorun çözme aracı olarak başvurulan doğal bir davranış biçimine dönüşmüştür. Sağlıkta şiddet, pandemide büyük özveri ile çalışan, her türlü riskle karşı karşıya gelen, yaşamını kaybeden hekimler ve sağlık çalışanlarına rağmen durmamıştır.”

***
Sağlıkta şiddetin en önemli nedenleri, hasta ve yakınlarının sabırsız olması, hasta ve yakınlarının tam olarak bilgilendirilmemesi ve hasta ile yakınlarının eğitim seviyesinin düşük olması olarak tespit edilmiş. Türk Tabipler Birliği'nin açıklaması ise şöyle: “Sağlıkta şiddeti sadece öfkeli hasta ve hasta yakınlarının saldırılarından ibaret bir toplumsal olgu olarak görmüyoruz. Toplumumuzda günden güne yaygınlaşma eğilimi gösteren şiddet eylemleri sağlık kurumlarını ve çalışanlarını ciddi biçimde etkilemekte, sadece şiddet görme endişesi dahi çalışanların tükenmişliğine ve verimsizliğine neden olmaktadır. Sağlıkta şiddetin önlenmesinde sağlık çalışanlarına yönelik hakların, şiddet uygulayanlara yönelik yaptırımların ve güvenliğe yönelik önlemlerin hepsinin birlikte artırılması gerekmektedir. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın ve sağlık hizmetlerinin piyasalaşmasının bir sonucu olarak sağlık alanında yaşanan sorunlar, sağlık çalışanı-hasta ilişkisini zedeledikçe, sağlık çalışanları yaşanan olumsuzlukların sorumlusuymuş gibi hastalarla karşı karşıya getiriliyor. Sağlıkta şiddet önlenebilir bir olgu olmasına karşılık ortalama her 24 saatte 30’dan fazla sağlık çalışanı görevi başında sözlü veya fiziksel şiddete uğruyor.”
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.