Savaşın kan kusan çirkin, acımasız, kirli, ölümcül yüzü aylardır Ortadoğu’dan sırıtıyor!
Devlet kıyımının sürdüğü, kitlesel ölüm aygıtlarının çalıştığı bir oyun sahneleniyor, film kurgulanıyor!
Ve dünya sus pus! Birçok Arap ülkesi üç maymunu oynuyor! Ancak savaşa, öldürmeye, baskıya, insan kıyımına karşı toplumsal, evrensel duyarlığını köreltmeyen, karartmayan aydınlanmacı, çağdaş sanat ve yazın insanlarının aydınların, “aktivistlerin” sesleri, eylemleri de durduramıyor bu savaş tamtamlarını… Ama şiir de susmuyor; şairler savaşa karşı barış, sevgi, halkların kardeşliği, umudu, aydınlanmayı örgütleyen şiirleriyle seslerini duyurmaya çalışıyorlar.
***
Nisa Leyla, Elçin Sevgi Suçin, Gülümser Çankaya, Aydan Yalçın… Dört şair, dört kadın savaşlara, insan kıyımına, kadına yönelik acımasızlığa karşı şiirleri, kitaplarıyla ‘Bu savaşımda biz de varız’ diyorlar, yazıyorlar, üretiyorlar. Yukarda adını andığım bu dört şair, 2024 yılında şiir ödülleriyle de bizi umutlandırdılar. Onlarla kısa bir şiir yolculuğuna çıkalım diyorum.
NİSA LEYLA
İtalya’da “Felsefî Bilim ve Sanatlar Akademisi” tarafından Seneca’nın anısına düzenlenen uluslararası şiir ödülüne bu yıl şair Nisa Leyla değer görüldü. ‘Nakibim’ adlı dosyasıyla 1400 başvuru arasından seçilip ödüllendirilen Nisa Leyla’ya kulak verirsek… “Ben de çağımla ilgiliyim, yaşadığım her şeyi yazıyor ve bu çağa şiirimle sesleniyorum. Dünyanın kötülüğünden, acılarından, savaşlardan, sömürü ve soykırımlardan bahsederken insan, şiir, barış, özgürlük temalarına değinmek istedim ama umudu asla unutmadan.” (Birgün- 29.08.2024)
ELÇİN SEVGİ SUÇİN
79. Yunus Nadi Şiir Ödülü, Ataol Behramoğlu, Doğan Hızlan, Turgay Fişekçi, Eray Canberk ve Hüseyin Yurttaş’tan oluşan seçici kurulca Elçin Sevgi Suçin’in 51. Bölge adlı yapıtını değer gördü. Türk şiirinin varsıl kaynaklarından beslenmesi gerektiğine inanıyor Suçin. Bu bilgisini, duyarlığını, düşüncesini sevgiye, özgürlüğe, barışa, eşitliğe, kardeşliğe aşka yansıtıyor ve diyor ki: “Ben şiiri yalnızca sevmiyorum, şiirde yok oluyorum, şiirde var oluyorum. Bu anlamda şimdi de bilincime değen her şey ya şiirdir ya da şiire giden bir yol. Öyle ki; şiirle aramda kimse yoktur artık. Mecnun ile aşkı arasında Leyla’nın dahi olamaması gibi. Şiir, aşk; aşk, şiirdir.”
GÜLÜMSER ÇANKAYA
Seçici Kurulu Ali Cengizkan, Bahar Gökler, Ahmet Özer, Ferruh Tunç ve İlyas Tunç'tan oluşan 38.Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü Gülümser Çankaya'nın EPİKRİZ” adlı yapıtına verildi. “Gelenekle beslendim. Geleneğin şiirime yansıdığı yansımadığı oluyor. Her açılım şiirimizi zenginleştiren, özgürleştiren eylemlerdir. Su gibi şiiri daima yukarda tutarlar.” Son zamanlarda yazılan şiirlerde gözlemlediğim, geleneğin oluşturduğu bütün olanaklardan faydalanılıyor. Bence bizim kuşağın şiir deviniminin adı Bütünsel Modern olmalı. (Aksi Sanat-22 Nisan 2023)
AYDAN YALÇIN
Seçici Kurulu Ramis Dara, Bülent Güldal, Nahit Kayabaşı, Gonca Özmen, Esin Üren Çakır’dan oluşan “BUYAZ İHSAN ÜREN Şiir Ödülüne Aydan Yalçın’ın ENKAZ SİNEMASI kitabı değer görüldü. “Artık kadın, şiirde sadece bir nesne değil; şiirin, yazının öznesi, hatta yaratanıdır. Tüm engellere, engellemelere rağmen susmayacaktır kadının kalemi. Normal yaşamında olduğu gibi, yazın dünyasında da erkek egemen zihniyetle mücadele edecek ve ‘ben de varım ve her zaman da edebiyat dünyasında var olacağım’ diyecektir.”