Eylül’ü de sonlandırıyoruz bugün. Şu çılgın salgından da kurtulabilse dünya, büyük oh çekeceğiz hep birlikte! Evde kaldığımız sürece en iyi yoldaş yine kitap, dergi, yazarlar, şairler… Tüm sıkıntılı duruma karşın kitaplar yayımlanıyor, okuruna ulaşmaya çalışıyor. Gelen dost kitaplar nasıl da çoğaltıyor, varsıllaştırıyor günümü, anlatamam. Sözü uzatırsam, anacağım kitaplar kızabilir bana. Buyurun o zaman şiirin kadın seslerine.
“Yurtsuz düş”
Seval Arslan’ın şiirlerini yıllardır yazın dergilerinden izliyorum. Şiire, resme çalışıyor. Yerel gazetelerde yazıyor. “Yurtsuz Düş” Seval Arslan’ın dördüncü kitabı. Klaros Yayınları’ndan. “Manisa’da yaşayan bu güzel yürekli şair, öncelikle insan tarafıyla, tüm Ege’ye kendini sevdirdi, şairler arası kopan bağı onardı.” diye yazmıştı Hüseyin Peker. (Şiir Özlüyorum, Şubat 2015). Haklı. “Uçurum kıyısında hayata tutunur bir umut çiçeği” diyen şair, zorlu yaşam koşullarına, sıkıntılara, sorunlara değinirken, umudu elden bırakmıyor.
“Sürgün adım hayat”
Bir ayağı Ankara’da, bir ayağı İzmir’de; ama Gülşen Ersan kendini hep İzmirli sayıyor. Veysel Çolak Atölyesi’nden. Şiir seslendirmelerini de unutmadı İzmir’in şiir kamuoyu. Ekin Sanat Yayınları’ndan çıkan “Sürgün Adım Hayat” ilk kitabı. 65 şiirden, “Gülşenbeler” başlığıyla sözecelerden oluşuyor. “Şiir (im) benim imdat fenerim!” diyecek kadar şiir delisi… Anılara sık sık yolculuk yapıyor. Şiirini sadelik, duruluk akışkanlığı ile kuruyor. İçtenlikli sesiyle insan sevgisini duyumsatıyor okura.
“Yağmuru bağlamak”
Varlık’la başladı. Daha sonra Kurşun Kalem, Caz Kedisi, Virüs’te göründü. Ayşen Sarıbaş’ın ilk kitabı “Yağmuru Bağlamak” Klaros’tan çıktı. Veysel Çolak’ın arka kapak yazısındaki saptaması: “Kendi öznelliğini herkesin öznelliğiyle örtüştüren, lirik olanı açığa çıkartan bir tutumla yazıyor şiirlerini.”
Ayşen Sarıbaş, tepkili, sarsıcı, keskin şiirlerle geleceğe dair ipuçları veriyor: “Susuyor bir günah dudaklarımda.”
“Göçebe ruhlar durağı”
Şiirin peşini bırakmayanlardan Buket Işıkdoğan. Maviyi, umudu, sevgiyi, yaşama bağlılığı şiirinden eksik etmiyor. Üçüncü kitabı “Göçebe Ruhlar Durağı” Pagos’tan çıktı bu yıl. İnsanı insana taşıyan, uzakları yakınında duyumsayan, güvercinlerle dostluk kuran, kırlangıçların telaşına ortak olan, güz hüzünlerinden gülümsemeler üreten, kadın sorunlarına kadınca duyarlığıyla yaklaşan Buket Işıkdoğan, belli ki basma elbiseli anılarını da bırakmış Göçebe Ruhlar Durağı’na.
“Ay sarmalı”
Üçüncü şiir kitabı Gamze Cantürk Gürel’ in “Ay Sarmalı”. Pagos Yayınevi’nden çıktı. Şiirini yaşarken duygusal, düşünsel çalkantılara da uzak kalmıyor. Acıya ve mutluluğa duyarlı birinin yaşamı sorgulamaya gerektiğine inanıyor. Gericiliğe, dönekliğe, kadına şiddete, yüzsüzlüğe, arsızlığa, yasak kavramına tepkili. Aydınlıktan, barıştan, sevgiden, umuttan, aşktan yana çizgisini koruyor.
“Nokta ve komşu sesler”
Nilüfer Açılan Yıldız iki yeni kitabını ulaştırdı Antalya’dan: “Nokta” ve “Komşu Sesler”. İki kitabın da yayınevi Klaros. Yıldız’ın daha önce yayımlanmış yedi şiir kitabı, iki de romanı bulunuyor. Belli ki sesleri seviyor; renk, ışık, su, yol, zaman, eski ve yeni hepsini; tüm komşu sesleri…
“Ben sınavı”
Nilüfer Uçar eğitimci. Öğretmen emeklisi. Şiire tutkun. Çok sayıda yazın-sanat dergisinde şiirleri yayımlandı, yayımlamayı da sürdürüyor. Bildiğim kadarıyla “Ben Sınavı” ilk şiir kitabı. Turgut Koçak arka kapak yazısında Uçar’ın içerik ve biçem bakımından şiirlerini iyi kurguladığını vurguluyor.