Ekonomik sorunlar arttıkça pek çok alanda kendini gösteriyor. Bunun somut örneği de sokakta yaşayanlar.
Türkiye genelindeki evsizlerin sayısının 70 ila 100 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Evsizlerin en yoğun olduğu şehir ise İstanbul.
Evsizlerin sayısı artıyor. Ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve artan kiralarla birlikte barınma krizi büyüyor. Her geçen gün daha fazla insan, sokakta yaşama korkusuyla yaşıyor.
BBC’nin haberine göre evsizlerin sayısı başta İstanbul’da olmak üzere, “hiç olmadığı kadar” artıyor.
Hastane bahçeleri, camiler, esnaf yoğun caddeler, park bahçeler ve otogarlar.
Özellikle büyükşehirlerde evsizler, barınmak için genellikle bu mekanları tercih ediyor.
Türkiye’de evsiz sayısına ilişkin herhangi bir resmî veri yok.
Fakat yine de sokaklardaki muhtaç sayısında artış yaşandığını gözlemlemek, gece gündüz bu kişilere yardım dağıtan profesyoneller için çok da zor değil.
28 yıldır evsizlere yardım eden Şefkat-Der gönüllüsü Hayrettin Bulan, “28 yıldır evsiz sayısında hiç böyle bir patlama görmedik. Eskiden evsiz deyince akla bekar erkekler geliyordu, şimdi ailecek, çoluk çocuk sokakta kalanlar var” diyor. Bulan, sadece İstanbul’da 40 bin olmak üzere Türkiye genelinde yüz binlerce evsiz olduğu görüşünde:
“İnsanlar tek maaşla geçinemez ve kiralarını ödeyemez hale geldi. Asgari ücretle kiralık ev bulunamaz hale gelmesi, çalışanları bile evsiz hale getirdi. Anne kadın sığınma evine, çocuklar yetimhaneye düşüyor. Derneğimiz evlerine başvuran aileleri de kadın erkek başka evlere vermek zorunda kalıyoruz, aile paramparça oluyor.”
İstanbul sokaklarında düzenli olarak evsizlerle buluşan İnsani Hayat Derneği’nin Başkanı Yunus Çetinkol,da “Biz artık sadece 2 saat içinde 150 evsize ulaşabiliyorsak, sayı çok artmış demektir” diyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin evsizlere ayrılan Dışkapı Barınma Evi’nde bu yıl Temmuz ayı itibarıyla 2 bin 339 evsiz konakladı.
Ankara’da Engelsiz Dünya Derneği kurucusu Veysel Celiloğlu, otogar çevresinde, evsizlere düzenli olarak yemek dağıtıyor.
Bu arada uyuşturucu bağımlılığı ciddi bir sorun. Sokaktakilerin yüzde 80’i uyuşturucu kullanıyor. Polis bir bölgeyi “temizledikçe” uyuşturucu satışı başka bölgelere kayıyor.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.