150 yıllık İngiliz The Ekonomist Dergisi, yeni kapağını kuru kafa simgeleri olan buğday başaklarıyla çıktı. İki haftadır buradan Türkiye’de çiftçinin yarısının yükselen maliyetler nedeniyle ekip biçmeyi bıraktığını, hükümetin yanlış kararlar alarak birinci sınıf tarım arazilerini betonlaşmaya açtığını yazıyorum. Ege Bölgesi’ndeki belediyeler, vatandaşa destek olmak için ücretsiz sebze ve meyve fideleri dağıtmaya başladı
Domates 15-25, biber 25-30, patlıcan 25-35, kıvırcık marul 10-15, erik 25, kiraz 25, çilek 30, bir dilim karpuz 10 lira, bir demet maydanoz veya rokanın 2-3 lira olması üzerine dar gelirli aileler, balkonları ve küçücük bahçesinde kendi sebze ve meyvesini yetiştirmeye başladı. Geçtiğimiz cumartesi, 2011 yılından bu yana çok takdir ettiğim “Seferihisar Tohum Takas Şenliği”ne katıldım. “Başka bir tarım mümkün” projesi kapsamında, Can Yücel Tohum Merkezi’nde üretilen 300 bin fide vatandaşlara ve çiftçilere dağıtıldı. Edirne, Ereğli, Bodrum, Menteşe, Honaz, Ödemiş, Hatay Büyükşehir, Bornova, Kemalpaşa, Buca ve Efes Selçuk Belediyeleri'nin katıldığı şenlikte tüm belediyeler kendi stantlarında ürettikleri atalık tohumları sergilediler ve birbirleriyle takas ettiler. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte kaybolmaya yüz tutmuş tohumları biriktirip gelecek nesillere aktarmayı başardıklarını belirterek, "Türkiye buğdayını ve hayvan yemini bile ithal eden bir ülke haline geldi. Tarımsal kalkınmanın önemli olduğunu yaşadığımız bugünlerde bir kez daha anlamış olduk” dedi.
KEMALPAŞA’DA 50 BİN FİDE
Tarımı ve üreticiyi destekleme projesi kapsamında 50 bin civarında biber, patlıcan, domates fidesi dağıtan Kemalpaşa Belediyesi Başkanı Rıdvan Karakayalı, “İlçemizde tarım, ana geçim kaynaklarından bir tanesi. Tarım ile uğraşan ailede büyümüş birisi olarak çiftçilerimizin sorunlarını ve mevcut durumu yakından biliyorum. 2020 yılından itibaren vatandaşlarımız en azından kendi sebzelerini kendileri üretebilsinler diye ufak da olsa aile bütçelerine katkı olması amacıyla başlattığımız fide desteklerini sürdürüyoruz. Bu yıl da yaklaşık 50 bin vatandaşımıza fide dağıttık. Buğdayın yaygınlaşması için çalışmalarımız sürüyor. Zeytinyağı üreten vatandaşlarımızı desteklemek maksadıyla kurduğumuz zeytinyağı tesisimizi bu yıl hizmete açıyoruz. Tarıma yatırım yarına yatırım’’ dedi.
BEYDAĞ’DA KUŞKONMAZ
İzmir'in Beydağ Belediyesi özel bir yerden temin ettiği 2 bin 800 kuşkonmaz fidanı vatandaşlarla birlikte dikti. Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, "Kuşkonmaz marka değeri çok yüksek bir ürün. Biz de ilçemizde ilk kez bu ürünü dikerek alternatif tarım ürünlerini yaygınlaştırmaya çalışacağız. Salep sonrası kuşkonmaz üretimimiz bizim için çok büyük öneme sahip. Kuşkonmaz çok yıllık bir bitkidir. Bakımının İyi yapılması durumunda 12- 15 yıl ürün alınılabilir. Başlangıçta fide masrafı yüksek olarak görünse de çok yıllık olması nedeniyle yetiştirici için karlıdır. Katma değeri yüksek olan kuşkonmazın ilçemizde üretiminin artarak devam etmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çiftçimiz yeter ki üretsin ben ve ekip arkadaşlarım elimizden geldiğince destek olmaya devam edeceğiz" diyor.
550 bin lira hibeli çevre yarışması
Çevreci sivil toplum kuruluşlarına duyurulur. Fransa’nın Türkiye’deki Büyükelçiliği çevre koruma için çalışan Türk sivil toplum kuruluşlarını desteklemek
amacıyla bir çevre projesi çağrısında bulunuyor. Türkiye’de çevre için çalışan 3 ila 6 STK’na toplamda 32 bin Avro (550.000 TL) hibe sağlanacak. Başvuru için son tarih 5 Haziran Uluslararası Çevre Günü olarak belirlendi. Projeler özellikle “Biyoçeşitliliğin Korunması”, “İklim değişikliğinin azaltılması ve iklim değişikliğine uyum”, “Çevrenin korunması ve kirlilik ile savaş” konularını içermelidir. Fransa, ikili düzeyde olduğu gibi uluslararası organizasyonlarda da iklim (2015 Paris Anlaşması), biyoçeşitlilik (2017'de başlatılan ve her yıl toplanan One Planet Zirvesi) ile çevre (2019 Avrupa Birliği Yeşil Paktı ) için mücadelelerde tam olarak yer alıyor. Bu yeni proje çağrısı, özellikle Ekim 2021'de Paris Anlaşması'nın onaylanması ve 2022 Kasım ayında düzenlenmesi beklenen COP27 ile Türk makamlarının çevreye gösterdiği çabaları da desteklemektedir. Proje başvuruları Pınar Çorlu, [email protected] e-mail ve Telefon + 90 549 724 36 94’dan ulaşabilirsiniz.
BRAVO…Toğrağın altını iyileştirmek, üstünü korumak gerekir
Türkiye’de birinci derece tarım arazilerinin betonlaşmaya açılması, dünyada yaşanan küresel ısınma nedeniyle kuraklık ile buğday ambarı olarak bilinen Ukrayna’da iki aydır süren savaş, gıda krizini çok sık konuşulur hale getirdi. Çeşme Belediyesi’nin katkıları, Tasting Alaçatı Platformu’nun desteği ile bu yıl dördüncüsü yapılacak “Tasting Alaçatı” organizasyonunun teması “TOPRAĞI KORU” olacak. Türkiye’de ilk defa bir beldede çiftçiler, işletmeler, yerel üreticiler, sanatçılar ve sivil toplum örgütleriyle bu tür bir organizyon oluyor. Alaçatı Turizm Derneği, Alaçatı Sanat Kültür Derneği olmak üzere, kanaat önderleri, bölgenin yerel değerlerine sahip çıkarak şefler, sanatçılar ve basın olmak üzere global boyutta yapılacak. Girişimci kadınlar ‘Toprağı Koru, Toprağı İyileştir’ temasında projelerini ve deneyimlerini paylaşacak, Big Chefs Kurucu Ortağı Gamze Cizreli, “Toprağın Kadınları Projesi”, Ezra Çetin, Tuba Çetin ise “Tarım ve Teknoloji Geleceği Yaratıyor”, Akademisyen, Yazar Kübra Yüzüncüyıl “Tarımda Dijitalleşme’nin nasıl yapıldığı, Anadolu Meraları Otlağı”, Yasemin Kireç “Toprağı Onarma” konusunda bilgiler aktaracak. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, “Tüm dünyanın odak noktası haline gelen “Toprak” temasında ‘Toğrağın altını iyileştirmek, toprağın üstünü korumak, atık yönetimi, permakültür, kompost, bilinçli tüketim, etik üretim, kaynakların doğru kullanımı’ konuları uzmanları tarafından anlatılacak. Amacımız, Alaçatı’nın verimli topraklarını, lezzetlerini ve güzelliklerini dünyaya tanıtmak olacak” diyor. 26 Mayıs’ta başlayacak organizasyon Pazar günü son bulacak.
OKUYUCU DİYOR Kİ
SU KONUSUNU DAHA SIK GÜNDEMDE TUTUN LÜTFEN
Ahmet bey köşenizi yakından takip ediyorum ve suyun insan yaşamı ve canlılar için ne kadar gerekli olduğunu yazıyorsunuz, ancak daha sık yazmanızı rica ediyorum. Siz de duymuşsunuzdur İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okullar arasında “Sürdürülebilir Gelecek İçin Suyumuzu Bilinçli Tüketelim Proje Yarışması” düzenledi. Bu yarışmanın ödüllerini ise "Yeter ki İyilik Olsun Derneği"nin büyük destekçilerinden İzmir'in tanınmış işadamı Avni Ersoy bey aldı. İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür, yardımcıları, şube müdürleri, eğitim yöneticileri, projenin danışman öğretmenleri, öğrenciler ve ailelerinin katıldığı törende Çeşme İsmail Güral Ortaokulu’ndan ‘Proje Su-Kod’ adlı projesi ile Şakir Liva Çoğalmış birinci oldu. Bornova Şehit Erkan Er Ortaokulu’ndan ‘Su Ayak İzimiz’ adlı projesi ile Ramazan Furkan Dal ikinci, Karabağlar Erkan Akşemsettin İmam Hatip Ortaokulu’ndan ‘Yağmur Kumbarası’ adlı projesi ile Azra Gül Erkan üçüncü oldu. Hayırsever işadamı Avni Ersoy konuşmasında, “Dünyada sahip olduğumuz tüm kaynakların bilinçli kullanımı ile ilgili farkındalık oluşturmak gerekiyor. Bu fırsatı sunan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür’e teşekkür ederim” dedi. İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Yentür, duyarlılığı artırmak ve bunu yaşam biçimi haline getirmek adına Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı ‘Çevre Dostu Okul Projesi’ ile üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaya hazır olduklarını söyledi. Gönderdiğim fotoğraf ve yazıyı yayınlayacağınızı umuyorum, teşekkür ederim. FATMA AYDIN
HAFTANIN SÖZÜ
“Doğa bizi hiçbir zaman aldatmaz, bizi aldatan daima kendimiziz” J.J.Rousseau