Her 10 Kasım’da yani bu gün olduğu gibi binlerce gözü yaşlı insanları ve gençleri görürüm. Onları gördükçe Atatürk sevgisinden dolayı gurur duyarım. Ancak madalyonun öteki yüzüne bakalım...
Onun döneminde yüzlerce fabrika açıldı. Uçak fabrikası bile onun eseriydi. Savaş yıllarında bile kültür sanata büyük verdi. Köy Enstitüleri yine onan dönemine damgasını vurdu. O yüzden bugün ağlayanları ülkemizinin kaybettiklerine de ağlıyor gibi görüyorum.
Camilerde adı anılmıyor, pek çok yerde ona ait izleri silmeye çalışıyorlar. Ama olmuyor. Halkın içindeki Atatürk sevgisini silemiyorlar.
***
Bakın bir gazete Anıtkabir’de 10 Kasım'da Kuran-ı Kerim önerisi bile yaptı. Ancak onu en iyi anlayacağımız ve elimizden bırakmayacağız eseri Nutuk. Yazıma onunla nokta koydum.
Atatürk Nutuk'u altı gün boyunca TBMM'de okumuştur. Nutuk Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı ile başlar ve Gençliğe Hitabe ile sona erer. Tarihleri ise 1919-1927 aralığındaki dönemdir. Birinci Dünya Savaşı sonrasında ülke çok kötü koşullarda iken, dönemin padişahı Mustafa Kemal'e bir görev verir. Rütbesi 3. Ordu Müfettişliği idi. Görevi ise Samsun ve çevresinde çıkan isyanları ve karışıklıkları önlemek, halkın yatışmasını sağlamaktı. Bu durum onun için bir fırsat yaratıyordu. İzmir'in işgali ve Mondros'un metinleri onu bir şeyler yapmaya mecbur kılıyordu. Samsun'a geldiğinde durum hakkında raporlar tuttu ve bunları padişahla paylaştı. Fakat padişah bu duruma sessiz kaldı. Bunun üzerine daha güvenli bulduğu Amasya'ya geçti. Amasya Genelgesi'ni Erzurum ve Sivas kongreleri izlemiştir. Bu kongrelerde bütün doğu illeri tek bir cemiyet altında birleştirildi. Aynı zamanda başka bir devletin himayesi altında yaşamak yani manda ve himaye kesin bir şekilde reddedildi. Meclis yeniden açıldı. Bu sırada İstanbul işgal edildi. Olağanüstü meclis toplandı ve Cumhuriyet dönemi başladı.
Süreç zor geçse de Büyük Taarruz ile 30 Ağustos'ta zafere ulaşılmıştı. Lozan Barış Anlaşması imzalandı. Yeni başkent Ankara oldu. Cumhuriyet ilan edildi. Mustafa Kemal yeni devletin ilk cumhurbaşkanı oldu. İsmet Paşa ise başbakan.
***
Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk'ün gençlere olan "Gençliğe Hitabe" ile sona ermektedir.
Onun deyişi ile noktalayayım: “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.”
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.